Afbeelding
Foto: Samenloop voor Hoop

VOORZITTER JAN CLAASSEN: STEUN ACTIE KWF KANKERBESTRIJDING

Liempde én Boxtel lopen warm voor 'Samenloop voor Hoop'

De Samenloop voor Hoop is een beproefd evenement waarmee al in verschillende dorpen en steden in Nederland op grote schaal geld is ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Het idee voor een wandelestafette waaraan duizenden mensen kunnen meedoen, is overgewaaid uit de Verenigde Staten en werd ook in de regio al eens succesvol geïntroduceerd, onder meer in Sint-Michielsgestel en Best. Nu is Liempde aan de beurt. Jan Claassen, al zo'n vijftien jaar woonachtig in Liempde, is voorzitter van het organisatiecomité dat uit twaalf leden bestaat. Wat hem is opgevallen tijdens de eerste vergaderingen? ,,Het enthousiasme! Ik heb als bestuurder heel wat projecten mogen leiden, maar wat hier gebeurt is ongelofelijk. In plaats van mensen aansporen, motiveren en achter hun vodden zitten, moet ik nu af en toe op de rem trappen. De gedrevenheid is onvoorstelbaar."

HÉÉL BOXTEL!

De Samenloop voor Hoop is een 24 uur durende wandelestafette waaraan mensen in teamverband meedoen. Het startschot klinkt zaterdag 12 september om 14.00 uur, een etmaal later passeren de laatste wandelaars voor de laatste keer de finish. ,,Omdat elk team onafgebroken deel moet nemen aan de estafette, is het belangrijk dat genoeg mensen op de been gebracht worden", zegt Claassen. ,,We denken aan een gemiddeld aantal leden van tien tot vijftien, maar wie met dertig of veertig wandelaars komt, is natuurlijk ook welkom."

Volgens de voorzitter rekent Samenloop voor Hoop in Liempde op ongeveer vijftig tot vijfenzeventig teams, meer dan honderd ploegen worden niet toegelaten om het evenement behapbaar te houden voor de vrijwilligersorganisatie. ,,We benadrukken dat geen exclusief Liempds evenement is", zegt Claassen. ,,Weliswaar vindt de estafette plaats in de dorpskern van Liempde, maar we nodigen van harte teams uit heel Boxtel uit om mee te doen. Dus families, vrienden, bedrijven, sportclubs, aarzel niet en schrijf je in!"

INSPIREREN

Onder regie van voorzitter Claassen worden de captains van de teams die zich de komende weken inschrijven in april en mei bijgepraat over de mogelijkheden om in de aanloop naar de Samenloop voor Hoop geld in te zamelen. ,,Via KWF Kankerbestrijding hebben we een soort activiteiten-ABC gekregen waarop misschien wel honderd ideeën staan om aan de slag te gaan. Dat kan variëren van auto's wassen tot zaklopen."

Tijdens de Samenloop voor Hoop kunnen teams ook kraampjes in hartje Liempde opbouwen om met allerlei activiteiten geld op te halen. ,,We willen de teams graag inspireren om creatief aan de slag te gaan en zoveel mogelijk mensen op de been te brengen voor dat ene doel: kanker de wereld uit helpen door KWF Kankerbestrijding te ondersteunen. Dat gaan we niet doen door er een zwaarmoedige tweedaagse van te maken, maar een leuk evenement met een serieuze boodschap te organiseren."

Claassen brengt zijn optimisme graag over op de vrijwilligers die samen meerdere commissies bemannen. ,,Mijn motto is dat positivisme altijd tot kracht leidt. Dat zien we nu al door de enorme betrokkenheid van vrijwilligers, maar ook bij sponsors die zich spontaan aanmelden. Verder hebben we een beroep gedaan op de horecazaken aan het parkoers. Het is fantastisch te kunnen melden dat ze allemaal 24 uur lang gaan meedoen, hapjes en drankjes gaan serveren en hun volledige winst in die 24 uur afstaan aan KWF Kankerbestrijding."

De Samenloop voor Hoop gaat precies 24 uur duren en zal continu mensen in beweging houden. ,,Cruciaal is dat elk team tenminste met één deelnemer in de estafetteloop actief is. Mensen zullen elkaar dus moeten afwisselen", legt Claassen uit. ,,Wie even rust wil nemen, kan gewoon in Liempde blijven. Op evenemententerrein D'n Tip, dus vlakbij het parkoers, gaan we gelegenheid bieden om een tentje op te zetten en daar te kamperen. Het is belangrijk dat we met zoveel mogelijk mensen dicht bij het evenement blijven."

HOOPGEVEND

Om wandelaars en toeschouwers voldoende vertier te bieden, nodigt de voorzitter van de Samenloop voor Hoop artiesten uit om tijdens het evenement een optreden te verzorgen. ,,En dat mag best een vrolijke show zijn, met leuke liedjes, cabaret of tonpraten. We willen dat de Samenloop voor Hoop een hoopgevend evenement is waar ook gelachen kan worden." Natuurlijk zijn er momenten waarop ook ruimte is voor een traan. Zo zal een aantal mensen dat kanker overleefde meedoen aan de openingsceremonie. Als de duisternis invalt, wordt een plechtigheid met kaarsen gehouden waar wordt stilgestaan bij mensen die zijn overleden aan de ziekte. ,,De afsluiting bestaat uit een laatste wandeling waaraan iedereen nog eenmaal een rondje door Liempde loopt."

Teams uit Liempde, Boxtel en Lennisheuvel die willen meedoen aan de Samenloop voor Hoop op 12 en 13 september, kunnen zich vanaf heden inschrijven op de website www.samenloopvoorhoop.nl/Liempde. Ook mensen die als vrijwilliger een handje willen helpen of een donatie willen doen, kunnen hier voor meer informatie terecht.

FOTO BOVEN: Voorzitter Jan Claassen (links) poseert met het organisatiecomité van de Samenloop voor Hoop. De wandelestafette moet geld in het laatje brengen voor KWF Kankerbestrijding.

Afbeelding