Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

studenten jrl ontwerpen kunstwerk voor buurtmoestuin

Nieuw op Hoogheem: Hendrik Jan de Tuinman

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een levensgrote pop van gaas waar in mei de plant Sagina uit groeit. Dat is het kunstwerk Hendrik Jan de Tuinman, dat vanaf eind april te bewonderen is in de buurtmoestuin op Hoogheem. Cultuurleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) startten in september vorig jaar met de opdracht van woonstichting Sint-Joseph en de bewonersvereniging Hoogheem om een kunstwerk voor de moestuin te ontwikkelen. Anne Struijcken (16) en Maartje Jansen (17) zorgden voor het winnende ontwerp. ,,Een mooie afsluiter van onze schoolloopbaan."

Al enkele jaren wordt op het JRL de module 'Community Art' gegeven aan leerlingen met een cultuurprofilering. ,,Een externe opdrachtgever hadden we echter nog niet", legt docent beeldende vakken Kyra Melskens uit. Via Debbie Verschuren, die CKV en dans geeft op de middelbare school, kwam de school aan opdrachtgevers Sint-Joseph en de bewonersvereniging Hoogheem. ,,Zij schreef eerder een scriptie voor de woonstichting en kwam in aanraking met bewoners op Hoogheem, die haar vertelden over het idee om een kunstwerk bij de buurtmoestuin te plaatsen. Zo kwam ze op het idee om er een opdracht voor de leerlingen van te maken."

MOZAÏEK

In september gingen de leerlingen uit 5 havo en 6 vwo die voor een cultuurprofilering kozen in duo's aan de slag met de opdracht. Bewoners gaven vooraf een presentatie, waarin ze aangaven 'een natuurlijk kunstwerk' te willen. Ook hebben de leerlingen nog een kijkje genomen in de buurtmoestuin. ,,We dachten in eerste instantie aan een bijzondere boom of bankje. Pas op de dag voor de presentatie bedacht Anne iets anders: een man, bestaande uit kippengaas. Ik was meteen enthousiast. Tijdens de Winter Efteling heb je ook figuren die uit gaas zijn gemaakt. Hierin zitten dan lichtjes. Wij kiezen voor plantjes", legt Maartje uit. ,,De naam Hendrik Jan de Tuinman was daarna snel bedacht. Het rijmt goed..."

Uiteindelijk vonden Sint-Joseph en zo'n vijftien bewoners op Hoogheem het ontwerp van Anne en Maartje het meest passend. ,,Het is leuk om te zien dat mensen enthousiast worden van iets dat je zelf hebt bedacht", glunderen Anne en Maartje. Ze gaan de komende weken hard aan de slag met de realisatie van het kunstwerk. ,,Een bewoner op Hoogheem heeft ervaring met het werken met gaas en bood aan de pop te maken. Heel fijn", vertelt Anne. Het duo gaat zelf met iemand anders aan de slag met het stikken van een juten zak die in de pop komt. ,,Daarin stoppen we aarde en vervolgens steekt een hovenier met een naald de zaadjes in de aarde", legt Anne uit. ,,Het is de bedoeling dat de planten in mei al te zien zijn." Hendrik Jan de Tuinman zal uiteindelijk groen worden, mét witte bloemetjes.

En daar blijft het niet bij. Hendrik Jan de Tuinman zit in de moestuin op een betonblok van zestig centimeter hoog en ruim een meter breed. ,,We hebben de flatbewoners een brief gestuurd of ze oude tegeltjes bij ons willen inleveren, zodat we daar een mozaïek van kunnen maken op het betonblok. Ook verzamelen we oude foto's van Hoogheem die we tussen het mozaïek verwerken", vertelt Maartje.

Naast het ontwerp kregen de leerlingen ook de opdracht een begroting bij te voegen. ,,We waren iets té positief", grinniken de meisjes. Anne en Maartje kwamen op een bedrag van 36,37 euro uit, terwijl het budget ongeveer 3.000 euro was. ,,We hadden alleen de kosten van de materialen berekend en geen rekening gehouden met werkzaamheden die andere mensen verrichten..." Bovendien is ook het betonblok groter gemaakt en komt er een grote stalen buis door de pop, zodat hij rechtop blijft zitten.

PORTFOLIO

Het duo is trots op het kunstwerk. ,,Je kunt wel stellen dat deze module positief uit de hand is gelopen", lachen Maartje en Anne. ,,Bij de meeste projecten die we volgen, bedenk je iets wat vervolgens nooit wordt uitgevoerd. Nu kunnen we aan allerlei mensen laten zien wat we gemaakt hebben", zegt Maartje. ,,Ook leer je door dit project samen te werken met opdrachtgevers", voegt Anne toe.

Zowel Maartje als Anne gaat na het eindexamen naar een creatieve school, mogelijk zelfs SintLucas in Boxtel. ,,En daarbij kunnen we dit project mooi gebruiken voor onze portfolio..."

Het kunstwerk Hendrik Jan de Tuinman wordt vrijdag 24 april officieel geopend op Hoogheem.

FOTO BOVEN: Eindexamenleerlingen Anne Struijken (links) en Maartje Jansen van het Jacob-Roelandslyceum tonen de ontwerpen van 'Hendrik Jan de Tuinman'. Hun kunstwerk is vanaf 24 april te bewonderen in de buurtmoestuin op Hoogheem. (Foto: Annelieke van der Linden).


Snuffel/boekenmarkt

De activiteitencommissie van de protestantse gemeente organiseert zaterdag 28 maart tussen 10.00 en 15.00 uur de jaarlijkse snuffel- en boekenmarkt in de protestantse kerk en De Schakel aan de Clarissenstraat.Mensen die nog spullen en boeken thuis hebben liggen die niet meer gebruikt worden, kunnen die daags voor de markt, op vrijdag 27 maart, tussen 17.00 en 20.00 uur afleveren in de kerk. Voorwerpen als witgoed, meubels, fietsen en pc's worden geweigerd. De opbrengst komt ten goede aan een beamer en een akoestische piano.