Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

RUUD VAN NOOIJEN MIST HISTORISCHE ELEMENTEN IN PLANNEN

'Versterk Boxtel-Binnen met STA-P'

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel verwacht op korte termijn het startsein te kunnen geven voor het plan STA-P. Langs de as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek worden tal van herinrichtingsmaatregelen doorgevoerd die de centrumstraten attractiever moeten maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Ruud van Nooijen, amateurhistoricus, heemkundige en dorpsgids, vindt dat Boxtel in STA-P kansen laat liggen...

De plannen die zijn gebundeld in STA-P omvatten vijf fasen en werden enkele weken geleden uitgebreid toegelicht tijdens een bewoners avond in mbo-school SintLucas aan de Burgakker. De aanpak van de Clarissenstraat tussen de Oude Kerkstraat en de Markt komt als eerste aan bod en start naar verwachting begin mei.

Boxtelaar Van Nooijen betreurt dat de plannenmakers te weinig geluisterd hebben naar de inbreng van deskundigen. Hij stelt dat niet alleen de Heemkundekring Boxtel regelmatig tips en adviezen heeft gegeven. ,,Ook de vorig jaar geliquideerde Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees heeft meerdere initiatieven genomen om hartje Boxtel aan de hand van STA-P te kunnen verfraaien."

Als geen ander heeft van Nooijen zich de voorbije jaren intensief verdiept in de geschiedenis van de oude dorpskern van Boxtel. Het heeft hem ertoe gebracht om - met succes - te pleiten voor de invoer van de term Boxtel-Binnen. ,,Ik gruwel van de benamingen cultuurhistorische as en de economische as omdat die geen recht doen aan de andere historische straten in oud Boxtel", stelt Van Nooijen.

Hij heeft het gemeentebestuur naar eigen zeggen tijdens een excursie kunnen overtuigen van zijn ideeën; onlangs kreeg hij te horen dat de oude benaming Boxtel-Binnen zal worden gebruikt om de historische kern van het dorp aan te duiden. ,,Tot zover het goede nieuws. Ik vind het jammer dat verder zo weinig met de aanbevelingen is gedaan omdat die STA-P beslist sterker hadden kunnen maken."

EENVOUDIG

Volgens Van Nooijen is in STA-P verzuimd een aantal eenvoudige maatregelen mee te nemen, die de historie van Boxtel-Binnen hadden kunnen accentueren. ,,Met gekleurde bestrating had aangegeven kunnen worden waar vroeger Dommelbruggetjes lagen en waar de Binnendommeltjes te zien waren. Daarmee had ook uitleg gegeven kunnen worden aan de term Boxtel-Binnen, die is afgeleid van de benaming 'Boxtel binnen de bruggen', die vroeger heel gangbaar was om de dorpskern aan te duiden."

Hij betreurt dat kennelijk geen extra stappen zijn gezet om de historische lantaarns, die enkele jaren geleden werden geplaatst aan de Oude Kerkstraat, vaker te laten terugkeren in het straatbeeld. ,,Nu wordt in de andere straten in het plan STA-P weer gekozen voor iets anders. Jammer omdat de aanzet in de Oude Kerkstraat zo goed was. En bedenk dat die lantaarns écht historisch zijn. De gietijzeren exemplaren uit 1646 vind je nog steeds in Amsterdam. Boxtel zou ze ook in andere straten moeten plaatsen."

RIJKE HISTORIE

Van Nooijen vindt dat overal in Boxtel-Binnen bordjes geplaatst zouden moeten worden die uitleg geven over de geschiedenis van de kern. ,,Als Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees hebben we daartoe een aanzet gegeven en het is jammer dat er kennelijk niet meer bordjes mogen komen. Die zouden bezoekers juist meer informatie kunnen verschaffen over onze rijke historie."

Als het aan de amateurhistoricus en heemkundige ligt, kan Boxtel het tij nog keren en STA-P op onderdelen aanpassen. ,,Verder zou overwogen moeten worden om verder te kijken dan de as tussen Stapelen en Sint-Petrusbasiliek. De Koppel en Duinendaal vallen nu buiten de boot en horen historisch gezien toch echt bij Boxtel-Binnen. Daar zou het straatbeeld ook een metamorfose moeten ondergaan die past binnen de ideeën van STA-P."

FOTO BOVEN: Een archiefopname van Ruud van Nooijen, als gids actief op het plein voor de Sint-Petrusbasiliek. De Boxtelaar pleit voor een aanpassing van plan STA-P om meer recht te doen aan de rijke cultuurhistorie van Boxtel-Binnen. (Foto: Marc Cleutjens).

Als het aan Ruud van Nooijen ligt, verschijnen overal in Boxtel-Binnen historische straatlantaarns. (Foto: Marc Cleutjens).