't Herriemenieke in Liempde bestaat 25 jaar. (Foto: Albert Stolwijk).
't Herriemenieke in Liempde bestaat 25 jaar. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDSE MUZIEKGROEP VIERT ZILVEREN JUBILEUM

Herriemenieke 25 jaar op vrolijke toer

Het Liempdse dweilorkest 't Herriemenieke viert woensdag 1 april het zilveren bestaansjubileum. De eerste repetitie werd in 1990 gehouden in de bakkerij van Jos van Eijndhoven. 25 jaar later staat een verrassingsfeest op de rol waarbij de muzikanten de hele dag op reis gaan.

Gerard de Leest had destijds een mooie droom: ,,Ik droomde dat ik op een feest was in een grote zaal met veel mensen en eten en drinken in overvloed, maar de stemming wilde er niet echt in komen. Op een gegeven moment vlogen de schuifdeuren open en kwam er een dweilorkest binnen. En toen werd het pas écht feest."

De Leest liep met Piet van Ruremonde al langer rond met het idee rond om met een groep muzikanten 'iets' te gaan doen dat vooral ludiek moest zijn. Beiden speelden al zo'n twintig jaar in hofkapel De Kromploegers en na De Leests droom was de zaak gauw beklonken. Ze stuurden een brief naar 25 Liempdse echtparen en prikten een datum voor de eerste repetitie, op 1 april in café 't Groene Woud. ,,Er kwam amper twaalf man omdat de meesten de datum verdacht vonden", lacht De Leest. Een week later groeide de groep naar twintig muzikanten en werden instrumenten gekocht. ,,We benaderden een dirigent die wél geschoold was en voila, 't Herriemenieke was een feit."

't Herriemenieke is thans een volwaardig dweilorkest van 21 muzikanten dat met dirigent Kees van de Laak iedere dinsdagavond repeteert in een boerderij aan de Koestraat. ,,We zijn niet zo'n voorstander van festivals", vertelt voorzitter Dorry van Hal. ,,We zijn meer van de gezellige muziek." ,,Het liefst wat afwijkende muziek van andere orkestjes, we hebben een eigen stijl", aldus dirigent Van de Laak.

Wie 't Herriemenieke eens in actie wil zien, moet een kijkje nemen op de Boeremèrt op Tweede Paasdag in Liempde. Het dweilorkest is dan gehuld in nostalgische kledij, die toch aansluit bij het jubileum. Niets is 't Herriemenieke te dol en zo zijn op YouTube filmpjes te zien die gemaakt zijn om de kerstviering op te vrolijken. Ter gelegenheid van het jubileum wordt een nieuw filmpje gemaakt.

Het dweilorkest is zeker van plan nog jaren op de vrolijke toer door te gaan. Van Hal: ,,Want we zijn op de eerste plaats een hele gezellige muziekgroep. En dat mag iedereen op de foto zien."