POLITIEK KRITISCH OVER DOMMELPAD

Aanleg Ommetje Dommel 'oefenplaats' voor Boxtel

MARC CLEUTJENS

De perikelen rond de voltooiing van het Ommetje Dommel in de wijk Selissenwal hebben nu ook de politiek bereikt. De fracties van PvdA/GroenLinks en INbox hebben deze week kritische vragen gesteld over de slepende kwestie waarin de verharding van ongeveer negentig meter voetpad stuit op weerstand van een aantal bewoners van Dommeldal.

Begin dit jaar presenteerde Jos Stolvoort namens het wijkorgaan Platform Selissen de plannen voor de afronding van het Ommetje Dommel. Dat voert via wandelpad De Witte Hoeve en de Bosscheweg naar de Achterberghstraat. Daar kunnen wandelaars via het Pastoor De Beerpad de tocht voltooien en ontstaat een geheel verharde route.

De plannen haperen op de plek langs de Dommel waar al vele decennia een smal onverhard paadje ligt. De initiatiefnemers willen dat verharden; omwonenden hebben onlangs ook in deze krant hun bezwaren geuit en hebben aangegeven dat ze bezwaar zullen aantekenen als een omgevingsvergunning wordt afgegeven.

BLOKKADES

De fracties van PvdA/GroenLinks en INbox betreuren de gang van zaken rond dit burgerinitiatief, zo stellen ze in een brief aan het college van B. en W. Ze stellen dat er steeds meer berichten zijn dat plannen van het Platform Selissenwal stuiten op hindernissen. Ondanks goede bedoelingen komt onder meer de afronding van het Ommetje Dommel niet of moeizaam van de grond, zo stellen de partijen.

Dat bevreemdt PvdA/GroenLinks en INbox omdat de gemeenteraad zich uitgebreid heeft beziggehouden met de wijkvisie Selissenwal en dit plan in september vorig jaar heeft ondersteund. ,,Het lijkt erop dat verschillende partijen in dit proces, te weten de bewoners, de raad, de ambtenaren en de verantwoordelijk wethouder in gezamenlijkheid blokkades ontmoeten om de realisatie van wensen soepel te laten verlopen."

NIEUWE ROLVERDELING

De fracties vragen zich af of de nieuwe werkwijze tussen gemeente en bewoners nog niet goed functioneert en de ambtelijke organisatie ingesteld is op de nieuwe ondersteunende rol van de overheid. ,,De aanleg van de wandelroute is wellicht te beschouwen als een oefenplaats om een nieuwe rolverdeling tussen de verschillende partijen in te oefenen", schrijven PvdA/GroenLinks en INbox. Ze vragen opheldering over de kwestie en willen weten welke oorzaken aan de impasse ten grondslag liggen.

Volgens Stolvoort wordt de omgevingsvergunning voor de aanleg van het pad binnen enkele dagen afgegeven en kan een zes weken durende bezwaartermijn starten. ,,We hopen dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt en we dit toonbeeld van burgerparticipatie en zelfwerkzaamheid snel kunnen realiseren. Als alles meezit, kunnen we in mei starten, als het tegenzit heb ik geen idee wanneer de voorziening er ooit zal komen." De initiatiefnemer vindt het jammer dat de kwestie zo tijdrovend is. ,,Treurig omdat ons initiatief zo goed past binnen de nieuwe opvattingen over lokale democratie en burgerparticipatie."