Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Drukke avond Balans over normen en waarden in sport

Basketbal-legende doceert respect

Hoe kom ik ongekwetst de dag door? Die vraag stond centraal in de jeugd van basketballer Henk Pieterse. Gisteravond vertelde hij erover, tijdens de thema-avond van politieke partij Balans over waarden en normen in de sport. Honderd jeugdige deelnemers beleefden een boeiende avond.

De avond werd georganiseerd door de jongerenafdeling van Balans. Die wil op deze manier jongeren bewust laten nadenken over waarden, normen, respect en de invloed van pesten. Henk Pieterse was daarvoor de aangewezen persoon. De 2.11 meter lange basketballer werd zes keer kampioen van Nederland en heeft 101 interlands achter zijn naam staan. Aan die successen ging echter een jeugd vooraf waarin hij vaak werd gepest vanwege zijn lengte. ,,Hee, aangeklede röntgenfoto. Of spaghettisliert. Ik lachte mee, maar voelde pijn van binnen", vertelde Pieterse. Zijn gymleraar kreeg hem aan het basketballen en dat werd de ommekeer in zijn leven. Op het veld riepen ploeggenoten zijn naam in plaats van een scheldwoord. Voor de jonge Pieterse een nieuwe ervaring die hem goed deed. Uiteindelijk belandde hij in Amerika en haalde daar het uiterste uit zijn talenten. Hij drong bijna door tot de professionele NBA-competitie. ,,Op de Amerikaanse vliegvelden keek de douane me niet raar aan maar vroeg: what team do you play for? Heerlijk. Ik voelde respect. Dit verhaal vertel ik nu al negen jaar, om te voorkomen dat anderen meemaken wat ik in mijn jeugd heb meegemaakt."

Daarna was het tijd voor actie. Met een lange reeks oefeningen en spelletjes zorgde Pieterse voor een geslaagde avond met een duidelijke boodschap.

OP DE FOTO: Na zijn boeiende verhaal trakteert ex-prof Henk Pieterse op vrolijke oefeningen. (Foto: Peter de Koning).