Aanpassen seniorenlabel Hoogheem beangstigt bewoners

'Jeugd verstoort de rust van ouderen'

PETER DE BEKKER

Het besluit van woonstichting Sint-Joseph om het seniorenlabel van de Hoogheemflats te verwijderen of te wijzigen, roept veel weerstand op. Zowel bij de huurdersvereniging als de politiek. De SP noemt het 'vreemd' dat Sint-Joseph dit besluit neemt vóór het opstellen van de nieuwe woonvisie. De partij wil weten of dit overlegd is met de wethouder en hoe de zorgen van de oudere Hoogheembewoners weggenomen kunnen worden. De huurdersvereniging gaat in gesprek met directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph. ,,We willen tot het gaatje gaan."

Sint-Joseph verwijderde in september het seniorenlabel van de onderste zes etages

Gratis zaden

op bijenmarkt

in Molenwijk

Eetbaar Boxtel richt zondag 19 april tijdens de jaarlijkse bijenmarkt van imkervereniging Sint-Ambrosius voor de tweede keer een zadenkraam in. Bezoekers van het evenement in park Molenwijk kunnen er terecht voor zaden van groenten en bloemen.

Bij de kraam kunnen zaden gebracht, gehaald en geruild worden. ,,Iedereen wordt uitgenodigd overtollige zaden tevoren aan te bieden of mee te nemen", licht Jan Juffermans van Eetbaar Boxtel toe. ,,Bezoekers kunnen in de kraam gratis een keuze maken uit het aanbod. In zakjes kunnen de zaden worden meegenomen."

De kraam is een gezamenlijk initiatief van Eetbaar Boxtel en de Kinderboerderij, die onlangs een 'zadotheek' is begonnen. Mensen die zelf niet naar de bijenmarkt kunnen komen en wel overtollige zaden willen aanbieden, kunnen bellen met Juffermans, telefoon (0411) 67 68 85 om ze te laten ophalen. Brengen kan ook, naar de Kinderboerderij aan het Apollopad.

van de flats Steenbok en Tweelingen. Van de flats Weegschaal en Leeuw zijn - in plaats van de hele flat - nu alleen nog de eerste drie verdiepingen beschikbaar voor mensen van 55 jaar en ouder. Volgens Sint-Joseph dreigt anders leegstand. De SP wil van het college van burgemeester en wethouders weten of dit besluit van Sint-Joseph in strijd is met het gemeentelijk beleid.

ENQUÊTE

,,Als er jeugd in deze flats komt, wordt de rust van die mensen verstoord", legt Rita van Berkel van de huurdersvereniging Hoogheem uit. ,,Dat hebben ze aangegeven in een enquête die we over dit onderwerp gehouden hebben. Veel ouderen hebben in deze woningen geïnvesteerd, omdat ze er vanuit gaan dat dit hun laatste huis is en ze hier rust hebben. De reacties waren echt schrijnend."

De huurdersvereniging is volgens Van Berkel niet van tevoren geïnformeerd over het voornemen van Sint-Joseph om de seniorenlabels van woningen af te halen. Daar heeft de vereniging bezwaar tegen gemaakt, maar dat leverde niks op. ,,Wij zijn zo kwaad." Toch laat de huurdersvereniging nu pas in het openbaar van zich horen. ,,We willen dit netjes doen", legt Van Berkel uit. ,,Daarom hebben wij tot nu toe de publiciteit niet opgezocht."

BEGRIP

Volgens Gezien Wilgenhof van Sint-Joseph zijn de plannen wel degelijk van tevoren doorgegeven. ,,Op 28 april vorig jaar is er een briefwisseling geweest met de bewoners van Hoogheem over het vervangen van het seniorenlabel. In augustus heeft de bewonerscommissie hier bezwaar tegen gemaakt en op 2 september hebben we een uitgebreide brief gestuurd, waarin we aangeven waarschijnlijk niet alle zorgen te kunnen wegnemen, maar hopen op begrip."

De onrust bij de bewoners begrijpt ze wel. ,,Maar in de praktijk zie je dat woningen die vrij komen gewoon weer bij senioren belanden, omdat die vaak lang ingeschreven staan." Wilgenhof benadrukt verder dat er met geïnteresseerde bewoners van tevoren wordt gesproken of zij wel passen bij de huidige flatbewoners. ,,Wij willen tenslotte ook geen huurdersconflicten."

'NOOIT LANG LEEGSTAND'

Van Berkel gelooft niets van het argument dat in de seniorenflats leegstand dreigt, als er een seniorenlabel op zit. ,,We hebben dat bijgehouden. Er heeft hier nog nooit iets lang leeggestaan." Wilgenhof laat weten dat Sint-Joseph hier 'op een hoger niveau' naar heeft gekeken. ,,Je maakt tenslotte geen beleid voor één flat, maar voor álle seniorenflats. Maar wellicht kan dit iets bijgesteld worden."

Woensdag 1 april gaat de huurdersvereniging in gesprek met directeur-bestuurder Dekker van Sint-Joseph. ,,We willen hem laten horen hoe de ouderen hierover denken", vertelt Van Berkel. ,,Juridisch kunnen we wellicht niet veel, maar we hopen dat het emotionele argument toch raakt. We willen echt tot het gaatje gaan."