Tijdens de open dag van Zorggroep Elde probeert één van de bezoekers in de fysioruimte een boterham te smeren met één hand. (Foto: Peter de Koning)
Tijdens de open dag van Zorggroep Elde probeert één van de bezoekers in de fysioruimte een boterham te smeren met één hand. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning).

rondleidingen langs alle disciplines

Publiek maakt kennis met Zorggroep Elde

TONNIE WESSELING

Een bezoekje brengen aan de verschillende ruimten van multidisciplinair zorgcentrum 't Groeihuys, meer te weten komen over de Cliëntenraad en 'beeldbellen' en ervaren hoe kleine aanpassingen in de leefstijl ervoor zorgen dat iemand weer zelfstandig kan functioneren. Bezoekers konden zaterdag tijdens de open dag in centrumverpleeghuis Liduina uitgebreid kennismaken met alles wat Zorggroep Elde te bieden heeft. Brabants Centrum nam deel aan één van de rondleidingen...

Katrien Verhoeven, werkzaam op de afdeling communicatie, is één van de gastvrouwen die een groep belangstellenden rondleidt. Als eerste komen de bezoekers terecht bij een grote fysioruimte, waar zich ook de diëtiste en ergotherapeute bevinden. Fysiotherapeute Elsje Drent legt uit: ,,Met z'n allen kunnen we de levenskwaliteit van de mensen weer verhogen, zodat ze zelfstandiger worden. Soms zijn de doelen klein, soms gaan we als een speer. Een actieve houding van de cliënt scheelt heel veel in het herstelproces."

Ergotherapeute Irene Verhagen geeft aan dat haar discipline heel divers is, van kleine aanpassingen in de leefstijl tot zorgen dat iemand weer zo zelfstandig mogelijk kan functioneren. Bezoekers kunnen dat tijdens de open dag zelf ervaren. Zo probeert Mientje van Schaijk met de linkerhand een boterham te smeren op een bordje met nopjes en een aangepast mes.


Handen in conditie
houden tegen
artrose en reuma

Artrose of reuma in de handen kan voor veel pijn en beperkingen zorgen bij alledaagse activiteiten. Ergotherapeut Marlou Schoenmakers en handtherapeut Mieke van der Steen vertellen hoe mensen hun handen in een zo goed mogelijke conditie kunnen houden. Dat doen zij woensdag 8 april tussen 19.30 en 21.00 uur tijdens een gratis toegankelijke informatieavond in Handencentrum Boxtel aan het Molenpad 7c.

Tijdens de bijeenkomst gaan de twee therapeuten praktisch aan de slag en op zoek naar oplossingen voor alledaagse problemen waar mensen met pijnklachten in de handen tegen aan kunnen lopen. Ze reiken diverse waardevolle tips, oefeningen en handigheidjes aan.

,,We willen graag dat mensen bewust stil staan bij wat ze van de handen vragen en de handen aandachtig gebruiken, zodat overbelasting en dus pijnklachten zoveel mogelijk worden vermeden", stellen Schoenmakers en Van der Steen. Belangstellenden dienen zich aan te melden via e-mail: fysio@fysiotherapiededommel.nl of telefoonnummer (0411) 62 44 04.

Boxtel

Zingen op Stapelen

De bijeenkomst Zingen op Stapelen op donderdag 2 april in kasteel Stapelen is wegens omstandigheden afgelast.


Het valt haar alles mee. Verhagen noemde het jammer dat mensen dergelijk materiaal tegenwoordig zelf moeten aanschaffen. ,,Maar in winkels als Blokker of Xenos kom je al heel ver."

BEELDBELLEN

In de dagbehandelingsruimte zien bezoekers hoe cliënten met eenvoudige middelen als woordspelletjes weer actief kunnen worden. Ook is er een huiskamer waar maximaal twaalf dementerenden de dag onder begeleiding, met warme maaltijd, plezierig door kunnen brengen zodat het thuisfront wat ontlast wordt. Ook is er een vriendelijke huiselijke omgeving ingericht voor mensen die psychotherapie nodig hebben. De mensen worden door activiteitenbegeleiders gemotiveerd om bijvoorbeeld een groepsgesprek aan te gaan.

Terug in de Vorsenpoelzaal ziet men onder meer een stand van de Cliëntenraad. Voorzitter en vrijwilliger Hans Kuyten legt uit dat de achtkoppige raad zo'n zeven keer per jaar vergadert met de directeur om op te komen voor de belangen van haar cliënten. Hij roemt de totale Zorggroep Elde: ,,De organisatie heeft een goede naam en scoort op het hoogste niveau van Nederland qua zorg."

In de ontvangsthal treft de bezoeker een stand van de thuiszorg aan. Hier is men druk doende een totaal nieuwe vorm van zorg te ontwikkelen, het zogenaamde 'beeldbellen'. Verzorgster Silvia legt uit dat met een centraal beeldscherm contact gelegd kan worden met een beeldscherm thuis bij de cliënt. ,,We kunnen mensen er bijvoorbeeld aan herinneren dat ze hun medicijnen nog in moeten nemen." Andersom kunnen de mensen ook op deze wijze de thuiszorg raadplegen, zodat er een direct visueel en persoonlijk contact ontstaat.

WERELDHUIS

Nieuw binnen Zorggroep Elde zijn het Wereldhuis en het Buitenhuis. Mario de Keijzer, locatiedirecteur van Nieuw Beekvliet en Sefkat legt uit dat met het Wereldhuis een sfeer gecreëerd gaat worden waar cultuur en religie elkaar ontmoeten. ,,In Nieuw Beekvliet wonen mensen uit de vroegere koloniën, in Molenweide de religieuze zusters en in Sefkat Turkse en Marokkaanse ouderen. Deze drie willen we samen gaan voegen binnen één locatie. We hopen in oktober te starten en in 2016 moet het meer vorm gaan krijgen. Het wordt een geleidelijk proces en er moet flink verbouwd worden. We willen alles goed op orde hebben", aldus De Keijzer.

In Esch, op de locatie van het oude woonzorgcentrum Sint-Jozef, wordt het Buitenhuis gecreëerd met 22 luxe verpleeghuisappartementen op de begane grond voor optimale zorg. Directeur Jan-Kees Metz noemt het een concept met allure en veel comfort. ,,Het Buitenhuis is bedoeld voor mensen binnen de Meierij op een zodanige luxe manier dat hun kinderen blij kunnen zijn dat hun ouders in deze mooie omgeving hun laatste levensfase door kunnen brengen." Het Buitenhuis wordt dit jaar op 1 mei geopend.

Bezoekers aan de Open Dag die wat vermoeid geraakt waren door de vele indrukken konden in de Vorsenpoelzaal even bijkomen met koffie en thee...

FOTO ONDER: Tijdens de open dag van Zorggroep Elde probeert één van de bezoekers in de fysioruimte een boterham te smeren met één hand. (Foto: Peter de Koning).