Afbeelding
Foto: Laila Willems

LIONS CLUB BOXTEL BELLES AMIES HOUDT ZESDE EDITIE OPNIEUW IN SCHOOLTUIN SINTLUCAS

Proeftuin, van kleine proeverij tot culinair festival

MARC CLEUTJENS

Er is niet één element aan te wijzen dat het succes van de Proeftuin kan verklaren. De proeverij die zondag 19 april voor het zesde achtereenvolgende jaar in Boxtel wordt gehouden, bestaat uit meerdere succesfactoren die het buitenevenement van Lions Club Boxtel Belles Amies tot een publiekstrekker van formaat hebben gemaakt. Na een bescheiden maar overtuigende ouverture bij De Kleine Aarde, is de Proeftuin alweer enkele jaren thuis in de tuin van SintLucas aan de Burgakker.

Drie van de vijf oprichters van Lions Club Boxtel Belles Amies vormen - met 23 andere gedreven vrouwen - het team dat samen de schouders onder de Proeftuin zet. President Elke Goossens uit Boxtel blikt met Ineke Smits en Conny Claassen uit Liempde vooruit op het evenement dat twee jaar geleden een recordaantal bezoekers trok. ,,Toen bleef de teller steken op ongeveer duizend mensen", zegt Elke trots. Dat aantal werd vorig jaar net niet gehaald omdat het iets kouder was. ,,De Proeftuin is een buitenevenement en daarmee zijn we dus een beetje afhankelijk van het weer."

Nadrukkelijk wordt 'een beetje' gezegd. De Lions Club Boxtel Belles Amies wil eigenlijk niets aan het toeval overlaten en beschikt inmiddels over een professioneel draaiboek waarin alle details van de Proeftuin staan opgetekend. De veertien smaakmakers die dit jaar meewerken aan de proeverij staan allemaal droog en dat geldt ook voor de bezoekers die in een grote tent terecht kunnen als er regendruppels zouden vallen. ,,We zullen meerdere tenten plaatsen, zodat we écht iedereen een droog plekje kunnen bieden", vertelt Conny. ,,Maar we rekenen natuurlijk op zon", vult Ineke aan. ,,Ook al was het soms wat fris, alle vorige edities hadden we prima weer."

GIJSJE EIGENWIJSJE

Net zoals de vorige edities van de Proeftuin, is ook nu een goed doel aan het evenement verbonden. Dat past binnen de traditie van Lions Club Boxtel Belles Amies, die onder het motto 'we serve' een maatschappelijk doel wil dienen. Elk jaar kiest de president een of enkele goede doelen die ondersteund worden; de inkomsten van het kerstconcert in de Sint-Theresiakerk in Lennisheuvel en de Proeftuin zijn dit jaar voor Gijsje Eigenwijsje. ,,Dat is een stichting die gezinnen van ongeneeslijk zieke kinderen een gratis vakantie aanbiedt in een vakantiehuisje in Brabant."

Elke kwam via-via in aanraking met deze stichting en was getroffen door het verhaal van Gijs Baeten, een jongetje dat kort voor zijn veel te vroege overlijden - hij leed aan hersenstamkanker - in 2011 had aangegeven dat hij dat hij zo genoot van de weekjes weg, maar realiseerde zich maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend was. ,,Hij zei steeds dat hij zo gelukkig was met zo'n warm nest van familie en vrienden. Het was daarom zijn nadrukkelijke wens om andere kinderen ook dat beetje geluk te gunnen. Samen met het gezin een weekje weg en te genieten van het warme gevoel", zegt Elke. ,,Zijn ouders hebben later een stichting opgericht die vakanties organiseert." Lions Club Boxtel Belles Amies is gecharmeerd van dit doel omdat het dichtbij is. ,,Het is geen grote organisatie, er blijft niets aan de strijkstok hangen en men werkt hier in de buurt", zegt Conny.

Niet alleen Gijsje Eigenwijsje wordt ondersteund tijdens de Proeftuin. Lions Club Boxtel Belles Amies heeft ook de Voedselbank aangewezen als goed doel. ,,Met de Proeftuin zamelen we geld in voor cheques waarmee we kinderen van cliënten van de Voedselbank de kans geven om deel te nemen aan de Kindervakantieweek in Boxtel", vertelt Elke.

BOURGONDISCH

Een van de ijzersterke onderdelen van de Proeftuin is de samenwerking met louter lokale 'Bourgondische smaakmakers'. Zo noemen de vrouwen van Lions Club Boxtel Belles Amies de veertien culinaire ondernemers die een kraam gaan inrichten in de tuin van SintLucas. Het zijn in willekeurige volgorde buitenDineren, restaurant De Waag, Brownies & Downies, eetcafé De Deugniet, Proef!Culinair, restaurant En Garde!, Jan van de Ven Meesterkok, restaurant Corfu, eetcafé Le Temps Perdu, gasterij De Bourgondiër, restaurant Verde, De Fijnproeverij, Taartdesign en cultureel restaurant Vandaag Kookt.

Conny geeft aan dat de opzet van de Proeftuin in nauw overleg met de smaakmakers tot stand komt. ,,De kick-off voor de volgende editie vindt elk jaar al in november plaats. Dan hebben we met z'n allen overleg over de gerechtjes, zodat we tijdig de menukaarten kunnen samenstellen en we voorkomen dat er mensen zijn die tijdens de Proeftuin dezelfde hapjes serveren."

