SP MAAKT FLINKE SPRONG IN BOXTEL

Meeste stemmen voor CDA in PS-verkiezing

Het CDA is de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten in de gemeente Boxtel. De partij kreeg daar gisteren 2.088 stemmen. Dat is een stijging van 2,5 procent ten opzichte van vier jaar geleden. De SP kende de grootste stijging. De socialistische partij kreeg 4,3 procent meer stemmen dan in 2011.

De SP behaalde in Boxtel 1.919 stemmen. De VVD was goed voor 1.545 stemmen. Daarmee strandden de liberalen op de derde plaats; zij moesten 2,8 procent inleveren ten opzichte van 2011. De PvdA verloor 5,4 procent van de stemmen en kwam uit op 878 stemmen.

De opkomst in Boxtel lag flink lager dan in 2011. Slechts 44 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. In 2011 was dat nog 51,9 procent.

SINT-MICHIELSGESTEL

Ook in buurgemeente Sint-Michielsgestel werd het CDA de grootste partij. Daar kreeg het Christen Democratisch Appèl 2.202 stemmen, 2,6 procent meer dan vier jaar geleden. De VVD eindigde als tweede, ondanks een verlies van 3,4 procent.

D66 was in Sint-Michielsgestel de grootste stijger. De democraten kregen er 473 stemmen bij. Dat is liefst 6 procent meer dan in 2011. Ook hier kreeg de PvdA flinke klappen. De partij moest 644 stemmen prijsgeven, een daling van 4,6 procent.

HAAREN

In Haaren moest het CDA 1,6 procent van de stemmen inleveren. Desondanks werd de partij ook daar de grootste, met 1.249 stemmen. De christen-democraten hielden daar respectievelijk de liberalen en de socialisten achter zich. De VVD verloor in Haaren 1,4 procent van de stemmen en kwam uit op een totaal van 1.035. De SP steeg 2,2 procent, naar 595 stemmen.

De Partij van de Arbeid duikelt in Haaren met 3,3 procent naar 311 stemmen. D66 profiteert en wordt de op drie na grootste partij, met 547 stemmen. Een stijging van 4,1 procent ten opzichte van 2011.

LANDELIJK

De uitslagen in Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren komen overeen met het landelijke beeld. In Provinciale Staten blijft de VVD de grootste partij. De liberale partij houdt het CDA - met de Boxtelse lijsttrekker Marianne van der Sloot - net achter zich. Het verschil tussen beide partijen bedroeg over heel de provincie 1.836 stemmen.

De VVD verdient hiermee tien zetels. Het CDA leek daar ook op uit te komen, maar het werden er uiteindelijk negen. ,,Dat is echt jammer", reageerde Van der Sloot.

WATERSCHAP

Er werd woensdag ook gestemd voor het waterschapsbestuur. Ook in die verkiezing deed het CDA het goed. Het Christen Democratisch Appèl won de waterschapsverkiezingen in Sint-Michielsgestel en Haaren en eindigde in Boxtel als tweede, achter Water Natuurlijk.

In Sint-Michielsgestel veroverde het CDA 1.944 stemmen, ruim 5 procent meer dan Water Natuurlijk. In Haaren was het verschil tussen het CDA en Water Natuurlijk minimaal; drie stemmen.

In Boxtel bleef Water Natuurlijk, met Boxtelaar Jac Hendriks als lijsttrekker, het Christen Democratisch Appèl duidelijk de baas: 3.735 stemmen tegenover 1.590. De VVD werd in deze drie gemeenten derde.

Het aantal stemmers voor het waterschap bleef - ondanks alle inspanningen van waterschap De Dommel om mensen duidelijk te maken wat ze doet - achter bij het aantal stemmers voor Provinciale Staten. In Boxtel stemde slechts 40 procent van het aantal stemgerechtigden voor het waterschap. In Sint-Michielsgestel was het opkomstpercentage 43,9 procent, in Haaren 42,7 procent.