Medewerkers van boomrooierij Weijtmans uit Udenhout zijn bezig met het rooien en in stukken zagen van negen markante eiken nabij de pastorie en de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).
Medewerkers van boomrooierij Weijtmans uit Udenhout zijn bezig met het rooien en in stukken zagen van negen markante eiken nabij de pastorie en de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ROOIWERKZAAMHEDEN BIJ KERK EN PASTORIE GEMONDE

Lindebomen vervangen markante eiken

STEFAN LATIJNHOUWERS

Voor inwoners van Gemonde zal het waarschijnlijk even wennen en slikken zijn. Sinds gisteren zijn negen van de twaalf markante eiken ter hoogte van de pastorie en de Sint-Lambertuskerk verdwenen. Het dorp verliest daarmee een aantal beeldbepalende bomen die 140 jaar lang de binnenbocht van de Sint-Lambertusweg sierden. Volgens Maria van den Oever en Femke Loos van de plaatselijke leefbaarheidsgroep worden de eiken vervangen door zes lindebomen.

Van den Oever en Loos benadrukten gisteren dat de negen eiken niet meer gered konden worden. ,,Hoe jammer ook, maar de bomen waren echt ziek", aldus Van den Oever. ,,Omdat verschillende buurtbewoners aangaven dat het zo ontzettend jammer is dat de bomen het loodje moesten leggen en zich afvroegen of het echt wel nodig was, hebben we de gemeente gevraagd of ze een second opinion wilden laten uitvoeren. Maar een onderzoek van een gespecialiseerd bureau wees uit dat de bomen in slechte staat verkeren en een potentieel gevaar vormen voor de verkeersveiligheid."

Hans van der Schoot van de leefbaarheidsgroep liet vorige week al weten dat een naast de bomen gelegen sloot jaren geleden gedempt is ten faveure van een wandelpad. ,,Het is goed mogelijk dat de eiken daardoor ziek zijn geworden", gaf projectleider Bas Gijsbers van boomrooierij Weijtmans uit Udenhout aan. ,,Daardoor krijgen de bomen namelijk geen zuurstof meer en sterven de wortels op een gegeven moment af. Dat komt vaker voor."

GEZONDE EIKEN

Twee van de drie eiken die nog gezond zijn, bevinden zich nabij de kerk, ter hoogte van de dorpswinkel en vakzaak van Joris Schellekens. De andere boom die gespaard blijft, staat bij de inrit van de pastorie. Het gat tussen deze drie eiken word opgevuld met twee lindebomen, terwijl even verderop in de binnenbocht vier linden geplant worden. Van den Oever: ,,Het gaat overigens om bomen van enige omvang en niet van die hele kleine die nog volledig tot wasdom moeten komen. Hoe jammer we het ook vinden dat Gemonde het voortaan zonder de negen eiken moet doen, gelet op de leefbaarheid van het dorp zijn we blij dat het verlies toch enigszins gecompenseerd wordt."

De twee vertegenwoordigers van de leefbaarheidsgroep hadden gisteren meer goed nieuws te melden. Loos benadrukte dat de leden graag willen zorgen voor een blijvende herinnering aan de eiken. ,,We hebben vandaag met de mensen van boomrooierij Weijtmans afgesproken dat we voor dit doel een stam van twee meter mogen gebruiken. Dat is meer dan waar we eerst op ingezet hadden, namelijk één tot anderhalve meter. Het is bedoeling daarmee iets moois te maken, dat kan een kunstwerk zijn of een bankje maar ook iets heel anders. Dat laten we helemaal over aan de creativiteit van de inwoners. Mooi is ook dat één van de gerooide bomen door de firma Weijtmans niet helemaal, maar tot een halve meter boven de grond wordt afgezaagd en straks als sokkel dienst kan doen."

Gemondenaren die een plan of een idee hebben voor een blijvende herinnering, dat ook uitvoerbaar is, worden verzocht een e-mail te sturen naar info@leefbaarheidsgroepgemonde.nl. ,,Het beste idee zal uiteindelijk gerealiseerd worden, maar daar is wel geld voor nodig. Daarom zijn we dringend op zoek naar sponsors die ons willen helpen met de financiering", liet Loos gisteren weten. ,,Op dit moment hebben we een zestal reacties ontvangen, maar mensen kunnen zich nog tot en met donderdag 2 april bij ons melden met initiatieven."

FOTO BOVEN: Medewerkers van boomrooierij Weijtmans uit Udenhout zijn bezig met het rooien en in stukken zagen van eiken in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).


46 GASTEN UIT 8 VERSCHILLENDE LANDEN

Gouden Bierpompfeest
met tal van extra's

Om nieuwe inwoners in Esch te verwelkomen, is vijftig jaar geleden gestart met een Bierpompfeest op Hemelvaartsdag. Donderdag 14 mei vindt de gouden editie plaats. De dagen daarna volgen allerlei extra evenementen, zoals een Spel Zonder Grenzen en een culinaire avond.

Op het terrein van voetbalvereniging Essche Boys kunnen teams vrijdag 15 mei tegen elkaar strijden om prachtige prijzen tijdens het Spel Zonder Grenzen. Welke opdrachten de ploegen moet uitvoeren is nog onduidelijk, maar plezier, teamwork en een nat pak komen er zeker in voor.

Het sportieve evenement start om 13.30 uur, de prijsuitreiking is omstreeks 17.00 uur. Teams, bestaande uit zes deelnemers en een aanvoerder, kunnen zich inmiddels inschrijven via e-mailadres esschebierpomp@gmail.com of door het inschrijfformulier, te downloaden via www.deesschebierpomp.nl, in te leveren bij Ons Café, Spar Kuijpers, cafetaria 't Essche Trefpunt of dorpshuis De Es.

Eén dag later, op zaterdag 16 mei, wordt vanaf 19.00 uur in De Es een culinaire avond gehouden voor de buitenlandse gasten. Dit is tijdens de buitenlandse ontmoetingen in het kader van het Europees Trefpunt een jaarlijks terugkerend onderdeel. Ieder deelnemend dorp neemt hapjes en drankjes mee die kenmerkend zijn voor het land of de regio. Die worden op tafels uitgestald voor alle gasten.

Kookclubs, buren en vriendengroepen zijn welkom om deel te nemen aan het evenement, dat tot 21.30 uur toegankelijk is voor de buitenlandse gasten, gastgezinnen en natuurlijk de Essche clubjes. Na 21.30 uur is iedereen welkom. Mensen die willen deelnemen, kunnen zich opgeven via e-mail: info@friendsofeurope.nl.