De onderlinge samenwerking verloopt volgens Conny in goede harmonie. ,,Tijdens de Proeftuin maken we er met de smaakmakers een gezellig evenement van en staat concurrentie niet centraal. Sterker nog, ondernemers helpen elkaar en geven aan dat ze de Proeftuin samen willen afsluiten met een borrel."

TOPLOCATIE

Het idee voor het organiseren van een culinair evenement ontstond ruim zes jaar geleden. ,,We zochten destijds naar een activiteit waarmee we geld konden inzamelen voor een goed doel in de regio", vertelt Elke. ,,Het uitgangspunt was dat het een evenement moest zijn dat nog niet in Boxtel gehouden wordt. Toen viel de keuze op een culinaire proeverij waarvoor in het eerste jaar de prachtige tuin van De Kleine Aarde werd gekozen."

Onder zomerse omstandigheden werd de eerste editie meteen een doorslaand succes en was de naam van de Proeftuin gevestigd. Omdat De Kleine Aarde de deuren sloot, viel de keuze op de fraaie binnentuin van SintLucas aan de Burgakker. ,,Een toplocatie", meent Conny, die niet alleen de ligging in het centrum roemt, maar ook het feit dat de tuin is omgeven met een hek. ,,Een veilige plek dus om je kinderen mee naartoe te nemen en de Proeftuin ook voor gezinnen heel geschikt maakt."

Lions Club Boxtel Belles Amies heeft hoge verwachtingen van de samenwerking met SintLucas, die de serviceclub de komende jaren graag wil intensiveren. Conny: ,,In overleg met SintLucas hopen we ons evenement een plek te laten zijn waar studenten concrete projecten kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van evenementenmanagement. We denken al voorzichtig aan het thematiseren van de Proeftuin, bijvoorbeeld door te kiezen voor louter Franse of Italiaanse hapjes."

KUNSTENAARS

Om tijdens de Proeftuin extra geld in te kunnen zamelen voor Gijsje Eigenwijsje en de Voedselbank, wordt een loterij gehouden. Bezoekers kunnen lootjes kopen waarmee ze kans maken op werken die beschikbaar zijn gesteld door galerie De Expositie aan de Stationsstraat en de beeldend kunstenaars Ad Verstijnen, Ton Verstraten, Gerda Fraanje en Ferdi Steger.

Tijdens De Proeftuin kunnen bezoekers omlijst door live muziek genieten van diverse smakelijke creaties, van voorgerecht tot nagerecht. Elke gast kan zo een eigen persoonlijk menu samenstellen. Gerechten en drankjes worden betaald met munten die ter plekke kunnen worden gekocht. Men proeft al vijf gerechtjes voor 20 euro, voorverkoopkaarten kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar bij de deelnemende restaurants en galerie De Expositie.

De Proeftuin is volgens Elke, Conny en Ineke uitermate geschikt voor kinderen. ,,Met de speciale Proeftuin-kinderkaarten kunnen ze zelf de lekkerste hapjes uitkiezen en daarnaast worden leuke workshops georganiseerd. ,,De kinderen worden dus lekker bezig gehouden, waardoor de ouders onbezorgd kunnen genieten van het beste dat Boxtel op culinair gebied te bieden heeft."

Lions Club Boxtel Belles Amies werd tien jaar gelden opgericht door Elke Goossens, Conny Claassen, Ineke Smits, Ivy van Geel en Marjo van Groeningen. Het is een serviceclub van 26 vrouwen die bijdragen aan de samenleving door het belangeloos organiseren van evenementen. De opbrengsten van deze evenementen gaan naar lokale culturele en maatschappelijke organisaties, zoals WensAmbulance Brabant, De Voorleesfiets en het Boxtelse hospice Acacia.

De Proeftuin duurt zondag 19 april van 15.00 tot 19.00 uur en is gratis toegankelijk.

FOTO BOVEN: De vrouwen van Lions Club Boxtel Belles Amies poseren voorafgaand aan de Proeftuin van 2014 in de tuin van SintLucas. Dit jaar dragen ze nieuwe kleding, onder meer blouses die beschikbaar zijn gesteld door modezaak Mr. & Mrs. Filipe aan de Markt in Boxtel. (Foto: Laila Willems).


Verzamelbeurs

in De Walnoot

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 12 april van 10.00 tot 13.00 uur een ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot.

Op deze drukbezochte en gezellige beurs kunnen tal van artikelen geruild worden, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, voetbalplaatjes en winkelwagenmuntjes. Ditmaal is er ook aandacht voor spullen van zeilevenement Sail. De entree bedraagt één euro, kinderen betalen 25 eurocent.

De voorgaande edities van de Proeftuin werden onder een stralende zonnehemel gehouden. De organisatoren rekenen ook op zondag 19 april op zon. Vriendenkaarten zijn te koop bij de deelnemers en kunnen besteld worden via de rekening van de Bellles Amies (NL51 RABO 012 80 77 549) t.n.v. Lions Club Boxtel Belles Amies onder vermelding van naam en adres. (Foto: Laila Willems).
Afbeelding