Jelle Galema in opperste concentratie. De Boxtelaar won maandag (Tweede Paasdag) met Oranje Zwart op heroïsche en spectaculaire wijze de Euro Hockey League na een zenuwslopende finale tegen UHC Hamburg. (Foto: Brabo Hockey, Kubus Sports).
Jelle Galema in opperste concentratie. De Boxtelaar won maandag (Tweede Paasdag) met Oranje Zwart op heroïsche en spectaculaire wijze de Euro Hockey League na een zenuwslopende finale tegen UHC Hamburg. (Foto: Brabo Hockey, Kubus Sports). Foto: Brabo Hockey, Kubus Sports

JELLE GALEMA WINT EURO HOCKEY LEAGUE MET ORANJE ZWART

'Het was een bizarre ontknoping'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Eén dag na de zege van Oranje Zwart uit Eindhoven in de finale van de Euro Hockey League op het Duitse UHC Hamburg zat Boxtelaar Jelle Galema nog vol adrenaline. De sensationele ontknoping in Bloemendaal op Tweede Paasdag, waarbij maar liefst 22 shoot-outs genomen werden, is een van de absolute hoogtepunten in zijn nog korte loopbaan op het hoogste niveau.

,,Het was echt een bizarre wedstrijd", aldus Galema (22). ,,Eigenlijk hadden we UHC al in de reguliere speeltijd moeten verslaan, maar we verzuimden de 1-0 voorsprong uit te bouwen." Acht minuten voor tijd kwamen de Duitsers langszij en moesten Galema en zijn ploeggenoten zich opladen voor de altijd zenuwslopende serie shoot-outs, waarbij een speler acht seconden heeft om in één-tegen-één duel met de keeper als winnaar uit de strijd te komen en te scoren.

Galema: ,,Na zestien pogingen dachten we dat de buit binnen was, maar besloot de scheidsrechter na overleg met de video-arbiter om de Duitsers een strafbal te geven. Gelukkig zorgde Bob de Voogd uiteindelijk voor grote opluchting door de verlossende goal te maken en ons op die manier de beker te bezorgen. Door deze zege heeft Oranje Zwart voor het eerst in de historie het belangrijkste Europese toernooi op clubniveau gewonnen, een prestatie die je kunt vergelijken met het winnen van de Champions League bij het voetbal."

Galema kijkt zelf terug op een goede serie wedstrijden. ,,In vijf dagen tijd moesten we vanaf donderdag vier keer vol aan de bak. De kwartfinale tegen Club Egara (4-1) uit Spanje, het duel in de halve finale met Bloemendaal (2-2, 5-4 na shoot-outs) en de eindstrijd werden zaterdag, zondag en maandag afgewerkt, drie topwedstrijden in drie dagen. Pittig, maar geweldig om mee te maken; zeker omdat ik nog wist te scoren tegen Club Egara en tegen Bloemendaal. Na het winnen van de landstitel vorig seizoen en de tweede plaats met Oranje op het WK 2014 is dit een schitterende aanvulling op mijn CV."