TWEEDE BIERBANJERIJ IN HARTJE BOXTEL

Bierkamer wandelt met lekkere speciaalbieren

MARC CLEUTJENS

De toenemende belangstelling voor speciaalbieren heeft de Boxtelse Bierkamer geïnspireerd om ook dit jaar een zogeheten Bierbanjerij te houden. Zaterdag 11 april gaan deelnemers aan dit bierevenement 'banjeren' langs zes cafés rond de Markt om kennis te maken met bijzondere bieren.

Volgens Hans van den Dungen van de Bierkamer staat gezelligheid tijdens de Bierbanjerij voorop, maar wil de vereniging de deelnemers aan het evenement ook informatie verstrekken over de bieren die in de kroegen rond en nabij de Markt getapt worden.

,,De belangstelling voor speciaalbieren in Nederland neemt spectaculair toe", zegt Van den Dungen. ,,Voor De Bierkamer, die een missie heeft met betrekking tot het onder de aandacht brengen van speciaalbieren, én voor de ondernemers is deze tocht een gelegenheid om te laten zien wat er rond de Markt zoal verkrijgbaar is."

ROUTEKAART

Tijdens de Bierbanjerij krijgen deelnemers een routekaart uitgereikt die ze in groepjes naar de verschillende kroegen voert. ,,Bij elk café op de route worden de deelnemers met een glas speciaalbier ontvangen. Uiteraard is van het betreffende bier ook de nodige informatie voorhanden", vertelt Van den Dungen. De Bierkamer geeft aan dat maximaal driehonderd bierliefhebbers aan de Bierbanjerij mee kunnen doen.

De deelnemende cafés aan de tweede Bierbanjerij zijn Becoloth, Dok 12, Le Temps Perdu, 't Hart van Boxtel, De Borrel, De Kerk, Markzicht, D'n Hendrik en En Garde!. ,,Na het verzamelen bij Becoloth scheiden de wegen omstreeks 15.30 uur om elkaar daarna tijdens de route en bij de verschillende cafés steeds weer in verschillende samenstelling te ontmoeten", aldus Van den Dungen.

Hij geeft aan dat de deelnemers niet allemaal bij elk café zullen komen. Elke route leidt langs zes cafés en dus zes speciaalbieren. Wie meedoet, maakt onderweg kennis met onder meer een Petrus-blond of een Wilderen Cuvee Claris, maar ook hoppiger bieren zoals Jopen Lentebier of Piraat Tripel Hop worden geschonken.

GEEN INZINKINGEN

Bij eetcafé De Kerk en 't Hart van Boxtel krijgen deelnemers aan de Bierbanjerij een hapje voorgeschoteld. ,,Zo kan de tocht zonder inzinkingen volbracht worden", grapt Van den Dungen. ,,Voor het goede verloop van de middag is het wel belangrijk dat de deelnemers zich aan de route houden die ze bij de start hebben meegekregen.

Volgens die routes gaan de deelnemers omstreeks 19.00 uur naar het laatste café voor het laatste speciaalbiertje. Daarna kan de Markt in Boxtel weer over tot de orde van de dag."


Cafetaria in Selissen wordt Eetwinkel Select

Cafetaria Plaza Select aan de Sint-Severusstraat in Boxtel heet vanaf zaterdag 11 april Eetwinkel Select. Eigenaar Jack van Hal nam na twaalf jaar afscheid van het Plaza-concept en is de vijfde zaak in Nederland die zich heeft aangesloten bij de formule Eetwinkel.

Binnen de nieuwe formule kan Van Hal zijn communicatie beter afstemmen op zijn eigen publiek. ,,Bij Plaza kreeg ik vaste folders met aanbiedingen die ik kon verspreiden", licht de ondernemer toe. ,,Nu kan ik alles zelf op maat maken en dus ook mijn pannenkoekenrestaurant of catering promoten. Ik kan zelf de aanbiedingen promoten en dat vind ik ideaal. Meer maatwerk dus."

Volgens Van Hal zal de consument weinig merken van de naamswijziging omdat het assortiment hetzelfde blijft. ,,Alleen het uiterlijk van onze zaak verandert én we krijgen een nieuwe website." Meer informatie: www.eetwinkelselect.nl.