Afbeelding
Foto: Henk van Weert

PIET SNIJDERS VERVANGT BORDJE

Nieuw monumentenplaatje
prijkt op oude brouwerijgevel

HENK VAN WEERT

Wie denkt dat de blauw-witte schildjes op oude gebouwen aangeven dat het een rijksmonument betreft, heeft het mis. In praktijk is dat weliswaar zo, maar officieel zijn het bordjes die in 1954 door de Verenigde Naties in het leven zijn geroepen om aan te geven dat een gebouw cultureel erfgoed is. Om het zo te beschermen in tijden van oorlog en militaire bezetting. Vorig jaar september werd een écht monumentenbordje geïntroduceerd. En sinds kort is dat ook te zien in Boxtel...

Oud-architect Piet Snijders woont met echtgenote Betsy al bijna twintig jaar in de vroegere brouwerij Het Anker op Duinendaal. Tussen 1993 en 1996 liet hij het vervallen rijksmonument dat dateert uit het midden van de zeventiende eeuw restaureren. ,,Op de site van de ANWB las ik dat er nieuwe monumentenschildjes in omloop zijn gebracht. Ik heb geen moment geaarzeld en er direct één besteld. Ze zijn er in drie verschillende maten. Ik heb gekozen voor het middelste model en er ook in het kort op laten zetten dat het om een voormalige brouwerij uit 1754 gaat", vertelt Snijders.

Het nieuwe schildje is wit en heeft onderaan twee punten, waarvan de rechter oranje is gekleurd. Cultuurminister Jet Bussemaker bevestigde het eerste Rijksmonumentenbord vorig jaar september op de Ridderzaal aan het Binnenhof in Den Haag. De bordjes zijn geïntroduceerd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, kortweg de RCE, voorheen bekend als de Monumentendienst. Reden was de toenemende vraag door van eigenaren van monumenten. Zij vinden dat hun pand beter herkenbaar moet zijn.

GEVELSTEEN

Vier jaar geleden versierde Snijders de gevel van zijn monumentale pand ook al. Toen met een gevelsteen waarop de naam van het pand stand vermeld: Het Anker. Die naam stamt waarschijnlijk uit het midden van de negentiende eeuw toen burgemeester C. Achterbergh in het pand een wijnkoperij runde. Het vat dat de gevelsteen siert, staat voor anker als wijnmaat van 37,5 liter."

BOVENSTE FOTO: Op de gevel van de vroegere brouwerij Het Anker op Duinendaal, sinds jaren het woonhuis van oud-architect Piet Snijders en zijn echtgenote Betsy, het nieuwe monumentenbordje dat vorig jaar werd geïntroduceerd. Het diagonaal gekruist blauw-witte schildje is vervangen. (Foto's: Henk van Weert).

Boxtel

Rain Man op Stapelen

In de ridderzaal van kasteel Stapelen wordt heden, donderdag 26 maart vanaf 19.30 uur de film Rain Man (1988) vertoond. De film is onderdeel van de cyclus 'Films die beroeren' en werd geregisseerd door Barry Levinson. In deze roadmovie gaat Charlie Babbitt (Tom Cruise) zijn erfenis ophalen en ontdekt hij dat die is nagelaten aan zijn oudere broer Raymond (Dustin Hoffman). De toegang bedraagt vijf euro.

Afbeelding