Stembureauvoorzitter Ton Jonkers (links) houdt alle statistieken van de opkomst bij in Lennisheuvel. (Foto: Marc Cleutjens).
Stembureauvoorzitter Ton Jonkers (links) houdt alle statistieken van de opkomst bij in Lennisheuvel. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

RUST IN STEMBUREAU LENNISHEUVEL

'We kunnen kiezers toch niet naar binnen roepen?'

MARC CLEUTJENS

De stilte overheerst in gemeenschapshuis Orion. De klok van de Sint-Theresiakerk heeft net elf keer geslagen als voorzitter Ton Jonkers van het stembureau in Orion de eerste tussenbalans opmaakt en constateert dat de opkomst laag is. ,,Zoals verwacht. We koersen af op een opkomst die vergelijkbaar is met de Europese verkiezingen, denk ik."

Met de drie andere stembureauleden is het vooral zitvlees kweken in Lennisheuvel, zo erkent Jonkers. ,,Als iedereen zou komen stemmen, zouden we zo'n duizend inwoners begroeten, inclusief heel veel bewoners van het buitengebied", zegt de voorzitter van het stembureau. ,,Dat gaan we vandaag niet halen", mompelen de anderen in koor.

,,Klopt", lacht Jonkers. ,,We zitten nu op een opkomst van amper 10 procent, net zoveel als bij de laatste Europese verkiezingen." Op kladbriefjes heeft hij alle statistische informatie van het stembureau in Lennisheuvel bij zich en terugblikken in de tijd is dus eenvoudig. ,,Bij gemeenteraadsverkiezingen is het doorgaans drukker", zegt Jonkers. ,,Vorig jaar maart had op dit tijdstip al meer dan 20 procent gestemd."

Het stemmen voor zowel Provinciale Staten als het bestuur van waterschap De Dommel blijkt een klus die met de nodige precisie moet gebeuren. ,,Kiezers komen met twee oproepkaarten, moeten twee stembiljetten invullen en vervolgens in de juiste bus deponeren." Het wordt echt opletten als er inwoners komen die een volmacht bij zich hebben en dus voor familie of vrienden ook een stem gaan uitbrengen. ,,Dan ontstaat een échte papierwinkel. Straks was er iemand die zes stembiljetten moest invullen. Dat is even puzzelen, maar natuurlijk gaat ook dat goed."

Jonkers herinnert zich eenmaal eerder gelijktijdig twee verkiezingen te hebben meegemaakt op het stembureau in Lennisheuvel. ,,Nou ja, het waren de verkiezingen voor het Europees parlement én het referendum over Europa. Ook toen was het niet druk hoor. Maar ja, wat kunnen wij eraan doen? We kunnen toch niet op straat gaan staan in Lennisheuvel en de kiezers massaal naar binnen roepen? De mensen moeten zelf de keuze maken of ze wel of niet gaan stemmen."

FOTO BOVEN: Voorzitter Ton Jonkers van het stembureau in Lennisheuvel houdt nauwkeurig alle statistieken bij van de verkiezingsopkomst in het kerkdorp. Ook alle cijfers van eerdere verkiezingen heeft hij paraat, zodat per uur analyses gemaakt kunnen worden. Daar is tijd voor; het is doorgaans rustig in het stembureau in gemeenschapshuis Orion... (Foto: Marc Cleutjens).