ron van de ven geeft presentatie over ontwerp op 31 maart

Kunstwerk verbeeldt 150 jaar spoor Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een monumentaal hedendaags kunstwerk, geboren vanuit historisch besef. Dat was de doelstelling van de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel' en de Kunststichting Boxtel. De partijen zijn een jaar geleden gestart met de voorbereidingen voor een kunstwerk dat voor restaurant Plein2, op de kruising van de Stationsstraat en de Parallelweg Noord- en Zuid, komt te staan. Er is gekozen voor het ontwerp van SintLucas-docent Ron van de Ven. Hij geeft dinsdag 31 maart in cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein een toelichting op zijn werk.

,,We zijn niet over één nacht ijs gegaan", lichtten Gerard Schraverus en Joke van Koll van de Kunststichting Boxtel gisteren toe aan de welstandscommissie van de gemeente Boxtel. Een aantal kunstenaars werd gevraagd met een ontwerpvoorstel te komen, vervolgens kozen afgevaardigden van de spoorprojectgroep en de kunststichting unaniem voor de schetsen van Van de Ven, die bijna dagelijks voor zijn werk met de trein van Tilburg naar SintLucas in Boxtel reist. ,,Hij is erop gebrand iets moois te maken. Ook zijn leerlingen komen immers dagelijks langs deze plek", lachte Van Koll. Ter hoogte van de Boxtelse milieustraat is een ander werk van Van de Ven te zien.

DYNAMIEK

Het ontwerp van Van de Ven wordt gemaakt van roestvrijstalen platen, is inclusief betonnen sokkel anderhalve meter hoog is en één meter breed en heeft meerdere betekenissen. Van Koll: ,,Boxtel was in het verleden en is ook nu nog een belangrijk knooppunt in het spoorwegennetwerk. Dat zie je duidelijk terug in dit kunstwerk, waarbij de sporen en knooppunten worden verbeeld zoals ze er daadwerkelijk liggen."

Aan de uiteinden van de creatie zijn stootbalken van een trein, de zogenoemde buffers, bevestigd. Verder bestaat het werk uit allerlei 'spleetjes', een verwijzing naar de bewegende beelden die een reiziger ziet als hij met de trein reist en door het raam kijkt. Bovendien is gekozen voor een schuine sokkel, om de dynamiek van een trein uit te beelden. ,,Het kunstwerk zal veel herkenning oproepen bij mensen", zegt Van Koll.

De leden van de welstandscommissie waren positief over het kunstwerk, maar hadden enkele 'niet-welstandsgerelateerde opmerkingen'. Zo waren ze benieuwd naar de vandalismebestendigheid van het kunstwerk. De kunststichting verzekerde echter dat de roestvrijstalen platen niet te buigen zijn. Ook ziet de commissie het liefst de nagebootste spoorlijnen in het kunstwerk in dezelfde richting als de 'echte sporen'. ,,Dat is iets waar we nog over nadenken", liet Schraverus weten. Het kunstwerk wordt op zaterdag 2 mei officieel onthuld, op de eerste dag van de festiviteiten rondom 150 jaar spoor Boxtel.

Kunstenaar Ron van de Ven verzorgt op dinsdag 31 maart vanaf 19.30 uur in cultureel restaurant Vandaag Kookt een presentatie over zijn kunstwerk.


Antonie Eikemans

exposeert werk

in Coda Museum

CODA Museum in Apeldoorn houdt van zondag 29 maart tot en met maandag 25 mei de Keramiek Triënnale 2015, waar het werk van vijftig kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland te bewonderen is. Ook de installatie 'Verloren' van de Boxtelse kunstenares Antonie Eikemans wordt daar tentoongesteld.

De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) organiseerde voor de derde keer deze grote keramiekmanifestatie. Een onafhankelijke jury van deskundigen op keramiekgebied heeft uit ruim tweehonderd inzendingen vijftig kunstenaars geselecteerd.

Eikemans, sinds 1976 beroepsmatig werkzaam als beeldend kunstenaar, heeft al diverse exposities op haar naam staan. De installatie 'Verloren', die onder meer bestaat uit oude foto's, omschrijft ze als 'vervreemding en tegelijkertijd herkenning'. ,,Plaatsen, ruimtes en gebieden hebben voor mij een emotionele waarde met een bijbehorende geur, kleur of geluid."