Tony de Groot (nummer 654) pakt met Freddy Dijk (652) meteen de leiding in de 39e Paasloop. (Foto: Hans Verberk).
Tony de Groot (nummer 654) pakt met Freddy Dijk (652) meteen de leiding in de 39e Paasloop. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

TONY DE GROOT ZEGEVIERT IN SPORTPARK DEN WIELAKKER

Boxtelse winst in 'te korte' Paasloop

MARC CLEUTJENS

,,Die afstand klopt never nooit niet." Freddy Dijk uit Eindhoven kan niet geloven dat het uitgezette parkoers van de 39e Paasloop in Boxtel juist is. Net als andere topatleten die op Tweede Paasdag naar sportpark Den Wielakker zijn gekomen, heeft hij een tijd gelopen die in zijn ogen niet past bij een afstand van 15.000 meter. Boxtelaar Tony de Groot, lid van Marvel, won de wedstrijd over 14.475 meter.

De wedstrijdleiding bood in de loop van maandagmiddag op de website van de club haar excuses aan voor het 'ongemak' dat ertoe geleid heeft dat atleten die meer dan één ronde gelopen hebben een tijd hebben geklokt die niet aansluit bij de verwachte afstand. ,,Het parkoers van de grote ronde was verkeerd uitgezet, waardoor de tweede, derde en vierde ronde elk 175 meter te kort waren", aldus Marvel.

De eerste ronde had de reguliere afstand van 3.300 meter, wie meer ronden liep kwam uit op een ander eindtotaal. De lengte van twee ronden bedroeg 7.025 meter, wie drie ronden liep, legde een parkoers af van in totaal 10.750 meter. De wedstrijdatleten die automatisch voor vier ronden kiezen, kwamen uit op 14.475 meter en 'misten' daardoor 525 meter. Geen grote ramp, maar wel een kleine smet op het altijd zo goed georganiseerde atletiekevenement dat dit jaar voor de 39e keer op de wedstrijdkalender stond.

Jasper van den Aker mocht dit jaar het startschot lossen. De Boxtelaar is werkzaam bij hoofdsponsor Rabobank Hart in de Meierij en had dus de schone taak om namens de bank het eerste schot te lossen en meteen daarna aan te sluiten bij de grote groep atleten. Die actie leverde de nodige hilariteit op, mede doordat hij al voorbij de startstreep stond. ,,Valsspeler", werd door verschillende deelnemers geroepen. Een grapje natuurlijk...

SNELLE START

Tony de Groot maakte zijn favorietenrol in de Paasloop helemaal waar. De rappe atleet kende met opponent Dijk uit Eindhoven een snelle start en greep meteen na het startschot de koppositie. Bij de eerste terugkeer in sportpark Den Wielakker, was het Dijk die aan de leiding ging, kort daarop gevolgd door de Boxtelaar die in 2006 koos voor de hardloopsport.

Bij de tweede doorkomst ging de atleet van Marvel al aan de leiding, op enkele tientallen meters gevolgd door zijn tegenstrever. ,,Ik had toen al het gevoel dat ik hem kon pakken, maar hij bleef op korte afstand volgen", blikte de winnaar van de Paasloop na afloop terug op de wedstrijd. ,,In de laatste ronde voelde ik dat het goed zou komen. Ik besloot flink te versnellen en helemaal volle bak te gaan. Dat was genoeg voor de eindzege."

LIEVER 10 KILOMETER

De Groot kreeg een verdiend applaus bij het passeren van de eindstreep op de kunststof atletiekbaan van zijn club Marvel. En natuurlijk volgden even later de felicitaties van Eindhovenaar Dijk, die ook meteen te kennen gaf dat de afstand van het parkoers niet klopte.

De Groot maalde er niet om en toonde zich blij met de eindzege. ,,Ik denk dat ik nu drie of vier keer heb meegedaan aan de Paasloop", reageerde hij verrassend fit. ,,Ik ben eigenlijk een liefhebber van wedstrijden van maximaal tien kilometer omdat je dan harder kunt gaan en een hogere snelheid kunt ontwikkelen. Maar als je eigen club een evenement als de Paasloop organiseert, moet je er ook staan als het vijftien kilometer is."

De Boxtelaar vertelde in 2006 voor het eerst begonnen te zijn met hardlopen. ,,Ik werd overgehaald om mee te doen aan de Tilburg Ten Miles en liep toen mee voor een goed doel. Sindsdien ben ik enthousiast over deze sport, al heb ik nogal wat blessureleed gekend. De laatste twee jaar loop ik blessurevrij en ga ik pas écht vooruit." De Groot verruilde snel na zijn introductie bij Marvel de recreatieve groep voor de wedstrijdgroep. ,,Ik heb veel geleerd van Gerrie Timmermans, die natuurlijk een begrip is in onze kringen."

Op de finish had De Groot een voorsprong van 45 seconden op zijn naaste belager. Hij klokte een tijd van 51 minuten en 16 seconden. Freddy Dijk van Eindhoven Atletiek werd tweede in 51 minuten en 59 seconden, de derde plek was voor Eric Aarts uit Oirschot. Bij de vrouwen won Rian van Helvoirt uit Uden; ze deed precies één uur over de maximale afstand van bijna 15 kilometer. Nellie van Beers uit Oirschot werd tweede in 1:04:47, de derde plaats was voor Rikie Huyberts van Fortuna '67 uit Sint-Oedenrode in 1:06:37.

KIDSRUN

Voorafgaand aan de Paasloop werd voor de derde keer op rij de Rabobank Kidsrun gelopen. Welgeteld 32 jongens en meisjes tot 12 jaar namen aan de wedstrijd over duizend meter deel. Bij de jongens won Ryan Leijten uit Boxtel in 3 minuten en 33 seconden, gevolgd door Jasper Verberne (3:34) en Mats van der Linden (3:53). Bij de meisjes werd de eerste plaats veroverd door Veerle van Erp uit Sint-Oedenrode in een tijd van 3 minuten en 41 seconden. Sterre van den Oever, eveneens uit Sint-Oedenrode, werd tweede (3:49), het brons was voor Anne Gabriels uit Uden (3:59).

OP DE FOTO: Tony de Groot (nummer 654) pakt met Freddy Dijk (652) meteen de leiding in de 39e Paasloop.

De Paasloop voert vanuit sportpark Den Wielakker over de Scheidingsweg langs de A2 richting Boxtel-Oost. (Foto's: Hans Verberk).