Tijdens de Uitmarkt in 2014 konden bezoekers biljartend meewerken aan een kunstwerk. Er werd er ook het begrip 'tenteren' geïntroduceerd. Cultuurmakers wisselden met elkaar ideeën uit. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens de Uitmarkt in 2014 konden bezoekers biljartend meewerken aan een kunstwerk. Er werd er ook het begrip 'tenteren' geïntroduceerd. Cultuurmakers wisselden met elkaar ideeën uit. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PLEIDOOI VOOR PROFESSIONELE STEUN OM SUBSIDIEONTVANGERS ZELFSTANDIGER TE MAKEN

'Cultuur minder afhankelijk maken van subsidie'

HENK VAN WEERT

Boxtelse cultuurmakers hebben vrijdag een oproep ontvangen de handen ineen te slaan om het hoofd te bieden aan de omvangrijke bezuinigingen die het gemeentebestuur heeft aangekondigd. Het idee is om een professionele ondersteuner aan te trekken, betaald door de gemeente, die vrijwilligersorganisaties moet voorbereiden om meer onafhankelijk te opereren. De initiatiefnemers, de stichtingen Boxtel Vooruit, Podium Boxtel en Bockepruik, pleiten voor actief cultureel burgerschap.

Vorig jaar werd in aanloop naar het eerste Boxtelse Cultuurweekend met de UITmarkt en festival Bockesprongen het plan gelanceerd om een netwerk op te richten waarin cultuurmakers samenwerken. ,,Inmiddels zijn er diverse bijeenkomsten in wisselende samenstellingen en op uiteenlopende locaties geweest, waarin we met elkaar van gedachten wisselen", vertelt Peter van Oers van stichting Bockepruik. Deze organisatie tekent al jaren op rij voor Bockesprongen, het festival voor popmuziek en straattheater dat eind september wordt gehouden.

Bockepruik is samen met het bestuur van Podium Boxtel en Boxtel Vooruit initiatiefnemer van het overleg tussen cultuurmakers. Die worden de komende jaren geconfronteerd met een bezuiniging op gemeentesubsidie van maar liefst 600.000 euro. Of deze korting op cultuurbeleid al dan niet noodzakelijk is, daarover laten de drie stichtingen zich niet uit. Wel is het in hun ogen tijd om te veranderen. Kansen grijpen door elkaar te helpen en samen op te trekken, luidt het devies. ,,En vooral door de creativiteit die bij uitstek bij cultuurmakers is te vinden te benutten. Het is goed als cultureel Boxtel zichzelf sterker weet te maken", benadrukt Van Oers als woordvoerder van de drie initiatiefnemers.

KAALSLAG

Verenigingen en stichtingen die op cultureel vlak actief zijn in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel draaien op enthousiaste vrijwilligers. ,,Maar niet iedereen is even goed in staat om benodigde samenwerking te realiseren. Het risico is heel groot dat bij zware bezuinigingen de effecten zó groot zullen zijn, dat een belangrijk deel van de cultuur in Boxtel een zachte dood sterft. En dat alleen de sterken en slimmen overleven", schrijven Podium Boxtel, Boxtel Vooruit en Bockepruik in hun mail aan een groot aantal personen en instanties.

De initiatiefnemers voorzien een culturele kaalslag en die moet in hun ogen worden voorkomen. Een kaalslag wil ook de gemeente niet, denkt Van Oers, die namens Bockepruik terzijde wordt gestaan door Abi Jansjager en Louis Meister. Namens Boxtel Vooruit maken Ghislaine de Brouwer en Ludy Meister deel uit van de werkgroep en namens Podium Boxtel is Paul van Alphen toegetreden. Zij vinden dat het gemeentebestuur een verantwoordelijkheid heeft om de cultuursector te helpen om meer initiatieven op eigen kracht te realiseren. Want culturele instellingen die lang op subsidies hebben geleund, kunnen de bezuinigingen niet zonder hulp de baas, zo is hun overtuiging.

ZELFSTANDIGER

Volgende week schuiven de initiatiefnemers van het Boxtelse cultuurnetwerk aan tafel met wethouder Marusjka Lestrade om over hun ideeën te praten. Zij pleiten voor een ondersteuningsprogramma dat onder meer bestaat uit bijeenkomsten dat vrijwilligers wegwijs maakt op het gebied van crowdfunding, PR en sponsoring. Maar ook uit mogelijkheden om hen te faciliteren op het gebied van ontmoeting, delen van kennis en uitwisseling van ervaren en minder ervaren mensen.

Volgens Van Oers en de zijnen is het onmogelijk een vrijwilliger de kar te laten trekken om subsidie-ontvangers beter voor te bereiden op de aanstaande bezuinigingen. ,,Die mensen hebben het al druk met hun eigen clubjes. We denken aan een professioneel iemand die zich gedurende een beperkt aantal jaren in moet zetten om vrijwilligersorganisaties minder afhankelijk te maken van overheidssteun. Daarom vragen we van de gemeente om niet 'tot op de bodem' te bezuinigen. Daarnaast zal de cultuursector de handschoen moeten oppakken om zichzelf verder te ontwikkelen, onder meer door de verbinding te zoeken met onderwijs en economie."