Ouderen van De Zonnebloem genoten vrijdag van een lunch in restaurant Open Hof, verzorgd door leerlingen van het Baanderherencollege. (Foto's: Peter de Koning).
Ouderen van De Zonnebloem genoten vrijdag van een lunch in restaurant Open Hof, verzorgd door leerlingen van het Baanderherencollege. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

jong en oud steekt handen uit de mouwen tijdens vrijwilligersactie nl doet

'Leuk om iets voor mensen te kunnen betekenen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De jassen worden netjes aangenomen, de deuren worden opengehouden, de gasten worden naar hun plaatsen gebracht én er worden heerlijke soepen en broodjes uitgeserveerd. Elf leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) zorgden er vrijdag voor dat vijftig ouderen die zijn aangesloten bij De Zonnebloem niets tekort kwamen. De gasten kregen in het kader van de jaarlijkse vrijwilligersactie NL Doet een perfect verzorgde lunch voorgeschoteld.

Hoewel de eerste gasten vrijdag omstreeks twaalf uur arriveerden, waren de leerlingen al sinds negen uur in de weer om alles klaar te zetten en de tafels te dekken. Restaurant Open Hof bij sporthal De Dommel was volledig in paassferen, inclusief chocolade-eitjes en paastakken. Bovendien konden de gasten ook terecht bij twee leerlingen die handmassages verzorgden en nagels lakten. ,,De lokale afdeling van De Zonnebloem telt driehonderd leden uit Boxtel en Gemonde", aldus voorzitter Ton Claassen. ,,Vrijwilligers leggen huisbezoeken af bij mensen, daarnaast is er een volledig programma met activiteiten voor de leden, zoals een rondvaart door Amsterdam en een volledig verzorgde lunch zoals nu het geval is."

ROLLENSPELEN

Al enkele jaren wordt deze lunch gehouden. ,,Alle leerlingen die vandaag meehelpen volgen de richting Zorg & Welzijn", vertelde Marcia van Vroonhoven, teamleider kaderberoepsgerichte en basisberoepsgerichte leerweg op het BHC. ,,Zij brengen alle vaardigheden die ze leren vandaag voor het eerst in de praktijk. Binnenkort gaan ze voor het eerst op stage. Deze activiteit is een mooie voorbereiding, zo leren ze nu ook wat vrijwilligerswerk inhoudt. Bovendien proberen we als school ook vaker naar buiten te gaan en maatschappelijk actief te zijn. Zo kunnen we aan de mensen laten zien dat de leerlingen niet zo sterk zijn in leren, maar praktisch juist erg goed zijn." Met rollenspelen werden de leerlingen voorbereid op de activiteit. Van Vroonhoven: ,,Zo hebben we ze geleerd hoe ze zich kunnen gedragen tegen de ouderen."

Leerlingen Demi Roovers en Martijn van Alebeek hadden het goed naar hun zin. ,,Het is supergezellig", aldus Demi. ,,Je kunt gezellig een babbeltje maken met de mensen en het is leuk om iets voor ze te kunnen betekenen." Martijn, de enige jongen van de leerlingengroep, was het daarmee eens. ,,Later wil ik graag gastheer worden en met deze activiteit kan ik goed oefenen. Het bevalt me heel goed." Zo heeft hij vrijdagochtend nog eens goed nagedacht wat hij zou zeggen tegen de mensen. ,,Ik kan moeilijk beginnen met 'Wilde gij nog soep'", lacht de BHC-leerling. ,,'Wilt u nog soep' klinkt dan toch iets beter..."

De oudere mensen genoten volop van de lunch. ,,Dit is de derde keer dat ik hier ben en het is altijd goed verzorgd", vindt Annie Snels. ,,Hopelijk hebben ze weer van die zelfgemaakte soepstengels, die zijn altijd erg lekker." Ook het echtpaar Ties en Cor Witlox had het goed naar de zin. ,,De jeugd heeft de toekomst en als ik zie hoe deze jongeren bezig zijn, is dat een goede toekomst", zegt Cor. Haar man Ties voegt toe: ,,Het is fijn om onder de mensen te zijn. En dan ook nog eens met zo'n lekkere lunch."

VOEDSELBANK

De lunch voor ouderen van De Zonnebloem werd bekostigd met het budget dat het Oranje Fonds, drijvende kracht achter vrijwilligersactie NL Doet. Ook op andere plekken in Boxtel werden acties gehouden in het kader van deze actie.

Zo waren vijftig vrijwilligers zaterdag namens de Voedselbank in touw. Een gedeelte daarvan stond bij verschillende supermarkten om het winkelend publiek aan te sporen een extra product voor de Voedselbank te kopen, zoals koffie en thee, macaroni, muesli en broodbeleg. Dat leverde uiteindelijk 150 kratten met levensmiddelen op en driehonderd euro aan donaties.

