Populieren zijn beeldbepalend in Het Groene Woud. Zo is de dorpskerk van Liempde vanuit alle windstreken niet te fotograferen zonder populieren... (Foto: Marc Cleutjens).
Populieren zijn beeldbepalend in Het Groene Woud. Zo is de dorpskerk van Liempde vanuit alle windstreken niet te fotograferen zonder populieren... (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Lentewandeling

natuurwerkgroep

in bossen Heeswijk

De Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 12 april een voorjaarswandeling in de Heeswijkse bossen. Deelnemers vertrekken om 09.00 uur bij café t Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde.

De Heeswijkse Bossen bevinden zich ten noorden van de kerkdorpen Heeswijk en Dinther en worden door het riviertje de Leygraaf gescheiden van deze dorpen. Oude landkaarten laten zien dat ze ooit deel uitmaakten van een groot, woest natuurgebied van bossen, heide, vennetjes en moeras.

Het bos, voornamelijk loofhout, werd pas in de 19e eeuw aangeplant en begint langzamerhand het karakter van een oud bos te krijgen. Aan de zuidzijde zijn relicten te vinden van stuifduintjes, die een heuvelachtig karakter aan dit deel van de bossen geven.

Her en der zijn nog sporen te zien die herinneren aan het grijze verleden. Zoals de sinistere Galgenberg waar het lijk van veroordeelde misdadigers de passanten waarschuwde dat er hier niet te spotten viel met wetten en regels. Of de Klotbeek, waar vroeger turf (klot) gewonnen werd en waar de priesterstudenten van klooster Bernrode op warme dagen mochten zwemmen.

Reeën, vossen, dassen, haviken en zwarte spechten voelen zich bijzonder thuis in de Heeswijkse Bossen. Hun sporen zijn vaak te vinden op en langs de paden die de bossen doorsnijden. Mariëlle de Bont van IVN Bernheze zal de Liempdse wandelaars door het gebied loodsen.

Deelname is gratis, wandelaars gaan carpoolend naar Heeswijk waar men verzamelt bij café Stanzerhorn. Meet weten? Stuur een mail naar het secretariaat van de Natuurwerkgroep: info@natuurwerkgroepliempde.nl.