Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

'de honingbij' bestaat 80 jaar

'Club bijenvrienden die intensief samenwerkt'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Uit historische papieren blijkt dat De Honingbij in 1904 al bestond, maar in 1934 zorgden Gradje van de Meerendonk, Janus van Kasteren en Willem van Abeelen voor de heroprichting van de Liempdse bijenhoudersvereniging. De leden stonden vorig jaar al stil bij het tachtigjarig bestaan met een feestelijke dag, maar traditioneel schenkt de Liempdse bijenhoudersvereniging ook een boom aan de gemeente bij een jubileum. Zaterdag plant wethouder Peter van de Wiel samen met Johan van Heerebeek, vijftig jaar lid van De Honingbij, een sneeuwvlokjesboom aan het einde van de Vrilkhovenseweg, nabij de fietstunnel.

,,Tot nu toe hebben we drie bomen geplant", aldus Jan van den Langenberg. Zo staat er een trompetboom bij het Oude Raadhuis in Liempde vanwege het gouden jubileum van de vereniging, werd tijdens het diamanten bestaan een linde geplaatst in buurtschap Kasteren en is vijf jaar geleden een bijenboom geplant op het oude kerkhof. Van den Langenberg is inmiddels 44 jaar lid van de vereniging en zat jarenlang in het bestuur. ,,Op jonge leeftijd kwam ik al in aanraking met bijen, omdat een buurman ze hield. De bijen kwamen dus regelmatig over de schutting", grinnikt de Liempdenaar. Inmiddels heeft hij zo'n vijftien bijenvolken, verspreid over zijn eigen achtertuin aan de Oude Postbaan en landgoed Velder.

STUIFMEELMENU

Bij Marcus Mesu, voorzitter van De Honingbij, ligt het anders. Hij is samen met zijn vrouw eigenaar van imkerij De Linde aan de Pastoor Smitsstraat in Olland en is dus beroepsimker. ,,We hebben een paar jaar geleden onze banen opgezegd om volledig voor het bedrijf te gaan." Mesu begon met twee bijenvolken, maar heeft er inmiddels tweehonderd. Daarnaast verkoopt hij allerlei imkersartikelen. Hij kwam 21 jaar geleden bij de Liempdse bijenhoudersvereniging terecht. ,,Door een vereniging ben je constant in contact met andere imkers. In de omgeving waar ik woon, zijn geen bijenhoudersverenigingen meer. Terwijl je er in de gemeente Boxtel zelfs twee hebt. Dat is uniek."

Momenteel bestaat de vereniging uit 24 leden die tussen de 49 en 83 jaar oud zijn. In de wintermaanden zien zij elkaar tijdens het vlechten van korven in de achtertuin van Van den Langenberg. Ook is een afvaardiging van De Honingbij jaarlijks op de Boeremèrt te vinden. ,,De Honingbij is vooral een gezellige club bijenvrienden die kennis uitwisselt, intensief samenwerkt, elkaar helpt en activiteiten organiseert. Twee keer per jaar vergaderen we met alle leden, vaak geeft iemand dan nog een bijengerelateerde presentatie", aldus Mesu. Zo zijn er regelmatig uitstapjes en worden ook open dagen georganiseerd en projecten met andere partijen, zoals de Jeugdnatuurwacht Liempde en basisschool De Oversteek. ,,We laten kinderen kennismaken met de bijen door ze uitleg te geven, kaarsen te laten maken en honing te laten proeven", legt Van den Langenberg uit.

Het duo noemt het fascinerend hoe een bijenvolk in elkaar zit. ,,De koningin, de werksters en de darren vormen samen een volk en er heerst een perfecte samenwerking", zegt Mesu. ,,Ik zeg wel eens: als werknemers bij bedrijven samen zouden werken als bijen, heb je een fantastische organisatie." Hij geeft aan dat bijen in deze omgeving goed kunnen overleven. ,,Er is veel natuur en ook in de tuinen van mensen groeit en bloeit van alles. Zo beschikken de bijen over een gevarieerd stuifmeelmenu."

Hoewel er weinig aanwas is, zien Mesu van Van den Langenberg de toekomst van De Honingbij rooskleurig in. ,,Waar de vereniging jaren geleden slechts zes leden telde, hebben we nu 24 mensen die zijn aangesloten", vertelt Van den Langenberg. ,,En als je eenmaal lid bent, dan blijf je erbij", voegt Mesu toe. In de oorlogsjaren was het ledenaantal van De Honingbij op het hoogtepunt met zo'n zestig mensen. ,,Dat had echter met de gezamenlijke inkoop van suiker en tabak te maken, dat was goedkoper voor mensen die waren aangesloten bij de bijenhoudersvereniging", legt Van den Langenberg uit. ,,Na de oorlog hadden we dan ook een stuk minder leden..."

FOTO ONDER: Jan van den Langenberg (links) en Marcus Mesu, allebei al jaren lid van De Honingbij. De Liempdse bijenhoudersvereniging vierde vorig jaar het tachtigjarig bestaan. (Foto: Gerard Schalkx).


Traject over de toekomst van Haaren van start

De gemeenteraad in Haaren stemde eind januari in met het plan van aanpak dat belangenorganisatie Toekomst Haaren opstelde over bestuur en organisatie.


Eén van de punten was de oprichting van een klankbordgroep, bestaande uit leden die meedenken over hoe inwoners bij de toekomst van Haaren kunnen worden betrokken. De eerste bijeenkomst vond inmiddels plaats. Iedereen die zich had aangemeld voor de bijeenkomst, was op 11 maart uitgenodigd in het gemeentehuis in Haaren voor de eerste bijeenkomst in het kader van het traject 'Toekomst en bestuur en organisatie'. In dit traject draait het om drie mogelijkheden: de gemeente Haaren blijft een zelfstandige gemeente, de gemeente Haaren gaat als geheel herindelen met één of meer andere gemeenten of Haaren wordt in delen opgesplitst.

Inmiddels is er een plan van aanpak samengesteld, dat op de website www.haaren.nl te vinden is. Tijdens de laatste bijeenkomst werden mensen gevraagd naar ideeën om inwoners erbij te betrekken. Alle ideeën zijn op bovengenoemde website te lezen.

De gemeenteraad, een groep bestaande uit de vier fractievoorzitters, het college van B. en W., bureau WagenaarHoes en de klankbordgroep zijn bij het proces betrokken. De laatste groep is met twaalf inwoners, verdeeld over de vier kernen, vertegenwoordigd. Alle partijen gaan de komende weken in gesprek met elkaar.