Judith Romme start aan de Breukelsestraat met een kledingzaak. Hierin worden vintage kledingstukken gecombineerd met nieuwe items. (Foto: Peter de Koning).
Judith Romme start aan de Breukelsestraat met een kledingzaak. Hierin worden vintage kledingstukken gecombineerd met nieuwe items. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Judith Romme opent kledingzaak 'Bij Juud' aan breukelsestraat

'Vintage is echt helemaal van deze tijd'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een jurk die slechts twee keer is gedragen, een truitje dat toch net niet de goede kleur heeft of een broek die nét niet lekker meer zit. Alle vrouwen hebben wel een dergelijk item in de kast hangen. Deze kledingstukken kunnen voortaan worden ingeleverd bij kledingzaak Bij Juud aan de Breukelsestraat 112 in Boxtel. En als mensen daar toch zijn, kunnen ze meteen rondkijken voor een nieuwe garderobe...

Judith Romme had al langer de droom om een zaak voor vintage en nieuwe kleding te starten. In haar vroegere woonplaats Oosterhout was ook zo'n winkel. ,,Ik kwam daar altijd erg graag om leuke en niet te dure items te zoeken", licht Romme - inmiddels woonachtig in Boxtel - toe. ,,In Boxtel bestond zo'n zaak nog niet en ik merkte dat er wél veel animo voor was."

Het idee is simpel: vrouwen kunnen kledingstukken die nog in goede staat zijn bij Romme brengen, zij verkoopt deze in haar winkel. Het aanbod wordt compleet gemaakt met nieuwe items die door de onderneemster zelf worden ingekocht. ,,Ik ben wél kritisch", zegt ze stellig. ,,Ik wil geen kleding binnen krijgen waar iets aan mankeert of die écht versleten zijn. Ik run géén kringloopwinkel." Het gaat om jurken, broeken, truitjes en vesten van maximaal twee seizoenen oud en van bekende merken. Romme: ,,Geen rommel dus, maar echt goede kledingstukken. Er komt ook een collectie met grotere maten, die neem ik over van een winkel in Best."

VEEL WINKELEN

De winkelruimte aan de Breukelsestraat 112 - naast bloemenzaak Jasmijn - was vorig jaar al te huur. Romme had ook toen interesse, maar durfde de definitieve stap niet te zetten. ,,En telkens als ik kleding naar andere winkels bracht, zei ik dat ik dat zelf ook best kon opstarten. Maar écht starten? Dat durfde ik toch niet aan." Maar het bleef kriebelen en uiteindelijk besloot de Boxtelse tóch het huurcontract te tekenen. Dat was drie weken geleden... ,,Ambitieus hè, om vier weken later al open te gaan?" lacht Romme. ,,Er komt wel veel op me af, maar ik geniet ervan."

Ervaring als verkoopster heeft de kersverse onderneemster niet. ,,Zelf veel winkelen, dat is mijn ervaring", zegt ze met een knipoog. ,,Ik probeer een sfeer te creëren die ik zelf prettig vind. Ik wil vooral dat klanten zich op hun gemak voelen. Gezellig rondsnuffelen tussen alle kledingstukken en genieten van een lekker kopje koffie. Dat is wat ik uiteindelijk wil bereiken."

De Boxtelse hoopt dat veel vrouwen kleding waar ze op uitgekeken zijn komen brengen. ,,Want iedereen heeft wel iets in de kast hangen dat niet meer wordt gedragen", aldus Romme.

TASSEN EN SJAALS

Dat ze niet in het winkelhart van Boxtel is gevestigd, ziet de onderneemster niet als een nadeel. Integendeel zelfs. ,,Ik zit in een van de gezelligste straten van Boxtel. Ik vind het pand ook heel uitnodigend met die brede pui. En stiekem komen hier best veel mensen langs. Natuurlijk hoop ik dat die allemaal even binnenwippen..."

Vrijdag 17 april wil Romme de deuren van haar winkel openen. Voorlopig wil ze op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend zijn. ,,Maar op afspraak zijn ook andere tijden mogelijk, bijvoorbeeld voor vriendinnen-uitjes", vertelt ze enthousiast. ,,Lekker snuffelen tussen kledingstukken, dat is toch het perfecte uitstapje?"

Wie kledingstukken in de kast heeft hangen en daar niets meer mee doet, kan Romme benaderen via www.bij-juud.nl.

OP DE FOTO: Judith Romme was deze week nog druk bezig met het inrichten van haar winkel Bij Juud. De zaak opent vrijdag 17 april. (Foto: Peter de Koning).


Zes gemeenten tekenen manifest samenwerking

De gemeenten Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden en 's-Hertogenbosch ondertekenden vorige week het Brabants Manifest voor Samenwerking. Met het tekenen van de overeenkomst wordt samenwerking van burgers met lokale overheden in Het Groene Woud beter mogelijk.

In het manifest zijn vuistregels opgenomen voor een goede samenwerking rond burgerinitiatieven. De participatiesamenleving wordt steeds belangrijker en is alleen mogelijk als burgers en gemeenten samen optrekken. Het manifest is ondertekend door de zes gemeenten om het belang van samenwerken te benadrukken.

Al jaren staan inwoners met hun initiatieven centraal in Het Groene Woud. Ook Streekhuis Het Groene Woud faciliteert inwoners en hun initiatieven mede door de Werkplaats Het Groene Woud. Dit initiatief is speciaal ontwikkeld om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ondernemers, organisaties en particulieren kunnen op de werkplaats op zoek gaan naar extra handen, advies en goede ideeën of deze aanbieden. Meer informatie: www.werkplaatshetgroenewoud.com.