Ook bij buurtkamer Forofiet in de wijk Breukelen, orthopedagogisch instituut De La Salle, oertijdmuseum De Groene Poort en de Geitenwei Selissenwal werden allerlei klusjes verricht.


VEEL ANIMO VOOR LANDELIJK EVENEMENT OP DIVERSE LOCATIES IN BOXTEL EN LIEMPDE

Ruim 150 vrijwilligers actief tijdens Opschoondag

Tijdens de Nationale Opschoondag op zaterdag 28 maart staan ook in de gemeente Boxtel verschillende acties op het programma om afval op straten en in plantsoenen en bermen op te ruimen. De zoekactie die de gemeente hield in februari naar vrijwilligers leverde bijna 160 aanmeldingen op. Lokale Agenda 21 gaat in Boxtel de strijd aanbinden tegen zwerfvuil op het traject Keulsebaan, terwijl de leden daarnaast affiches gaan ophangen. De Natuurwerkgroep Liempde komt in actie in de buurtschap Kasteren.

De gemeente is erop gebrand van de Nationale Opschoondag een succes te maken. Wethouder Herman van Wanrooij geeft om 10.00 uur het startsein bij het gemeentehuis waarna op verschillende locaties in het dorp mensen met bezems, prikkers en afvalzakken op pad gaan. De actie duurt tot ongeveer 13.00 uur.

De zogeheten WoonOmgevingsPloeg (WOP) neemt ook deel aan het evenement. Het gaat hierbij om een initiatief van de gemeente, woonstichting Sint-Joseph en de WSD Groep. ,,De initiatiefnemers hopen dat de bewoners meer verantwoordelijk nemen door de woonomgeving schoon te houden omdat een schone en veilige buurt een grote bijdrage levert aan de leefbaarheid. Dat sluit mooi aan aan bij de doelstellingen van de landelijke opschoondag", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

POSTERS

Lokale Agenda 21 gaat posters plakken op plekken waar veel afval ligt. ,,Op deze manier willen we de weggooiers direct aanspreken", stelt woordvoerder Joost van der Pluijm. ,,De opruimers gaan zaterdag zwerfvuil verwijderen met prikstokken en zakken. In Boxtel zijn inwoners door het jaar heen ook actief in prikploegen, terwijl andere mensen de omgeving rond hun huis schoonhouden en ontdoen van de troep van een ander. Dat verdient waardering en navolging, want hoe meer 'supporters van schoon', des te beter."

Van der Pluijm roept Boxtelaren op een stukje openbaar groen of een wandelroute te adopteren en dit schoon te houden. De woordvoerder van Lokale Agenda 21 benadrukt daarnaast dat de groep 'weggooiers' continu direct aangesproken moet worden. ,,Het is belangrijk deze mensen hiervan bewust te maken en duurzamer te laten denken. Ouders, scholen en ook de verkopers van al die rommel hebben hierin een taak. Het zijn vooral de drinkers van energiedrankjes en bier, rokers, chips- en koeketers die het zwerfafval produceren rond winkelcentra, scholen, sportfaciliteiten, fietsroutes en langs autowegen."

Andere organisaties die zaterdag meedoen aan de opschoondag zijn het gilde Sint-Barbara en Sint-Joris, de Huurdersvereniging Hoogheem (in eigen wijk), buurtvereniging D'n Bimd (in omgeving Jacob-Roelandslyceum en Grote Beemd), buurtvereniging Smalwater (Kalksheuvel-Kapelweg), buurtvereniging De Oude Munt (eigen omgeving), buurtvereniging Roderweg in Liempde (Hamsestraat, Vleutstraat en Roderweg) en PvdA/GroenLinks (omgeving Parkweg).

Ad van Gennip (Dommel door Boxtel) gaat met een groep van acht personen de handen uit de mouwen steken aan de Lange Loop.

LIEMPDE

Bernadette Roestenburg laat namens de Natuurwerkgroep Liempde weten dat zowel leden als andere belangstellenden zaterdag aan de slag gaan bij de brug over de Dommel in Kasteren, in het hart van nationaal landschap Het Groene Woud. Daar gaat een groep van in ieder geval vijftien deelnemers de omgeving vrijwaren van zwerfafval. Dat gebeurt tussen 09.00 en 12.00 uur. Ongeveer vijfentwintig kinderen van het jeugdnatuurwerk in Liempde gaan samen met vijftien begeleiders aan de slag in de omgeving van de sportvelden en het Trimbos.

Belangstellenden die die zich willen aansluiten bij de vrijwilligers die zaterdag deelnemen aan de opschoondag of andere ideeën of initiatieven hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente via mwi@boxtel.nl of via telefoonnummer (0411) 65 59 11.

Voor meer informatie over de Opschoondag zie www.supportervanschoon.nl.

Vrijwilligers stonden zaterdag bij verschillende supermarkten in de gemeente Boxtel om mensen te bewegen een extra product te kopen voor cliënten van de Voedselbank.