De atletiekbaan van Marvel wordt ook dit jaar gebruikt voor de Koningsspelen van Buurtsport Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden).
De atletiekbaan van Marvel wordt ook dit jaar gebruikt voor de Koningsspelen van Buurtsport Boxtel. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

VIJF BASISSCHOLEN UIT BOXTEL EN LENNISHEUVEL DOEN MEE MET BUURTSPORT

Koningsspelen bieden scholieren sport én energie

MARC CLEUTJENS

Koning Willem-Alexander zal er niet zijn. Maar Buurtsport Boxtel hoopt vrijdag 24 april tijdens de derde Koningsspelen wel alle kinderen te begroeten uit de groepen 3 tot en met 8 van de vijf basisscholen uit Boxtel en Lennisheuvel die zich hebben aangemeld voor het evenement dat voorafgaat aan Koningsdag.

Waar de koning de aftrap van de Koningsspelen zal verzorgen in Leiden, weet Buurtsport Boxtel zich verzekerd van de komst van wethouder Herman van Wanrooij. Die zal niet alleen de officiële opening verzorgen in sportpark Munsel, maar vast ook meezingen en -dansen als de nieuwe single 'Energie' van Kinderen voor Kinderen ten gehore wordt gebracht. Het lied dat op 24 april wordt uitgebracht, is dit jaar de titelsong van de Koningsspelen.

De Koningsspelen werden in 2013 geïntroduceerd door koning Willen-Alexander en koningin Maxima, die voorafgaand aan de viering van Koningsdag een sportieve activiteit voor kinderen in heel Nederland willen organiseren. De Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation dragen zorg voor het evenement, dat lokaal verder wordt ingekleurd. In Boxtel ligt de organisatie bij de medewerkers en stagiaires van Buurtsport, een onderdeel van de stichting Brede Scholen Boxtel.

DUIZEND SCHOLIEREN

Buurtsportmedewerker Joep Janssen is belast met de organisatie van de Koningsspelen die dit jaar worden gehouden op alle sportvelden in Munsel. Vanwege de pakweg duizend scholieren die meedoen, heeft hij niet alleen de voetbalvelden van RKSV Boxtel gereserveerd, maar beschikt hij met zijn team ook over de atletiekbaan van Marvel, de rugbyvelden van Ducks en de honkbalvelden van JRC Ducks, allen gelegen in sportpark Den Wielakker.

Janssen vertelt dat Buurtsport Boxtel in september vorig jaar alle basisscholen in Boxtel heeft uitgenodigd om mee te doen aan de koningsspelen. In eerste instantie leek het erop dat zeven scholen zouden meedoen, uiteindelijk werden het er vijf. ,,De andere scholen hebben ervoor gekozen om de organisatie zelf ter hand te nemen en de activiteit op school te houden", licht de buurtsportmedewerker toe. Hij is blij met de aanmeldingen; hij verwacht een leuk programma te kunnen bieden.

ÉÉN LOCATIE

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft Buurtsport Boxtel bewust gekozen voor één locatie waar de Koningsspelen zullen plaatsvinden. Vorig jaar vonden sport en spel plaats op vijf plekken in Boxtel en bleek het op logistiek gebied een lastig te coördineren evenement. ,,Door alle sportvelden op Munsel te reserveren, hebben we genoeg plaats om de kinderen van de vijf deelnemende scholen te plaatsen", meent Janssen.

De buurtsportmedewerker vertelt dat de Koningsspelen dit jaar georganiseerd worden voor basisscholieren uit de groepen 3 tot en met 8. De kleuters blijven op school omdat het complex is om met hele jonge kinderen naar het sportcomplex te gaan. ,,Omdat ook leerlingen uit de groepen 3 en 4 erg jong zijn om al over straat te laten gaan, worden die met de bus opgehaald en weer op school afgezet." De andere klassen gaan op de fiets, natuurlijk begeleid door leerkrachten en eventueel hulpouders.

EERST ONTBIJTEN!

Een sportieve schooldag kan niet van start gaan zonder een gezond ontbijt. Daarom wordt op de scholen afgetrapt met een ontbijt dat mede wordt verzorgd door supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof. Jumbo heeft zich ook landelijk verbonden aan de Koningsdag en in overleg met de organisatie is een ontbijt samengesteld dat scholen gratis kunnen bestellen bij de supermarktketen.

Het ontbijt bestaat onder meer uit volkoren brood, melk, vruchtensap, halvarine, aardbeienjam, hagelslag, beschuit, appelstroop, snoeptomaatjes, smeerkaas en smeerworst. ,,Na het ontbijt gaan de deelnemers op weg naar het sportveld", vertelt Janssen. Om een massale 'opmars' te voorkomen, beginnen de bovenbouwkinderen als eerste aan de spelronde; die start om 09.15 uur met de officiële opening door de wethouder.

De onderbouw arriveert een half uurtje later op Munsel en stroomt dan in in het programma, dat tot ongeveer 11.30 uur duurt. ,,Na een gezamenlijke afsluiting met muziek en dans gaat iedereen terug naar school en begint daarna de meivakantie", aldus de buurtsportmedewerker. Hij benadrukt dat prestaties leveren tijdens de spellen niet belangrijk is. ,,Het gaat erom dat kinderen samen sporten en bewegen en vooral plezier beleven door met z'n allen samen Koningsdag te vieren", zegt Janssen.

STAGIAIRES

Om de Koningsspelen dit jaar in goede banen te kunnen leiden, kan Buurtsport Boxtel niet alleen een beroep doen op de zeven vaste medewerkers en een groep stagiaires die al langer actief is op de verschillende basisscholen in de regio Boxtel. ,,Omdat het organiseren een enorme klus is, schakelen we bijna zestig eerstejaars studenten in van de ROC-opleiding Sport en Bewegen in Tilburg, die op kosten van de gemeente Boxtel met de bus gehaald en gebracht worden."

De studenten krijgen elk een spel toegewezen dat ze gaan begeleiden. De medewerkers en vaste stagiaires van Buurtsport Boxtel fungeren voor deze jongeren als aanspreekpunt.

De basisscholen die dit jaar meedoen aan de Koningsspelen van Buurtsport Boxtel zijn de Angelaschool, Prinses Amaliaschool, Sint-Theresiaschool, Spelelier en Vorsenpoel. De andere scholen in Boxtel en Liempde organiseren zelf sportactiviteiten.


Vermiste huisdieren

Stichting Amivedi meldt dat op maandag 30 maart twee katten zijn gevonden aan de Van Leeuwenstraat. Het ene dier is zwart en heeft een witte snoet, bef en buik. De andere kat is wit met cypers rood en heeft kleine cypers rode vlekken op de rug. Op vrijdag 3 april is aan de Mijlstraat een cypers rode kat met een wit en ronde mond gevonden. Sinds vrijdag 27 maart is in de Ridder van Cuijkstraat een zwarte poes vermist met de naam Nena. Het dier is zwart en heeft witte vlekken.

Meldingen van vermiste of gevonden huisdieren zijn welkom via telefoonnummer (088) 006 46 83.

Samen sporten en bewegen, dat is het motto van de Koningsspelen. (Foto: Peter de Koning).
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij de aftrap van de Koningsspelen in Ens (Noordoostpolder) in 2014. (Foto: Koninklijk Huis).
Afbeelding