Pastor Richard Niessen zegende zaterdag de paasmandjes van de Poolse katholieke gemeenschap in. (Foto: Gerard Schalkx).
Pastor Richard Niessen zegende zaterdag de paasmandjes van de Poolse katholieke gemeenschap in. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalks

Richard Niessen zegent paaseieren voor Poolse gemeenschap

Een tafel helemaal vol met lekkers...

TONNIE WESSELING

Op de binnenplaats van de pastorie op Duinendaal stonden zaterdag allerlei mooi versierde mandjes klaar, gevuld met gekleurde eieren, chocolade, broodjes en andere lekkernijen. Ook de emmer met wijwater en de wijwaterkwast lagen om twaalf uur klaar voor de traditionele paaseierenzegening van de Poolse katholieke gemeenschap uit Boxtel en omstreken.

De Poolse Barbara staat samen met haar Nederlandse man Frank Baarendse en hun dochtertje Vanity onder een afdakje te wachten op de pastor. Ze komen uit Helvoirt maar zijn door de Poolse specialiteitenwinkel Lukullus geattendeerd op deze zegening. Barbara woont al negen jaar in Nederland en spreekt de taal vrij goed. ,,Het is bij ons traditie dat het eten voor het paasontbijt gezegend wordt. Alles wat in het mandje zit wordt gebruikt op paasmorgen, we hebben dan een volle tafel met lekker eten."

Er verzamelt zich inmiddels een grote kring mensen rond de mandjes. Even voor twaalf uur komt pastor Richard Niessen naar buiten. ,,Het is druk vandaag, fijn! Er zijn weer allemaal mooie mandjes. We wachten nog even tot twaalf uur en dan gaat de klok luiden", zegt hij. En klokslag twaalf luidt feestelijk de paasklok van de Sint-Petrusbasiliek. Niessen heet iedereen van harte welkom en merkt op dat dit een zinvol Pools gebruik is: ,,Jammer dat wij dit in Nederland niet doen". Niessen zegt zelf een grote paasmand van de Poolse gemeenschap gekregen te hebben en bedankt iedereen daar hartelijk voor: ,,Ik heb er al iets van gegeten..."

HARTVERWARMEND

Dan is het tijd voor een kort gebed en worden de paasmandjes gezegend met flink wat wijwater. ,,Ik ben het Pools niet machtig maar heb dit graag gedaan. Volgend jaar is iedereen weer welkom, het wordt steeds drukker", aldus een duidelijk opgetogen Niessen. Een vrouw uit het publiek bedankt de pastor en wenst hem fijne paasdagen. Dan volgen ook de andere aanwezigen en iedereen wenst de pastor zalig Pasen.

Er meldt zich nog een vrouw met een paasmandje: ,,Ik ben een beetje laat, maar kunt u mijn mandje nog even zegenen, alstublieft", zegt ze in haar beste Nederlands. En pastor Niessen haalt de wijwaterkwast weer te voorschijn.

Navraag bij Lukullus leert dat dit gebruik al zo'n vijf jaar in Boxtel gehouden wordt. Willem Brinckman, de echtgenoot van de Poolse eigenares: ,,Wij kregen in de winkel rondom Pasen steeds veel aanvraag van mensen voor deze traditie. Pastor Niessen stond er heel open voor en doet dit al vijf jaar erg graag". ,,Hartverwarmend" noemde Richard Niessen de zegening en dat was het ook, ondanks de kou.

OP DE FOTO: Pastor Richard Niessen zegende zaterdag de paasmandjes van de Poolse katholieke gemeenschap. (Foto: Gerard Schalkx).


Leesgroep filosofie

In bibliotheek De Meierij aan de Burgakker in Boxtel vindt vrijdag 10 april een informatiebijeenkomst plaats over de start van een leesgroep over filosofie. Dit is een initiatief van de bieb in samenwerking met de landelijke organisatie Senia. De informatiebijeenkomst start om 11.00 uur.

Wie belangstelling heeft, is welkom. Geïnteresseerden die op 10 april verhinderd zijn, kunnen dit doorgeven aan Senia via telefoonnummer (0570) 56 26 56 of door een mail te sturen aan info@senia.nl.