Deze gemonteerde foto geeft een goed beeld van de toekomstige entree aan het Magdalena’s Pad. (Foto: Architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg).
Deze gemonteerde foto geeft een goed beeld van de toekomstige entree aan het Magdalena’s Pad. (Foto: Architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg). Foto: Cleem Snijders

VERBOUWING EN BREDERE INVULLING VOOR DE ZOMER KLAAR

VVV wordt multifunctionele huiskamer

PETER DE KONING

Het VVV-kantoor in 't Hofje aan de Markt in Boxtel staat aan de vooravond van een verbouwing. De entree verhuist naar de andere kant, het interieur wordt transparanter en het kantoor krijgt een bredere functie. ,,Het wordt veel meer een huiskamer voor mensen die Boxtel bezoeken en zeker ook voor de inwoners en ondernemers van Boxtel. Iedereen moet zich er thuis voelen", vertelt directeur Rein de Laat van de VVV Noordoost-Brabant.

De Boxtelse architect Cleem Snijders ontwierp de verbouwing. Meest opvallende ingreep in zijn plan is verplaatsing van de entree naar de zijgevel aan het Magdalena's Pad. Nu zit de entree nog aan de linker zijkant, naast het cafégedeelte van restaurant En Garde!. Snijders legt uit: ,,De huidige entree zit wat verstopt. Je kunt de ingang op twee manieren meer zichtbaar maken. Aan de voorkant of aan de rechter zijkant, aan het Magdalena's Pad. In de voorgevel ligt de ingang het meest in het zicht, maar historisch gezien is dat volstrekt onverantwoord."

Hij vervolgt: ,,Aan de rechter zijkant kan het echter prima, omdat daar in het verleden een ingang heeft gezeten. In het metselwerk is dat nog goed zichtbaar. De constructie is erop berekend, bouwkundig is dat geen probleem." De huidige ingang aan de linkerkant blijft volgens Snijders gewoon bestaan. Op beide plekken komt een glazen deur waardoor je als bezoeker of voorbijganger meer zicht hebt op het pleintje tussen het VVV-kantoor en het naastgelegen restaurant.

Vanwege het hoogteverschil tussen VVV-kantoor en Magdalena's Pad wordt de nieuwe entree voorzien van één of twee treden. Voor mindervaliden blijft het kantoor goed bereikbaar via de hellingbaan van de oude entree. Boven de nieuwe ingang komt een nieuw metalen uithangbord. Achter de luiken in de voorgevel, boven de ramen, komt een beeldscherm waarop de VVV allerlei informatie kan projecten. De houten luiken worden elektrisch bedienbaar van binnen uit.


Groothuizen zingt

over eeuwige jeugd

in Podium Boxtel

De bekende zangeres Angela Groothuizen treedt donderdag 2 april op in Podium Boxtel aan de Burgakker. Ze presenteert haar nieuwe liedjesprogramma 'Eeuwige jeugd'.

Groothuizen was al eerder te gast in Podium Boxtel en trok toen een volle zaal. De verwachting is dat het ook nu druk wordt. Naast een bekende zangeres is Groothuizen veel te zien als jurylid van het populaire tv-programma The Voice of Holland, waar ze jong talent coacht. Jaren geleden was ze een van de zangeressen van de meidenband Dolly Dots.

'Eeuwige jeugd' draait om liedjes die volgens Groothuizen altijd jong blijven. Met muzikant Nico Brandsen zal ze de mooiste composities over de jeugd en ouder worden vertolken. Het liefst presenteert de zangeres die met een ontroerend mooi verhaal.

Kaarten voor de voorstelling van Angela Groothuizen kosten 21 euro en zijn verkrijgbaar bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) of online: www.podiumboxtel.nl. Het theaterconcert begint om 20.15 uur.

MULTIFUNCTIONEEL

De VVV is actief in de voorste twee ruimten van 't Hofje. In de ruimten erachter zat lange tijd historisch museum Piet Dorenbosch. Die collectie is verhuisd naar Museum Boxtel (MuBo) in de voormalige Bracbant Havo. Daardoor staan de museumruimten achter het VVV-kantoor nu leeg. De gemeente Boxtel vindt dit prima werkruimten voor openbare functies als Beleef Boxtel, Centrummanagement, Parkmanagement en mogelijk ook de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPiLL).

,,Voor medewerkers van deze functies worden het multifunctionele werkruimten", vertelt beleidsmedewerker Marloes van de Wetering van de gemeente Boxtel. ,,Het heeft alleen maar voordelen als deze medewerkers dicht bij elkaar zitten. Het wordt ook een laagdrempelige plek waar mensen met ideeën altijd terecht kunnen. Ondertussen zijn we ook in gesprek met En Garde! om het pleintje naast het VVV-kantoor wat meer tot leven te brengen. Op een bescheiden manier die voor de bewoners van 't Hofje geen overlast veroorzaakt." Het pleintje tussen het VVV-kantoor en En Garde! is eigendom van de gemeente Boxtel.

LOUNGE-OMGEVING

Rein de Laat van de VVV Noordoost-Brabant beaamt het gemeentelijke verhaal: ,,Functies fysiek bij elkaar plaatsen betekent veel minder ruis in de onderlinge communicatie. Dat heeft echt grote voordelen. En kleinschalige activiteiten binnen en buiten moeten prima mogelijk zijn. Op zo'n mooie locatie moet je multifunctioneel durven denken. We gaan ook kijken naar het productassortiment van het VVV-kantoor. De winkel- en informatiefunctie blijft daarbij zeer relevant. Hoe digitaal de wereld inmiddels ook is, veel mensen blijven het fijn vinden om met een folder of een kaart in de hand op pad te gaan. De fysieke en digitale wereld sluiten elkaar niet uit."

De Laat omschrijft het nieuwe VVV-kantoor als een opener en transparanter loungeomgeving met minder zwaar meubilair. Een laagdrempelige plek waar Boxtel zijn verhalen gaat ontsluiten voor bezoekers en bewoners. ,,Liefst ook digitaal. De fraaie historische ruimten lenen zich daar prima voor."

't Hofje is een voormalig vrouwengasthuis uit 1646 en rijksmonument. De monumentencommissie is akkoord met de plannen. Eigenaar woonstichting Sint-Joseph laat weten dat de vergunning voor de verbouwing medio mei onherroepelijk wordt. Kort daarna kan het karwei beginnen; dat zal ongeveer vier weken gaan duren.

FOTO BOVEN: Deze gemonteerde foto geeft een goed beeld van de toekomstige entree aan het Magdalena's Pad. (Foto: architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg, Boxtel).