Boxtelaar Theodoor van Leeuwen ontving zondag de zogeheten persoonlijke penning van verdienste uit handen van commissaris van de koning Wim van de Donk. (Foto Erik van der Burgt, Verbeeld).
Boxtelaar Theodoor van Leeuwen ontving zondag de zogeheten persoonlijke penning van verdienste uit handen van commissaris van de koning Wim van de Donk. (Foto Erik van der Burgt, Verbeeld). Foto: Erik van der Burgt, Verbeeld

COMMISSARIS VAN DE KONING HULDIGT THEODOOR VAN LEEUWEN

Boxtelaar krijgt commissarispenning

HENK VAN WEERT

Tijdens het laatste van drie Stabat Materconcerten in Oirschot heeft Boxtelaar Theodoor van Leeuwen zondag de persoonlijke penning van verdiensten ontvangen van commissaris van de koning Wim van de Donk. Van Leeuwen nam in september vorig jaar afscheid als directeur van de organiserende stichting Stabat Mater.

Jaarlijks worden in de Oirschotse Sint-Petrusbasiliek muzikale uitvoeringen van het middeleeuwse treurdicht Stabat Mater vertolkt. ,,Het muziekevenement wordt in één adem genoemd met de bekende uitvoering van de Matthäus Passion in Naarden. Daar luisteren bezoekers echter steeds naar dezelfde compositie, terwijl wij kunnen putten uit honderden verschillende muziekstukken die zijn geschreven op het thema van Maria die treurt om haar ter dood gebrachte zoon Jezus", vertelt Van Leeuwen (66) daags na de zeventiende editie van Stabat Mater.

BIJ TOEVAL

De Boxtelaar kwam vijftien jaar geleden eigenlijk bij toeval bij de muziekproductie terecht. Namens sponsor Brabant Water woonde hij de uitvoering in Oirschot bij. ,,Ik had niets met klassieke muziek, maar hoorde dat de organisatoren iemand zochten voor de zakelijke leiding." Het idee om jaarlijks in een andere Brabantse gemeente het Stabat Mater uit te voeren, liet het stichtingsbestuur op advies van Van Leeuwen al snel varen.

,,De Oirschotse kerk heeft een prachtige akoestiek, voldoende goede zitplaatsen en staat in een authentiek stadje dat vanuit alle delen van Brabant prima bereikbaar is en goede horeca en parkeervoorzieningen heeft. Een ideale omgeving voor dit soort concerten", zegt de Boxtelaar.

EXTRA WAARDE

Dat de commissaris van de koning in Noord-Brabant hoogstpersoonlijk zondag het woord nam, was voor Van Leeuwen een complete verrassing. Van de Donk zei dat de Boxtelaar een belangrijke bijdrage aan het culturele klimaat in de provincie heeft geleverd en beloonde die inzet met zijn persoonlijke commissarispenning.

,,Die heeft voor mij natuurlijk extra waarde omdat ik zelf eind jaren zeventig, begin jaren tachtig woordvoerder van Gedeputeerde Staten was", glimlacht de aimabele pr-man. ,,Dankzij de steun van velen zijn de Stabat Materconcerten uitgegroeid tot een mooie traditie, die zonder één cent subsidie jaarlijks honderden mensen weet te ontroeren."

ANDRIESSEN

Dit jaar luisterden zeventienhonderd mensen naar Stabat Maters van vier Nederlandse componisten: Hendrik Andriessen én drie bekende leerlingen: Jan Mul, Herman Strategier en Albert de Klerk. ,,Doordat een grote afnemer van kaarten op het laatste moment afhaakte, hebben we deze keer wat minder publiek gehad. De kerk biedt plaats aan zevenhonderd luisteraars en met name afgelopen zaterdagmiddag was het wat minder druk. Maar financieel geeft dat geen problemen, benadrukt Van Leeuwen. ,,De stichting plant altijd drie jaren vooruit. Dat moet ook wel als je grote orkesten zoals Philharmonie Zuidnederland (ontstaan uit de fusie van Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest - red.) contracteert. Maar dat betekent ook dat de begroting ver vooruit moet worden vastgesteld."

PASSIE IN OIRSCHOT

De zakelijke leiding van de stichting Stabat Mater heeft Van Leeuwen overgedragen aan zijn dochter Marlies Timmermans, die zonder zijn medeweten door het bestuur werd benoemd. Wel is de Boxtelaar nog actief voor bij de evenementenreeks Passie in Oirschot die in aanloop naar Pasen worden gehouden. Er worden lezingen en exposities gehouden. Zo spreekt brigadegeneraal Gijs van Keulen van de legerplaats Oirschot morgen, vrijdag 27 maart om 19.30 uur in het Boterkerkje.

Van Leeuwen is in zijn woonplaats in Boxtel momenteel nauw betrokken bij de feestelijkheden rondom het eeuwfeest van de pater assumptionisten in kasteel Stapelen. Daarnaast is hij actief voor diverse projecten in Het Groene Woud en houdt hij zich bezig met het opzetten van moestuinen voor voedselbanken via City Change Center in 's-Hertogenbosch.

FOTO BOVEN: Boxtelaar Theodoor van Leeuwen (links) ontving zondag de zogeheten persoonlijke penning van verdienste uit handen van commissaris van de koning Wim van de Donk. (Foto Erik van der Burgt, Verbeeld).