Willemijn Bakx neemt afstand van superfoods, ze kiest liever voor supervoer als bonen en kruiden. Met luide stem wist ze bezoekers aan haar kraam te binden. (Foto's: Gerard Schalkx).
Willemijn Bakx neemt afstand van superfoods, ze kiest liever voor supervoer als bonen en kruiden. Met luide stem wist ze bezoekers aan haar kraam te binden. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Marielle Wijffelaars

Spekstruif, bonne en kruije, kuikens en lammetjes in Liempde

Boeremèrt: een feest van herkenning

,,Spekstruif? Wat is dát nou weer?" Maarten en Tessa Cohen uit Amsterdam moeten eigenlijk een beetje lachen om deze benaming. Het tweetal werd door vrienden uitgenodigd mee te gaan naar de Boeremèrt en staat tijdens het evenement wat verbaasd om zich heen te kijken. ,,Die kleding, geweldig! Zoiets kennen we niet in de Randstad hoor..." Als ze ervan overtuigd zijn dat spekstruif vooral heel lekker is, durft het paar wel te bestellen. De pannenkoek gaat vlot naar binnen en er volgt een tweede bestelling. ,,Het is gewoon een spekpannenkoek. Maar dan wel een heel lekkere", luidt het oordeel.

De Boeremèrt kende dit jaar een andere indeling dan voorgaande edities. Het evenemententerrein D'n Tip was ingericht als nostalgische kermis en ook landbouwwerktuigen en dieren waren op deze plek te vinden. De grote tent waar muziek te horen is, werd verplaatst en kreeg een plek naast het voormalige raadhuis. De luchtschommels en draaimolen blijven populair onder de jongere bezoekers en ook volwassenen stapten lachend in de ouderwetse schommels. Even terug naar hun jeugd...

Bij de lente en ook bij de Boeremèrt horen natuurlijk jonge dieren. Een bak met piepende kuikentjes bleek een ware publiekstrekker. Het was een enorme drukte rond de bak en iedereen wilde wel even een kuikentje vasthouden en aaien. ,,Ik wil er eentje voor thuis", meldde de zesjarige Otto. Zijn moeder vroeg zich af waar het beestje dan zou moeten slapen. Otto heeft wel een oplossing: ,,Gewoon, bij mij in bed." De jonge lammetjes trokken ook veel bekijks. Met hun gekke sprongen zorgden de beestjes voor veel hilariteit.

HONDERD JAAR

Het schooltje in de stijl van Ot en Sien - opgebouwd in de boerderij van SPPiLL aan de Barrierweg 4 - zorgde voor een feest van herkenning bij de oudere bezoekers. ,,Och, in zo'n bankje heb ik ook nog gezeten. En wij schreven ook met kroontjespennen", zegt een vrouw enthousiast. De kinderen kunnen zich daar niks bij voorstellen. ,,Een kroontjespen? Wat onhandig!" Het touwtje springen en hinkelen zijn dan weer wél van alle tijden en er werd dan ook volop gesprongen en gehinkeld.

Geen Boeremèrt zonder tientallen kraampjes. Met spulletjes als boeken, oud-Hollands speelgoed, kleding en allerlei etenswaren. Een van de blikvangers op de Boeremèrt was de kraam waar religieuze antiquiteiten werden verhandeld. Een passerende oma bloosde even van schaamte toen ze haar kleindochtertje vroeg wie die persoon toch is die aan dat kruis hangt. ,,Eh… ja, ik weet het! Het is oma!". De moeder van het meisje – en de dochter van oma - grinnikte en verontschuldigde zich richting oma én omstanders. ,,Tja, dat is wat je noemt een gemis in de opvoeding…"

Willemijn Bakx wist met luide stem vele passanten bij haar kraam te laten stoppen. ,,Superfoods? Daar doe ik niet aan. Supervoer is veel beter", zegt ze stellig. ,,Gewoon wat bonen in de grond stoppen, water geven en dan heb je zo heel goed supervoer. Al dat nieuwerwetse, daar geloof ik niet in. Bonne en kruije, we weten al honderd jaar dat dát het beste is." De Liempdse introduceert ook zogenaamde toverbonen. ,,Niet te veel water, daar kunnen ze niet tegen. En Mozart draaien, toverbonen houden van klassieke muziek." Of de bonen ook uitkomen? Wie zal het zeggen. Garanties geeft Bakx niet: ,,Laat het volgend jaar maar weten. En als ze niet zijn uitgekomen, kun je dan een nieuw zakje kopen." Een goede deal, vindt ze zelf.

Elk jaar probeert de organisatie een nieuwe activiteit toe te voegen. Deze keer was dat het levend draaiorgel van de groep Sentimento. Tijdens de Bazaar Boxtel was de act ook al te bewonderen en tijdens de Boeremèrt trok het draaiorgel veel bekijks. Met uitmuntende mimiek imponeerde Sentimento het publiek.

DIK TEVREDEN

Toon Voets van het comité Boeremèrt is naar eigen zeggen 'dik tevreden' over het verloop van het evenement. ,,Het was droog en 's middags kwam de zon nog door zodat het op de terrasjes goed toeven was. Ook de broodjes worst, snert en spekstruif waren bijna helemaal uitverkocht. Dan hebben we dus echt geen klagen." De aanrijroute richting de Boeremèrt was dit jaar anders dan gebruikelijk. Hoewel Voets er vooraf zijn bedenkingen bij had, is alles toch goed verlopen. ,,We hebben er weinig klachten over gehad."

Volgend jaar keert de Boeremèrt natuurlijk weer terug naar Liempde. ,,28 maart 2016 is het weer zover", zegt Voets lachend. ,,We hebben er nu al zin in."

Touwtje springen is van alle tijden. Jong en oud genoot van het bekende spelletje tijdens de Boeremèrt in Liempde.
Lammetjes knuffelen hoort helemaal bij de Boeremèrt.
Drie burgemeesters schudden de hand van de postbode.
Hard slaan bij de kop van jut gaat het best met je tong uit je mond.
Het levend draaiorgel Sentimento had de lachers op haar hand.