Wethouder Marusjka Lestrade opende vrijdag de Van Gogh-expositie in museum Vekemans. Het tafereel De Aardappeleters is in een modern jasje gestoken door er ook een karakterpop met puntzak friet in op te nemen. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Marusjka Lestrade opende vrijdag de Van Gogh-expositie in museum Vekemans. Het tafereel De Aardappeleters is in een modern jasje gestoken door er ook een karakterpop met puntzak friet in op te nemen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

tentoonstelling in museum vekemans

Expositie over Van Gogh met een modern tintje...

Het Vincent van Goghjaar 2015 gaat ook in Boxtel niet onopgemerkt voorbij. Museum Vekemans aan de Stationsstraat heeft in de collecties van het Wasch- en Strijkmuseum en Brabant Goedgemutst allerlei elementen toegevoegd met een knipoog naar de bekende kunstenaar. Daarbij lopen heden en verleden door elkaar.

,,Het kost toch iedere keer weer veel tijd om mooie exposities te maken. Ook nu ziet het er weer schitterend uit", aldus Marusjka wethouder Lestrade die verklapte vooraf al stiekem een kijkje genomen te hebben in het museum. De gemeente heeft de expositie gesubsidieerd met 3.000 euro. ,,We vinden de tentoonstelling voor iedereen van belang. Ook de jeugd is voor ons belangrijk", aldus Lestrade.

In het museumgedeelte Brabant Goedgemutst is het tafereel 'De Aardappeleters', één van de meest bekende schilderijen van Van Gogh te zien. Onder het tableau staat de volgende tekst: 'Hadde gij da gedocht da wij mee onze erremoei zo beroemd zouwe worre?' Ans van den Bosch boetseerde voor dit tafereel karakterpoppen die authentieke kleding uit die tijd (1885) dragen. Toch was er ook een modern tintje aan het tafereel...

Toen wethouder Lestrade als openingshandeling op een knop drukte, draaide een popje uit het tafereel rond. Dit personage had een zak frietjes in haar handjes. Van den Bosch liet in een korte toelichting weten met genoegen geboetseerd te hebben. ,,Ik vroeg me telkens af hoe Van Gogh bepaalde dingen in 2015 verbeeld zou hebben. Deze expositie is dan ook een combinatie van heden en verleden, gericht naar de toekomst", aldus Van den Bosch. Het tafereel bestond verder uit een pastoor en twee aardappelrapers waarbij de mannetjespop, met riek in de hand tegen het vrouwtje zegt: 'Riek bedankt war, ik zou oew nie wille misse'. 'Bedoelde gij mèn of d'n dieje?' reageerde Riek, terwijl ze naar de riek wees.

In het Wasch en Strijkmuseum verklapte Jan van Beers zo'n 1600 schilderijen en tekeningen van Van Gogh bekeken te hebben op zoek naar afbeeldingen die iets met wassen te maken hebben. Hij vond een prent uit de Haagse periode van Van Gogh waarop een timmermanswerkplaats en een linnengoedwasplaats voor vrouwen te zien is.
De expositie is te bezichtigen tijdens de normale openingstijden van het museum op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf april is de expositie ook toegankelijk op de eerste zondag van de maand.