Een fotoshoot van Mark Koolen verscheen enkele maanden geleden in Linger Magazine. (Foto: Peter de Koning).
Een fotoshoot van Mark Koolen verscheen enkele maanden geleden in Linger Magazine. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

FOTOGRAAF MARK KOOLEN NAAR AMERIKA

'Uiterlijk is alles in LA'

PETER DE BEKKER

Mode-fotograaf Mark Koolen gaat in de zomer een fashion-shoot doen in Los Angeles. De Boxtelaar offert zijn zomervakantie hier voor op. ,,Alles is daar he-le-maal af. Dat spreekt me aan."

Koolen werd bekend door een fotoreportage die hij met dorpsgenoot Jeroen Veraa maakte in Rotterdam. Die shoot werd enkele maanden geleden gepubliceerd in het Amerikaanse magazine Linger Magazine, een 'naam' in de modewereld. Eerder verschenen zijn foto's ook al op fashioning.com en in The Alchemist Magazine. Een shoot in Amerika is de volgende droom.

,,Ik ben al in gesprek met een aantal modellenbureau's in LA", laat Koolen weten. ,,Ik wil er zoveel mogelijk uit halen. Dit is goed voor mijn cv."

PERFORMEN

Koolen is pas twee jaar bezig met het maken van modeseries, maar hij is al van jongs af aan geïnteresseerd in fotografie. Rond zijn 21e besloot hij er zijn werk van te maken. Hij begon met het fotograferen van stelletjes. Een paar jaar later kwam hij via een forum op een modellendag terecht en daar ging een wereld voor hem open. In korte tijd heeft hij een naam opgebouwd als fashion-fotograaf.

In Amerika moet Koolen 'helemaal opnieuw beginnen'. ,,Als ik in Nederland laat weten dat ik een shoot wil doen, heb ik zo modellen en een team om me heen. In de VS moet ik me bewijzen." Het werken met allemaal nieuwe mensen kan een risico zijn, maar daar is Koolen niet bang voor. ,,Ik ben in staat een hele groep op het juiste moment te laten performen."

WEST COAST-CULTUUR

Over de locatie voor zijn Amerikaanse fotoshoot hoefde Koolen niet lang na te denken. ,,Los Angeles is dé stad waar alles draait om uiterlijk vertoon", legt hij uit. ,,Iedereen wil er daar beter uit zien. Alles is er he-le-maal af. Dat spreekt me aan." De Boxtelse modefotograaf wil tijdens zijn shoot de typische West Coast-cultuur in beeld brengen. ,,Warme beelden met een laagstaande zon."

Het is Koolens droom ooit zelf in Los Angeles te gaan wonen. ,,Dan heb je het gemaakt in je leven."