Voorzitter Kees Quinten (links) en bestuurslid Rien van de Laar nemen afscheid van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Kees Quinten (links) en bestuurslid Rien van de Laar nemen afscheid van Combinatie95. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KEES QUINTEN EN RIEN VAN DE LAAR ZWAAIEN AF ALS VOORZITTER EN BESTUURSLID

'Bij Combinatie95 spelen individuele belangen geen enkele rol'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Het is mooi geweest voor de Liempdenaren Kees Quinten (66) en Rien van de Laar (71). Na vele jaren trouwe 'dienst' voor de politieke partij Combinatie95 stoppen ze als respectievelijk voorzitter en bestuurslid. Hun afscheid staat maandag 30 maart op de agenda van de algemene jaarvergadering, waarna rond de klok van 21.00 uur een receptie van stapel loopt in café 't Wapen van Liempde.

Quinten is al ruim veertig jaar actief in de politiek. In 1974 raakte hij in Liempde betrokken bij de toenmalige politieke beweging van wijlen Janus Bressers, ook wel bekend als 'Zwarte Janus', een van de grondleggers van het huidige Combinatie95. ,,Janus vroeg mij destijds of ik iets voor zijn partij wilde betekenen, want hij wilde zijn lijst verjongen. Daar had ik wel oren naar, want ik volgde de politiek in Liempde redelijk goed en vond dat bepaalde zaken niet helemaal deugden en beter geregeld konden worden", kijkt Quinten terug. ,,Ik praatte als lid van de achterban mee over verschillende onderwerpen, waarbij in die beginjaren vooral het wel en wee van de jongeren mij aan het hart ging. Ik vond als twintiger dat er voor deze groep wel wat meer geregeld mocht worden. Niet alleen op het gebied van voorzieningen, maar ook waar het ging om de bouw van woningen voor starters."

De voorzitter was van 1988 tot de gemeentelijke herindeling actief als raadslid voor Sterker door Samenwerking (SDS, tot 1990 Fraktie Bressers), dat na de samenvoeging met Boxtel in 1996 verder ging onder de naam Combinatie95. Quinten: ,,Ik had geen trek om als lid van de Boxtelse raad aan de slag te gaan en ben toen gevraagd om voorzitter te worden. Zowel als lid van de achterban, raadslid in Liempde en de laatste 19 jaar als preses heb ik het prima naar mijn zin gehad. Bovendien heb ik het politieke werk altijd prima kunnen combineren met mijn baan als leraar aardrijkskunde op het gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel."

BEZIG BAASJE

Melkveehouder Van de Laar, die zijn bedrijf aan de Kasterensestraat op 1 januari 2009 overdroeg aan zijn zoon Peter, stond en staat nog steeds bekend al een bezig baasje. Als hij maandag afzwaait als bestuurslid hoeft hij zich zeker niet te vervelen met functies als voorzitter van de Boeremèrt en de populierenwerkgroep Het Groene Woud. Die activiteiten combineert hij onder meer met zijn werkzaamheden voor Stichting tot Behoud van het Trekpaard in de Meierij. ,,En dan help ik ook nog zo'n vijftig uur per week mee op het melkveebedrijf van mijn zoon. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ik kan het niet laten", lacht Van de Laar.

GROOT NETWERK

De ras-Liempdenaar heeft zijn sporen in de politiek verdiend, van 1990 tot eind 1995 als collega van Quinten in de Liempdse gemeenteraad en van 1996 tot 2006 in de Boxtelse raad. ,,Het beleidsterrein ruimtelijke ordening en vooral zaken die speelden in het buitengebied zoals bouwprojecten en de aanvraag van vergunningen hadden altijd mijn specifieke interesse. Ik ben bovendien van april 1982 tot november 2007 in verschillende rollen actief geweest bij de landinrichtingscommissie voor de ruilverkaveling Sint-Oedenrode, waardoor ik een groot netwerk kon opbouwen en veel gebiedskennis had."

Van de Laar: ,,Met de partij SDS wisten we als oppositiepartij het bestemmingsplan buitengebied 1995 naar onze hand te zetten, op basis van onze kennis en goede argumenten. Ik weet nog goed dat Kees destijds een mooie uitspraak deed: 'We willen ons eigen Liempde opgeruimd hebben voordat we naar Boxtel gaan'. Met Combinatie95 hebben we in 2006 als coalitiepartij en Ger van den Oetelaar als wethouder ook nog een grote bijdrage kunnen leveren aan het toenmalige bestemmingsplan buitengebied. Voor alle duidelijkheid: Combinatie95 is een politieke partij voor heel Boxtel, die geworteld is in Liempde. "

SPELLETJES

Van de Laar kijkt met een goed gevoel terug op zijn jaren als raadslid. ,,Politiek is hard, dat heb ik wel geleerd. Aanvankelijk moest ik daar aan wennen, maar uiteindelijk wist ik goed hoe ik daar mee moest omgaan. Aan de politieke spelletjes die soms gespeeld werden, deed ik niet mee. Ik wilde op een eerlijke en faire manier discussiëren op basis van argumenten en door onze standpunten zo goed mogelijk en overtuigend voor het voetlicht te brengen. Maar vergis je niet: als ze het bloed onder mijn nagels vandaan haalden, kon ik flink van me afbijten en met mijn vuist op de tafel slaan. Een ding is me in al die jaren als raadslid van Combinatie95 wel duidelijk geworden. In de politiek telt niet alleen de macht van het getal, maar zeker ook de macht van kennis. Met dat laatste kun je heel veel bereiken."

VERS BLOED

Quinten benadrukt dat het hem geen moeite kost om na zoveel jaren te stoppen als voorzitter. ,,Het is goed zo, het is tijd voor vers bloed en verjonging. Ik heb veel vertrouwen in onze opvolgers Henny Kerkhof en Monique Knoops, waarbij Henny het stokje van mij overneemt'", aldus Quinten. ,,Ik heb altijd genoten van de sfeer binnen Combinatie95, het sociale gebeuren, de kameraadschap en het onderlinge vertrouwen. Iedereen komt voor elkaar op, het gaat om de partij en niet om individuele belangen. Dat is altijd zo geweest. Het is gewoon een fijne club."

Hij vervolgt: ,,Als voorzitter was vooral de periode rond de gemeenteraadsverkiezingen altijd heel hectisch, onder meer omdat we een kandidatenlijst moesten samenstellen met daarop vijftig personen. Een grote, maar zeker ook uitdagende klus. Met achtereenvolgens Mario Knoops, Ger van den Oetelaar en nu Peter van de Wiel hebben we altijd uitstekende boegbeelden en wethouders gehad, die onze partij op een hele goede en krachtige wijze vertegenwoordigden. We zijn ook heel blij met de manier waarop Peter zich in deze raadsperiode als wethouder manifesteert."

BETROKKENHEID BLIJFT

Van de Laar vult aan: ,,Dat wij maandag afscheid nemen als bestuurslid wil zeker niet zeggen, dat ze ons nooit meer zien bij de partij. Als lid blijven we nauw betrokken en zullen we zeker ook de vergaderingen blijven bezoeken in 't Wapen van Liempde, alleen doen we een stapje terug en staan we voortaan aan de andere kant. Geen enkel probleem, het is mooi geweest. Wat er maandag staat te gebeuren en voor ons in het vat zit, zien we vanzelf wel. We wachten het maar af."