Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Sint-Ambrosius plant bijenbomen bij parkeerterrein ODC

'Zonder bijen geen mooie bloemen'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een lekker lentezonnetje was er de voorbije weken slechts sporadisch te zien, de bijenvolkeren van de leden van bijenvereniging Sint-Ambrosius zijn daarom nog niet naar buiten gegaan. Maar zodra dat wél gaat gebeuren, kunnen de bijen hun hart ophalen aan allerlei bloemen en bomen in de omgeving van hun plek in 't Raathuis in park Molenwijk. Vlakbij hun onderkomen verschenen zaterdag nog vijf extra bijenbomen.

Bij de parkeerplaats van het vernieuwde complex van voetbalvereniging ODC aan het Essche Heike plantten leden van Sint-Ambrosius zaterdag vijf zogeheten bijenbomen. De imkervereniging besloot de bomen te schenken aan hun overbuurman ODC. ,,Dit stukje grond naast het parkeerterrein was nog behoorlijk kaal", legt Jan van der Steen van ODC uit. ,,We zijn erg blij met het initiatief van Sint-Ambrosius en op deze manier doen we iets goeds voor de natuur."

Het gure weer deed niets af aan het enthousiasme van de leden. Binnen een half uur stonden de bomen in de grond. Niet alleen de bijenbomen moeten echter het ODC-complex opfleuren, er worden ook nog allerlei bloemen ingezaaid. ,,Dan ziet het er hier écht heel vrolijk uit", aldus Van der Steen.

TIJDLIJN VAN BIJEN

In 2016 viert Sint-Ambrosius het 250-jarig bestaan. Een mooi jubileum waar de club ruimschoots aandacht aan wil geven. Er zijn al plannen voor diverse activiteiten. Zo is samenwerking gezocht met mbo-opleiding SintLucas. Studenten gaan aan de slag met het maken van een historische tijdlijn. ,,Ze maken een overzicht van een jaar in het leven van bijen", legt voorzitter Jasper Derks van Sint-Ambrosius uit. ,,We kiezen bewust voor beeld en geluid, omdat dat echt van deze tijd is. Dan komen we misschien ook van ons stoffige imago af..."

De imkervereniging probeert op meerdere manieren om het imago op te poetsen en meer in beeld te komen. Het grootste deel van de Boxtelaren kent Sint-Ambrosius vooral van de bijen- en plantenmarkt die jaarlijks in park Molenwijk wordt georganiseerd. ,,We willen toegankelijker worden", stelt Derks. ,,Onder meer door de entree van het clubhuis aan te pakken. Nu is alles hermetisch afgesloten met een hek en dat is gewoon niet uitnodigend."

Door het geven van voorlichting willen de leden mensen duidelijk maken wát er allemaal komt kijken bij het houden van bijen. Derks: ,,Want wat zo'n volk allemaal moet doen om te overleven en hoe hard er gewerkt wordt door de bijen is heel interessant. Mensen hebben daar weinig kijk op, maar het zijn fascinerende diertjes. Zonder bijen zouden er ook geen mooie bloemen zijn, dus een bijenclub is gewoon een must."

OP DE FOTO: Leden van bijenvereniging Sint-Ambrosius plantten zaterdag bijenbomen bij het parkeerterrein van ODC. (Foto: Gerard Schalkx).