planten van duizenden bomen in liempde

Lokaal populierenplan: de ambities zijn hoog

STEFAN LATIJNHOUWERS

De Natuurwerkgroep Liempde is begonnen met een ambitieus initiatief om populieren te planten in het zogeheten wederopbouwgebied De Scheeken. Het startschot hiervoor klonk eigenlijk al in maart tijdens de Nationale Boomfeestdag, toen kinderen van basisschool De Oversteek wegen, perceelsranden en akkers verrijkten met deze boomsoort. In het wederopbouwgebied loopt momenteel een project van Stichting De Brabantse Boerderij, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeenten Boxtel, Best en Sint-Oedenrode.

Natuurwerkgroep Liempde houdt al jarenlang plantacties om het populierenlandschap in nationaal landschap Het Groene Woud te versterken. ,,Onze populierenwerkgroep, die gecoördineerd wordt door Rien van de Laar, zorgt ervoor dat populieren aangeboden worden in Sint-Oedenrode, Boxtel, Liempde, Best en Schijndel om deze te planten op wegbermen en kavelgrenzen. Eén van de meest kenmerkende gebieden is De Scheeken, dat ontstond na de oorlog, waarbij populieren in de landschapsvorming een grote rol speelden", aldus voorzitter Ad de Kort van de Natuurwerkgroep Liempde.

KÈK LIEMT

Het Rijk heeft via de RCE extra aandacht voor de zogeheten wederopbouwgebieden. Voor de provincie Noord-Brabant viel de keuze op De Scheeken. Een onderzoek van Stichting De Brabantse Boerderij leidde tot een apart populierenproject, waarnaast ook een ervenproject opgestart wordt door bovengenoemde stichting en een zogenaamd oral history-project door de plaatselijke heemkundekringen van Sint-Oedenrode, Best en Liempde onder leiding van Kèk Liemt. De Kort: ,,De financiering van het Scheeken-populierenproject wordt vooral verzorgd door RCE, Brabants Landschap en het Streekfonds van Het Groene Woud, maar ook de gemeenten leveren een kleine bijdrage. Behalve plantacties staan ook snoeiactiviteiten en snoeicursussen op het programma. Hierbij gaat het om het professioneel snoeien van eerder via de Liempdse populierenwerkgroep aangeplante populieren. Voor het snoeihout wordt een goede bestemming gezocht. Ook bestaat de mogelijkheid tot kennisuitwisseling met andere groepen in Nederland."

AKKERLAND

De Kort benadrukt dat het populierenproject bestaat uit drie deelprojecten. ,,De afgelopen jaren hebben we achttienduizend populieren geplant en met enkele gerichte acties willen we dit aantal uitbreiden. Allereerst willen we een traject van tien kilometer langs wegen en percelen rondom De Scheeken gaan voorzien van deze bomen. Daarnaast is het de bedoeling ergens in dit natuurgebied op één hectare akkerland populieren neer te zetten en zesduizend van de achttienduizend reeds geplante populieren te gaan snoeien. De eigenaren willen we laten zien hoe dit in zijn werk gaat en ook hoe snoeihout hergebruikt kan worden. Als natuurwerkgroep zijn we geen voorstander om via het biomassaplein-project hout te verbranden, maar zien we meer in het terugbrengen van hout in de natuur door het te versnipperen."

BRABANTS LANDSCHAP

De nadruk op de plantacties van de Natuurwerkgroep Liempde is dus gericht op De Scheeken en de omliggende gemeenten, waarbij ook nadrukkelijk samengewerkt wordt met Brabants Landschap. Belangstellenden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Rien van de Laar via telefoonnummer (06) 53 95 66 03.

Gemonde

Linedance

In zaal De Schuif aan de Dorpstraat te Gemonde houden The Rodeo Dancers zaterdag 11 april een linedance cd-avond. Het evenement begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 00.30 uur. Deejay Arthur zorgt voor de muzikale opluistering. De entree bedraagt 2,50 euro.

Vogelwandeling

Natuurgroep Gestel houdt zaterdag 18 april van 06.00 tot ongeveer 09.00 uur een vroege vogelwandeling door landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel. Natuurliefhebber Rien van der Steen, die een voorliefde heeft voor vogels, fungeert als gids. Deelnemers doen er verstandig aan warme kleding aan te trekken en een verrekijker mee te nemen. Het vertrek vindt plaats vanaf het Buitenlokaal van Het Brabants Landschap op het adres Haanwijk 4a. Meer informatie via Michel van de Langenberg, telefoonnummer (06) 22 43 29 41.