Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ornamenten van voormalig ns-station weer terug in boxtel

'Iedere forens kent Pegasuspaardjes'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Missie volbracht." Glunderend stonden Ad Ligtenberg en Sjaak Doms van de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel', wethouder Herman van Wanrooij en smid Harrie van der Ven gistermiddag op de inrit van de smederij aan de Eindhovenseweg. Het gezelschap had gietijzeren ornamenten van het voormalig NS-station bij zich...

Na een jaar van intensief overleg met het Spoorwegmuseum in Utrecht was de kogel door de kerk: Boxtel kreeg gisteren een aantal ornamenten van de perronkapondersteuning langdurig in bruikleen. Deze gietijzeren versiersels, inclusief fraaie krullen én Pegasuspaardjes, sierden het Boxtelse perron tot 1998, totdat het toenmalige stationsgebouw werd afgebroken.

Vervolgens werden ze opgeslagen in het Spoorwegmuseum in Utrecht en later kwamen ze in het Limburgse Blerick te liggen, waar het museumdepot was gevestigd. Totdat de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel', onderdeel van de lokale Heemkundekring, werd gevormd. Deze club had allerlei plannen en daar hoorde ook het terughalen van de ornamenten bij. ,,In eerste instantie zag het er somber uit", zei voorzitter Ligtenberg van de projectgroep. De hulp van de gemeente werd ingeroepen en uiteindelijk ging het Spoorwegmuseum overstag.

mooi karwei

Met een aanhanger gingen projectgroepleden Ligtenberg, Doms, wethouder Van Wanrooij en smid Van der Ven gistermiddag naar Blerick. Wethouder Van Wanrooij noemt het 'heel speciaal' noemt dat de bekende versiersels weer in Boxtel zijn. ,,Het is een belangrijk stukje historie." ,,Bovendien kent iedere forens de Pegasuspaardjes", voegt Doms toe als hij naar de gietijzeren hoekversieringen wijst.

Het gezelschap kreeg zeven exemplaren met gebruikerssporen mee naar Boxtel. Het is de bedoeling dat uit deze ornamenten vier volledig gerenoveerde exemplaren ontstaan. Daarvoor is de bekende Boxtelse smid Harrie van der Ven in de arm genomen. ,,Een mooi karwei", zei Van der Ven. De smid garandeert niet dat hij de klus al voor het feestweekend '150 jaar spoor in Boxtel' op zaterdag 2 en zondag 3 mei heeft geklaard. Volgens de projectgroep is dat echter ook niet nodig, omdat nog niet geheel duidelijk is wat er met de ornamenten gaat gebeuren.

Op pagina 15: 'Mooi om ornamenten aan publiek te kunnen tonen'.

FOTO BOVEN: Ad Ligtenberg, Harrie van der Ven, wethouder Herman van Wanrooij en Sjaak Doms bewonderen de ornamenten van de perronoverkapping die deel uitmaakten van het NS-station dat in 1998 werd afgebroken. De versiersingen zijn sinds gistermiddag weer terug in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).