De leerlingen van De Spelelier in Boxtel planten negenhonderd bomen en struiken aan het Leemputtenpad. (Foto: Peter de Koning).
De leerlingen van De Spelelier in Boxtel planten negenhonderd bomen en struiken aan het Leemputtenpad. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZONNIGE BOOMFEESTDAG IN BOXTEL EN LIEMPDE

Schoenen moeten vandaag vies worden

Het perceel aan het Leemputtenpad ligt in het verlengde van het Apollopad, net voorbij de fietstunnel onder de A2 en de brug over het Afwateringskanaal. Schoppen, kruiwagens en meetstokken staan al klaar als de kinderen per fiets arriveren. De stemming is uitgelaten. ,,Hee, ik zie mijn schup al", roepen enkele leerlingen die er duidelijk zin in hebben. Ze moeten nog even wachten op het officiële startsein van wethouder Herman van Wanrooij. Die houdt het kort: ,,Het is vandaag een heel belangrijke dag. Niet alleen vanwege de verkiezingen, maar vooral door Boomfeestdag. Ik zet de eerste boom in de grond, die andere 899 laat ik aan jullie over."

Aansporing hebben de kinderen niet nodig. Ze trekken enthousiast het veld in en krijgen daarbij hulp van vrijwilligers van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en medewerkers van Hollandia Groengroep uit Liempde. Ook groenspecialist Hein Hoppenbrouwers van de gemeente Boxtel houdt een oogje in het zeil en helpt waar nodig. Hij vertelt: ,,Negenhonderd stuks veldesdoorn, gagel, vuilboom, wilde appel, sleedoorn en els. Dat lijkt nogal veel voor dit stuk grond, maar het wordt struweel en dat mag compact beplant zijn. In dit gebied vinden vogels en kleine zoogdieren straks volop beschutting en voedsel."

COMPENSATIE

Phélein Aerdts en Annelieke Nagtzaam zijn druk in de weer met schop, meetlat en jonge boompjes. ,,Dit is compensatie voor bomenkap op andere plekken. Als ik hier over zestig jaar langs fiets, kan ik nog steeds genieten van de natuur die we vandaag planten", vertelt Phélein. Ook Annelieke heeft op school goed opgelet en weet hoe belangrijk bomen en struiken zijn: ,,Die maken zuurstof van CO2. Dus wij doen vandaag superbelangrijk werk. En leuk werk ook! Want we hoeven nu niet op school te zitten." Dat ze tot hun enkels onder de klei zitten, vinden ze geen probleem. ,,Schoenen horen vandaag vies te worden."

Ook Indy van der Plas en Abigail Debruijn doen hun uiterste best. Thuis zijn ze druk met moestuinplantjes van Albert Heijn, maar dit is duidelijk andere koek. Ze klimmen samen op de schop om de stevige kleiachtige grond in beweging te krijgen. ,,Zonder bomen geen zuurstof", weten de dames. Ze kennen dit gebied goed. Abigail fietst veel en komt vaak over het Leemputtenpad, Indy skeelert vaak in deze omgeving. Hebben ze nog een tip voor de kinderen die volgend jaar meedoen? Ze schieten in de lach: ,,Zorg voor een goeie schop. En doe stevige schoenen en oude kleren aan."

VRAATZUCHTIGE KOEIEN

De Boomfeestdag staat in Liempde voor de 27e keer op de agenda. De organisatie was als vanouds in handen van de Natuurwerkgroep Liempde met de gemeente Boxtel, basisschool De Oversteek en Brabants Landschap. De kinderen planten vandaag 72 populieren en daartussen 125 struweelsoorten zoals sleedoorn, wegedoorn, inlandse vogelkers, mispel en hondsroos. Brabants Landschap gaat de aanplant afrasteren om vraatzuchtige koeien te weren.

In een lang kleurig lint komen de kinderen naar De Scheeken. Voorzitter Ad de Kort van de Natuurwerkgroep Liempde heet de kinderen welkom en meldt dat het pas de vierde keer is dat de zon schijnt. ,,We hebben hier al met sneeuw, hagel en harde wind gestaan". De Kort legt uit wat de bedoeling van het wederopbouwgebied was. ,,Na de Tweede Wereldoorlog is hier natuur ontwikkeld en wij gaan hier vandaag een nieuwe impuls aan geven. De natuur hier is al mooi, maar het kan in Liempde altijd nóg beter worden".

MEDICIJN

Wethouder Peter van de Wiel zegt dat hij 'ontzettend trots' is op De Oversteek die trouw aan de boomfeestdag meewerkt. ,,Ik heb lang geleden ook in Liempde op school gezeten. Ook wij deden toen al mee aan de boomplantdag". De wethouder benadrukt dat de natuur heel belangrijk is: ,,Iedereen slikt wel eens een aspirientje, maar de natuur is het allerbelangrijkste medicijn."

Vervolgens gaan de kinderen aan de slag en wordt de eerste boom geplant door Dion Vulders en Maxime Schoenmakers, geholpen door wethouder Van de Wiel. In korte tijd worden lange linten bomen geplant door hardwerkende kinderen, met steun van vrijwilligers van de Natuurwerkgroep.

De meeste kinderen zijn goed voorbereid op de klus en hebben laarzen aangedaan. Behalve één meisje dat zich zorgen maakt om haar mooie schoentjes…

Annelieke en Phélein zijn druk in de weer met schop. Meedoen aan de Boomfeestdag is leuk! (Foto: Peter de Koning).
De schoppen staan klaar... (Foto: Albert Stolwijk).
Thijs Welvaarts en Fenna Maas planten de eerste populier. (Foto: Albert Stolwijk).
Abigail en Indy werken goed samen... (Foto: Peter de Koning).
De kinderen verspreiden over het coulissenlandschap van De Scheeken. (Foto: Albert Stolwijk).