In de toekomstplannen van Esther en André Tops voor De Kleine Aarde gaat de bolwoning dienst doen als locatie voor onder meer kinderfeestjes. (Archieffoto Brabants Centrum).
In de toekomstplannen van Esther en André Tops voor De Kleine Aarde gaat de bolwoning dienst doen als locatie voor onder meer kinderfeestjes. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: redacteur Brabants Centrum

ESTHER TOPS KOMT WÉL MET CONCREET PLAN

Toekomst Kleine Aarde blijft voorlopig nog vaag

STEFAN LATIJNHOUWERS

Als er dinsdagavond tijdens de beeldvormende bijeenkomst over De Kleine Aarde iets duidelijk werd, is het wel dat de toekomst van het voormalige milieueducatiecentrum nog in nevelen gehuld is. Van de geïnteresseerde partijen die zich presenteerden, kwam in feite alleen de Boxtelse Esther Tops met een concreet plan op de proppen. De ideeën van het pas gestarte samenwerkingsverband met daarin partijen als waterschap De Dommel, woonstichting Sint-Joseph, Helicon, SintLucas en bouwbedrijf Heijmans, moeten nog ontwikkeld worden en bevinden zich in de embryonale fase.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans, een van de toehoorders in de bomvolle raadzaal, benadrukte dat de acht samenwerkende partijen door wethouder Peter van de Wiel bij elkaar gebracht zijn. ,,De wethouder heeft gevraagd of zij iets voor De Kleine Aarde willen doen. Het lijkt of er onderling tussen de betrokken organisaties nog geen overleg is geweest en een visie ontbreekt. Daaruit concludeer ik dat de partijen niet uit vrije wil belangstelling getoond hebben, maar een zetje van de wethouder nodig was. Vraag is of de juiste spirit bij de organisaties aanwezig is, aangezien zij min of meer gedwongen iets op poten moeten gaan zetten."

Niet iedereen kon de opmerking waarderen van Van der Zanden, die door een paar bezoekers op voorzichtig boegeroep getrakteerd werd. De Boxtelse Esther Tops oogstte meer applaus voor het initiatief om samen met haar man André de Van Cooth-hoeve en omringende gronden en gebouwen te benutten voor kleinschalige horeca. ,,We denken onder meer aan een kookstudio én een culinair lunchcafé in het bezoekerscentrum met op de menukaart onder meer biologische streekproducten. De bekende bolwoning zou dienst kunnen doen als locatie voor bedrijfs- en kinderfeestjes."

De bijdrage van Marianne van Hoof kon eveneens op veel bijval rekenen. Hoewel ze ook nog geen kant en kant klaar plan presenteerde, werd haar idee voor een kenniscentrum en het creëren van een inspirerende ontmoetingsplaats waar seminars, lezingen en workshops gegeven gaan worden, omarmd door een groot deel van de aanwezigen. De gemeenteraad buigt zich in mei over de verschillende initiatieven die deze week gepresenteerd werden.

FOTO BOVEN: In de toekomstplannen van Esther en André Tops voor De Kleine Aarde gaat de eco- of bolwoning fungeren als locatie voor onder meer kinderfeestjes. (Archieffoto Brabants Centrum).