Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

LEERLINGEN JRL ONDERZOEKEN PADDENTREK IN BOXTEL

Padden tellen in joppiesaus-emmertjes

MARC CLEUTJENS

De onderzoeksconclusies moeten ze nog formuleren, maar één ding staat vast: het overzetten van padden en kikkers in Boxtel werkt. Drie groepjes vierdejaars leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum brengen momenteel de paddentrek in de Kampina en Sparrenrijk in kaart en analyseren het gedrag van amfibieën in twee poelen rond de school aan de Grote Beemd. Een ochtend meehelpen aan de Molenwijkseweg levert een totaalscore op van bijna vierhonderd padden en kikkers. ,,Zonder paddenschermen waren ze vannacht allemaal doodgereden."

Woensdagochtend, kwart over zeven. Met biologiedocent Oswald Remery en 'paddentrekcoördinator' Marie-José Meertens van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) maken Hilde van Abeelen, Loes Vos en Maud Saris zich op voor hun vijfde onderzoeksochtend in Sparrenrijk. Een eerste blik in de emmertjes die achter de paddenschermen zijn geplaatst leert dat vandaag alle records gebroken gaan worden. ,,Het heeft vannacht geregend en dat is voor de padden en kikkers het signaal om op reis te gaan", grinnikt Marie-José. ,,Ze trekken vanuit Sparrenrijk richting de poelen aan de overkant van de spoorbaan, nabij De Langspier."

AANBEVELING

Gehuld in reflecterende hesjes struinen Hilde, Loes en Maud vervolgens alle emmertjes af die zijn ingegraven door leden van de poelenwerkgroep van de WNLB. Zelf hebben ze ook een stuk of zes lege emmertjes bij zich, waarin ooit de Joppiesaus van Calvé heeft gezeten. ,,We controleren alle emmers, halen de padden en kikkers eruit en zetten ze achter het scoutinggebouw weer uit", vertelt Hilde. ,,Natuurlijk tellen we eerste alle dieren, zodat we straks vergelijkingen kunnen maken met andere jaren", vult Loes aan. ,,We hebben de gegevens van alle tellingen sinds 2011, dus we kunnen analyseren hoe het met de padden en kikkers gaat", zegt Maud.

Biologiedocent Oswald Remery legt uit dat het veldwerk van de vierdejaars leerlingen meer is dan een handje meehelpen bij de paddentrek. ,,Het is een serieuze onderzoeksopdracht waarvan de resultaten meetellen voor het eindexamen. Leerlingen bedenken zelf een onderzoeksvraag, zoeken een externe begeleider en gaan tien tot twaalf weken aan de slag." Naast onderzoekjes in de natuur gaan leerlingen ook aan de slag in ziekenhuizen, bij tandartsen en orthodontisten. ,,Zo wordt door scholieren ook onderzoek verricht naar de behandeling van borstkanker, de werking van gewrichten en tandheelkunde."

Het onderzoek tijdens de paddentrek komt voort uit de contacten die Oswald heeft met de WNLB. ,,Leerlingen kunnen de cijfers van vijf opeenvolgende jaren bestuderen en conclusies trekken. En natuurlijk zullen ze komen met een aanbeveling die ook de gemeente Boxtel zal interesseren. Die betaalt immers mee aan deze schermen en zal graag willen weten of het effect heeft."

Door leerlingen op twee locaties in te zetten - aan de Molenwijkseweg en de Kempseweg - kunnen verschillen tussen twee natuurlocaties in kaart gebracht worden. ,,Ook gaan we de ei-afzetting van amfibieën onderzoeken in twee poelen vlak bij onze school", legt Oswald uit.

