Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEHANDICAPTENVOETBAL IN BOXTEL BESTAAT 25 JAAR

PSV wil revanche tegen G-teams ODC

MARC CLEUTJENS

Een vaantje, een shirt en een zilveren bordje herinneren in kantine De Boemerang aan die gedenkwaardige dag in mei 2010. De G-voetballers van ODC vierden het twintigjarig bestaan van het gehandicaptenvoetbal met een wedstrijd tegen Legendary PSV. De uitslag staat er niet bij, maar moet vermeld worden: 10-8, voor ODC. Vijf jaar later wil PSV revanche, in Eindhoven!

Voorzitter Johan van den Biggelaar van het G-voetbal binnen ODC maakte een paar weken geleden tijdens een teamuitje in de Beekse Bergen bekend wat het hoofdmenu van het 25-jarig bestaansfeest zal worden. Op uitnodiging van Legendary PSV nemen de dertig G-voetballers van ODC het zaterdag 9 mei in sportpark De Herdgang op tegen de vroegere vedetten van de Eindhovense eredivisieclub. ,,Op het moment dat ik vertelde dat we weer tegen PSV zouden spelen, ging het dak eraf", lacht Van den Biggelaar.

Met alle spelers verheugt de voorzitter zich op de clash tussen zijn 'pupillen' en de grote namen van PSV. ,,Binnen het G-voetbal van ODC worden warme herinneringen bewaard aan die wedstrijd in 2010. Velen hopen weer te kunnen spelen tegen de broertjes Van de Kerkhof, Luc Nilis, Berry van Aerle en al die andere toppers."

STATUS APARTE

Het gehandicaptenvoetbal binnen ODC is slechts een klein onderdeel in een vereniging die meer dan duizend leden telt. ,,Maar we hebben niet het gevoel dat we een buitenbeentje zijn, ook al hoorde je die geluiden vroeger wel eens", zegt de voorzitter. ,,We hebben goede contacten met het clubbestuur en er is veel belangstelling voor alles wat we doen."

Van den Biggelaar geeft aan dat het G-voetbal binnen ODC wel een soort status aparte heeft. ,,We werken met een eigen begroting die we aan het bestuur voorleggen. Dat heeft onder meer te maken met de relatief hoge vervoerskosten. Bij andere teams rijden de spelers zelfs of worden ouders ingezet. Wij moeten bij uitwedstrijden een busje huren." Een eigen busje heeft de G-afdeling niet meer. ,,Te duur", zegt de voorzitter. ,,De vaste lasten wegen niet op tegen die twintig ritjes die we op jaarbasis moeten rijden."

De voetballers zijn blij dat veel sponsors de twee elftallen een warm hart toedragen. Met name de familie Wagenaars heeft deze afdeling binnen ODC altijd gesteund, onder meer bij de financiering van vervoersmogelijkheden en de aanschaf van kleding. ,,MSB is ook onze hoofdsponsor en daar zijn we heel trots op", stelt Van den Biggelaar.

FEESTPROGRAMMA

De G-voetballers van ODC gaan het hele jaar feest vieren om 25 jaar gehandicaptenvoetbal in Boxtel te gedenken. De aftrap was het uitje naar de Beekse Bergen, op 2 mei volgt een receptie en feestavond met optredens van onder meer De Dorini's. ,,Het hoogtepunt wordt de wedstrijd tegen Legendary PSV op 9 mei", straalt de voorzitter. ,,Ook binnen PSV leeft die wedstrijd al. Ze willen revanche nemen voor de nederlaag die ze vijf jaar leden in Molenwijk hebben geleden."

Later dit jaar zullen de G-voetballers jubileumwedstrijden spelen tegen bestuur, veteranen, leden van de businessclub, vrouwen en jeugd. ,,Met de aanschaf van nieuwe tenues is het feest compleet", zegt Van den Biggelaar, die slechts enkele zorgpuntjes weet te noemen. ,,We zouden graag eens wat vaker op kunstgras spelen. En natuurlijk zoeken we altijd jonge spelers. Onze teams bestaan al heel lang uit een vaste groep spelers en we zouden graag jonge voetballers begroeten. Daarom overwegen we demonstratiewedstrijden te gaan spelen bij Cello."

FOTO BOVEN: Beeld van de wekelijkse dinsdagtraining van de G-voetballers van ODC. Elke zaterdag spelen de twee G-teams in competitieverband. (Foto: Peter de Koning).

8 mei 2010: De G-voetballers van ODC poseren met Legendary PSV in sportpark Molenwijk. De tricolores wonnen in een doelpuntrijk duel met 10-8; reden waarom PSV revanche wil...  (Foto: Gerard Schalkx).