dinnershow op de planken in de rots

Musicalschool F-Act laat dromen tot leven komen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Liedjes uit The Sound of Music en Frozen, maar ook klassiekers als California Dreamin' en De Vlieger. De nieuwe dinnershow Droomvlucht van musicalschool F-Act belooft een gevarieerde avond te worden. De spelers laten hun zangkunsten zien in een ruim drie uur durend spektakel vol zang én lekker eten.

Het thema Droomvlucht doet denken aan de gelijknamige attractie in De Efteling. Volgens regisseur Vincent Renes van musicalschool F-Act heeft de nieuwe dinnershow echter niets te maken met de sprookjesachtige darkride van het attractiepark in Kaatsheuvel. ,,Ik wil de leden van F-Act hun dromen laten uitkomen. Zij hebben de droom om op het podium te staan en die wens komt tijdens vier


Heemkundekring

belicht betekenis

van Napoleon

Tweehonderd jaar na het einde van het keizerschap van Napoleon Bonaparte in 1815 staat de Heemkundekring Boxtel stil bij het leven van de heerser die grote invloed heeft gehad op het staatsbestel in Nederland en België. Spreker is Jean Dewaerheid uit België, die zijn publiek dinsdag 14 april vanaf 20.00 uur in zaal De Adelaar een boeiende lezing zal voorschotelen.

De lezing van Dewaerheid bestaat uit twee delen: voor de pauze wordt de carrière van Napoleon belicht, daarna gaat het over de gevolgen van het beleid van de keizer voor onze gewesten. De presentatie waarmee hij zijn lezing ondersteunt, is gebaseerd op zijn verzameling bijzondere postzegels met afbeeldingen van Napoleon en op de bekende schilderijen van onder andere David en Ingres. Dewaerheid belicht vooral ook Napoleons gevoel voor publiciteit en een ongekende bravoure, die maakte dat hij erin slaagde zelfs nederlagen aan het publiek te verkopen als overwinningen.

Alles maakte Napoleon dienstbaar aan de instandhouding van zijn imago, waarvoor hij vooral de pers en de kunst gebruikte. Dewaerheid belicht Napoleon aan de ene kant als de weldoener en groot staatsman, aan de andere kant als een onverbiddelijke en harde dictator. Hij was verantwoordelijk voor tal van eigentijdse verworvenheden zoals wetgeving, infrastructuur, eenduidige maten en gewichten, registratie van geboorten, huwelijken, echtscheidingen en overlijden.

voorstellingen tot leven."

Al twee keer eerder presenteerde de musicalschool een dinnershow. Deze keer is gekozen voor nóg meer zang waarbij de leden veel eigen ideeën mochten aandragen. Renes: ,,Tijdens de eerdere shows was ik degene die met de meeste suggesties voor liedjes kwam. Deze keer kozen de deelnemers zelf hun liedjes. En dat zorgde voor een heel gevarieerd aanbod." Omdat zowel kinderen als volwassenen meedoen, werden allerlei verschillende nummers aangedragen. De jongste deelnemers kozen voor hits uit de bekende film Frozen en Kinderen voor Kinderen, volwassenen kwamen eerder met liedjes uit de jaren zeventig en tachtig. ,,Dat zorgt ervoor dat de dinnershow echt voor ieder wat wils biedt", stelt Renes.

EET MET JE HART

De regisseur startte de musicalschool samen met zijn echtgenote Matasja. Het stel heeft zelf ook vaak opgetreden in dinnershows. ,,We hadden er ervaring mee en het blijft een concept dat bezoekers sterk aanspreekt", aldus Renes. Tijdens de voorstelling - die ongeveer drieënhalf uur duurt - is er voor het publiek allerlei lekkers te eten. Gestart wordt met een kop soep, waarna het buffet wordt geopend. Aansluitend wordt het dessert geserveerd wat een spectaculaire afsluiting van de maaltijd moet worden. ,,Tijdens het eten gaat het optreden gewoon door", legt de regisseur - die tevens zal fungeren als presentator - uit.

De afgelopen tijd werd hard gerepeteerd in gemeenschapshuis De Rots om Droomvlucht straks goed op de planken te brengen. De dinnershow beleeft morgen, vrijdag 10 april haar première en is voorts te zien op zaterdag en zondag van 19.00 tot 22.30 uur. Op zondagmiddag staat een extra bijzondere voorstelling op het programma. Negentig ouderen bezoeken via stichting Eet met je Hart de dinnershow. Renes: ,,De moeder van een van onze leden is betrokken bij Eet met je Hart. Zo ontstond het idee om speciaal voor deze ouderen een voorstelling te geven. Zij zijn dus zondagmiddag onze gast."

SPEKTAKEL

Gisteravond stond de generale repetitie op het programma. Voor de laatste keer werden alle nummers gerepeteerd. ,,En dan gaan we lekker het podium op", glundert Renes. ,,Ik heb er zin in, maar vind het ook spannend. Het wordt echt een heel spektakel."

Nog geen kaartjes? Er zijn nog enkele plaatsbewijzen beschikbaar voor zaterdag- en zondagavond.

Meer informatie en reserveringen: www.musicalfact.com.