SINT-JOSEPH ONTZIET LAGE INKOMENS

'Huurverhoging onder landelijk gemiddelde'

De verhoging van de huren in Boxtel valt gemiddeld lager uit dan elders in Nederland. Dat heeft woonstichting Sint-Joseph bekendgemaakt. De gemiddelde stijging komt uit op 1,5 procent, terwijl de huren in Nederland gemiddeld met 2,2 procent stijgen. Sint-Joseph houdt vooral rekening met gezinnen die het moeilijk hebben; zij komen in aanmerking voor 'huurbevriezing'.

Sint-Joseph maakte deze week bekend dat vooral de huishoudens met lage inkomens ontzien worden. Ongeveer driekwart van alle huurders die de woonstichting tot haar klanten rekent, krijgen geen huurverhoging. ,,Alleen als hun woning de marktprijs nog niet heeft, krijgen zij 1 procent huurverhoging, anders blijft de huurprijs gelijk", aldus Sint-Joseph.

De woonstichting geeft aan dat gebruik is gemaakt van de zogeheten inkomensafhankelijke huurverhoging. ,,Waarom zouden we mensen met een hoog inkomen geen huurverhoging geven?", vraagt directeur-bestuurder Rob Dekker zich af. ,,We houden wel graag rekening met de huishoudens die het zwaar hebben. Daarom krijgen zij 0 of maximaal 1 procent."

Mensen met een inkomen tot 34.229 euro krijgen een huurverhoging van 0 tot 1 procent. De middeninkomens (34.229 tot 43.786 euro) wacht een huurverhoging van 1 tot 3 procent. Ook hier geldt dat alleen 3 procent wordt gevraagd als de huur nog niet de marktwaarde heeft. De hoogste inkomens (meer dan 43.786 euro) krijgen 5 procent huurverhoging, het wettelijke maximum.

GEZINNEN

Met deze aanpak houdt Sint-Joseph volgens een woordvoerster rekening met de doelgroep die volgens het Betaalbaarheidsonderzoek uit 2015 het hardst geraakt wordt: de gezinnen. ,,Samen met de gemeente proberen we te achterhalen welke mensen van ons huren én bijstand ontvangen of in de schuldsanering zitten. Voor hen willen we de huur bevriezen", aldus Dekker.

Het huurbeleid voor 2015 kwam volgens Sint-Joseph tot stand in samenspraak met de Huurdersbelangenvereniging Boxtel/Liempde die voor de woonstichting 'een stevige gesprekspartner' is. De gemeenteraadsfractie van de SP in Boxtel riep Sint-Joseph onlangs op de huurverhoging te matigen en deed een klemmend beroep op de woonstichting om rekening te houden met doelgroepen die het financieel lastig hebben.

MINISTER BLOK

Minister Stef Blok van Volkshuisvesting geeft corporaties volgens Sint-Joseph de ruimte om de huurverhoging inkomensafhankelijk toe te passen. Dat varieert van 2,5 procent voor de inkomensgroepen tot 34.911 euro tot 5 procent voor de huishoudens die meer dan 43.786 euro verdienen. Deze inkomensafhankelijke huurverhoging werd in 2013 geïntroduceerd.