WINKELS EN HORECA: KONT TEGEN DE KRIB

Parkeerplan Markt leidt tot frustratie in Boxtel

HENK VAN WEERT

In het vorige week door het college van B. en W. gepresenteerde plan om de Markt in Boxtel autoluw te maken, wordt met geen woord gerept over het zogeheten seizoensgebonden parkeren. Het gemeentebestuur wil niet alleen in de zomermaanden, maar ook in de winter veertig autovakken schrappen. En dat stuit op fel verzet bij de winkeliers en horecaondernemers.

In niet mis te verstane woorden hebben drie centrumondernemers deze week een brief aan B. en W. gestuurd die wordt gesteund door ruim dertig van hun collega's. Ze reageren daarmee op een voorstel dat dinsdag 24 maart wordt besproken in de gemeenteraad. Ter compensatie van de vakken die gaan vervallen op de Markt, komt er niet alleen een blauwe parkeerzone aan de Mgr. Bekkersstraat, maar ook op de plek van de openbare fietsenstalling en de aangrenzende binnentuin van het gemeentehuis aan de Rechterstraat. Automobilisten mogen daar straks gratis hun auto kwijt met een parkeerschijf.

De Ondernemingvereniging Centrum Boxtel (OCB) en de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland hebben mee nagedacht over het parkeerplan, maar hielden altijd vast aan hun voorstel om in de wintermaanden de Markt toch volledig te gebruiken als parkeerplaats. Wethouder Eric van den Broek (Economische Zaken) heeft die wens niet gehonoreerd en dat leidt tot frustratie en groot ongenoegen bij de winkeliers, restauranthouders en kroegbazen. Om hun woorden kracht bij te zetten, zeggen de ondernemers de aanslag voor reclamebelasting die de gemeente onlangs bij hen op de deurmat liet vallen, niet te betalen. De wethouder is verbaasd en teleurgesteld over met name de toonzetting van de reactie. Ondanks dat hij de brief niet ondertekende, toont voorzitter Filipe van den Borne van de OCB begrip voor de wijze waarop zijn leden reageren.

Op pagina 5: 'Ondernemers furieus over parkeerplan'.