TELLEN, TELLEN, TELLEN

Na een klein uurtje zitten de werkzaamheden aan de Molenwijkseweg erop. Hilde, Loes en Maud hebben een ongelofelijk aantal padden en kikkers uit de emmertjes gevist. ,,Dit heb ik nooit meegemaakt", jubelt begeleider Marie-José. ,,Ik doe dit al vijf jaar, maar zo'n enorme score is voortreffelijk." Dat vinden de meiden ook. ,,We hebben gehoord dat er enkele jaren geleden tellingen zijn gedaan naar het aantal doodgereden padden", vertelt Hilde. ,,Toen werden er op één ochtend 250 geteld. Nu hebben we er minstens evenveel in de emmers zitten die we veilig gaan overzetten."

Aangekomen bij de sloot achter het scoutinggebouw blijkt dat de cijfers alle records breken. Met hulp van Marie-José en Oswald hebben Hilde, Loes en Maud 230 padden en 156 kikkers uitgezet. ,,En één heikikker", roepen ze in koor. De meeste dieren springen en kruipen meteen nadat ze zijn uitgezet richting sloot. ,,We moeten nu snel tellen, tellen, tellen, anders zijn ze allemaal weg!", roept Marie-José ,,Ze zoeken nu een rustig plekje om te schuilen", weet Oswald. ,,Zodra het gaat schemeren trekken ze verder, onder de spoorbaan door richting poelen waar ze hun eitjes zullen afzetten."

Hilde, Loes en Maud werken de komende weken aan de uitwerking van hun onderzoek. ,,We krijgen van de WNLB de gegevens van alle plekken waar padden en kikkers zijn overgezet. Die brengen we in kaart en verwerken we in tabellen en grafieken. Ook gaan we na hoeveel dieren er zijn doodgereden. Dankzij de paddenschermen zullen er dat heel wat minder zijn dan voorheen."

FOTO BOVEN: Maud, Loes en Hilde (v.r.n.l.) bestuderen de paddentrek nabij Sparrenrijk. Vijf keer hebben ze aan de Molenwijkseweg meegeholpen bij het overzetten van padden. (Foto: Marc Cleutjens).


BEWONERS IN GESPREK MET WETHOUDER

Buurt Vorsenpoel verzet zich
tegen reclamezuil McDonald's

Buurtbewoners van de Vorsenpoel en omgeving in Boxtel-Oost vinden de komst van een McDonald's in het leegstaande restaurant De Liempdse Barrière prima, maar zien het niet zitten dat zij straks moeten uitkijken op een reclamezuil met daarop de bekende gele M, het logo van de fastfoodketen. Zij hebben hun bezorgdheid geuit bij wethouder Peter van de Wiel en hopen op korte termijn aan tafel te schuiven met Bibitor, de vastgoedbeheerder van het horecapand aan Peerkes Bos.

Adriaan van Zwam en Toine van Beugen, beide woonachtig aan de Vorsenpoel, hebben het initiatief genomen voor een petitie, die inmiddels is ondertekend door zo'n veertig buurtbewoners. Met hun actie willen ze voorkomen dat bij de westelijke op- en afrit 26 van rijksweg 26 een grote reclamezuil verrijst. Ze vinden het niet alleen jammer, maar ook 'ontoelaatbaar' als hun uitzicht op het groen straks wordt gedomineerd door een metershoge reclamezuil met het beeldmerk van McDonald's.

ONDERHANDELRUIMTE

Van Zwam en Van Beugen hebben hun bezwaar vorige week kenbaar gemaakt in een persoonlijk onderhoud met wethouder Van de Wiel. Daar kregen ze te horen dat de gemeente en Bibitor wel hebben gesproken over een reclamezuil, maar niet over de hoogte ervan. De wethouder raadde de buurtbewoners aan in overleg te treden met de vastgoedbeheerder om zo duidelijk te krijgen in hoeverre hierover nog onderhandelruimte is. Afspraken daarover worden gemaakt, meldde Van Zwam deze week.

De buurtbewoners aan de zuidkant van Boxtel, aan de oever van de Dommel en de visvijver Vorsenpoel, vrezen niet alleen dat hun uitzicht wordt aangetast. De vestiging van McDonald's zou mogelijk ook hangjongeren kunnen aantrekken én kunnen leiden tot aanzienlijk meer zwerfvuil.

Afbeelding