Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ARJAN EN JUDITH TERLOUW ONTVANGEN GLEN PHILLIPS

'Niets zo intiem als huiskamerconcert'

MARC CLEUTJENS

Met vijftig bezoekers was de huiskamer van Arjan en Judith Terlouw aan het Raadhuisplein in Liempde zaterdagavond weer meer dan vol. Dit keer schoven de muziekliefhebbers aan voor een huiskamerconcert van de Amerikaanse singer-songwriter Glen Phillips. Die deed wat iedereen verwachtte: veel liedjes zingen van zijn band Toad The Wet Sprocket, maar ook schitteren met nummers die hij als solo-artiest heeft gecomponeerd.

Arjan en Judith boden Glen Phillips niet alleen een podium maar ook een slaapplaats tijdens zijn korte verblijf in Nederland. ,,Ik organiseer regelmatig concerten met singer-songwriters in Nederland en ken dus nogal wat mensen in dat wereldje", verklaart Arjan de komst van de bekende Amerikaanse zanger naar Liempde. ,,Glen is enkele maanden op vakantie in Europa, bezoekt zijn dochter die in Italië studeert én probeert zo af en toe een kleine show te verzorgen. Zo kon het gebeuren dat we hem ook in Liempde konden ontvangen voor een geweldig optreden."

De huiskamerconcerten van Arjan en Judith worden steeds breder bekend, ook in Liempde en omgeving. ,,We organiseerden ze al toen we nog in Rotterdam woonden", vertelt Arjan. ,,We wonen nu een kleine vier jaar in Liempde en hebben hier inmiddels ook een aardige mailinglist opgebouwd. Meestal moeten we twee weken voordat het concert begint al nee verkopen; meer dan vijftig mensen kunnen we in onze huiskamer echt niet kwijt. Dan zit iedereen opgevouwen en bovendien verliest de show dan zijn kleinschalige karakter. Niets is namelijk zo intiem als een huiskamerconcert."

GENIETEN

De serie concerten die Arjan en Judith al zo'n negen jaar met enige regelmaat organiseert, zijn toevallig begonnen bij de muzikant die zaterdag in Liempde optrad: Glen Phillips. ,,Glen was destijds op tournee in Europa en op het laatste moment werd een concert afgezegd. Toen hebben we besloten om hem naar ons huis te halen en hem voor een kleine groep vrienden en bekenden te laten optreden. Dat is zo goed bevallen, dat we ons huis vaker hebben opengesteld voor singer-songwriters."

Een bekend voorbeeld was de Amerikaanse zanger en gitarist Grayson Capps, die enkele jaren geleden op uitnodiging van Stichting BoeL een optreden gaf in Boxtel. ,,Een dag later trad hij bij ons op in Liempde", zegt Arjan trots. ,,Het is elke keer weer genieten om artiesten over de vloer te hebben en ze een klein maar geboeid publiek te bieden.

Met veel singer-songwriters heb ik inmiddels een goede band opgebouwd, sommigen zijn zelfs goede vrienden geworden." Ook Glen Phillips behoort tot die laatste categorie. ,,Een hele fijne vent, een geweldige muzikant en liedjesschrijver. Zaterdag heeft hij twee nieuwe nummers voor het eerst gespeeld. Bijzonder dat dat in onze huiskamer gebeurde en de reacties van het publiek zo enthousiast waren..."

LIVE IN LIEMPDE

Arjan en Judith zijn later dit voorjaar betrokken bij het nieuwe evenement Live in Liempde waarbij op vier locaties in Liempde optredens plaatsvinden van muzikanten, cabaretiers en toneelspelers. Op 28 juni zullen tijdens dit 'huiskamerfestival' verschillende artiesten optreden. Deelnemers gaan op deze dag een soort 'cultuurpad' volgen en beleven op vier plekken een voorstelling. ,,We doen graag mee aan Live in Liempde, mede omdat we natuurlijk al enige ervaring hebben in het organiseren van huiskamerconcerten", zegt Arjan.

Hij bespeurt nu al veel enthousiasme in Liempde en hoort verschillende mensen zeggen dat ze hun huiskamer bij een tweede editie ook best open willen stellen voor een optreden. Verder rekent de Liempdenaar erop dat hij komend najaar weer een huiskamerconcert zal organiseren. ,,Ik heb de tel niet bijgehouden, maar denk dat we dan op het achttiende of negentiende concert uitkomen. We zijn al bezig met een paar hele interessante namen, maar die kan ik nog niet bekend maken."

FOTO BOVEN: Glen Phillips, bekend van Toad The Wet Sprocket, treedt op in de huiskamer van Arjan en Judith Terlouw in Liempde. (Foto: Peter de Koning).


Kunst kijken én
kunst kopen op
De Vorsenpoel

De leerlingen van basisschool De Vorsenpoel hebben de afgelopen weken meegedaan aan een omvangrijk kunstproject. Het eindresultaat was donderdag te zien tijdens een expositie die in de school was ingericht. Hier kon kunst worden bekeken én aangeschaft.

De kinderen lieten tijdens het project zien over heel veel creatief talent te beschikken. Zichtbaar trots namen ze vaak de hele familie mee om langs alle gemaakte kunstwerken te lopen. In iedere klas hadden de leerlingen zich verdiept in het werk van bekende kunstenaars zoals Mondriaan, Picasso, Kandinsky, Haring en natuurlijk Van Gogh.

Directeur Michel van der Kraan toonde zich blij verrast bij het zien van de talenten binnen zijn school. Leuk om te merken was dat kinderen de stijlen van de verschillende kunstenaars voortaan herkennen en daar thuis over praten. Iedere klas van De Vorsenpoel deed mee aan de workshops waarbij ze onder begeleiding van verschillende kunstenaars konden werken aan hun eigen kunstwerk. Het project werd afgesloten met een tentoonstelling en veiling.