Een van de vele stembureau's was in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde. Jo Custers, Ria van Dijk, Rien van de Laar, Jan Pennings en Piet van Berkel hielpen mensen bij het uitbrengen van hun stem. (Foto: Peter de Koning).
Een van de vele stembureau's was in dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde. Jo Custers, Ria van Dijk, Rien van de Laar, Jan Pennings en Piet van Berkel hielpen mensen bij het uitbrengen van hun stem. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

STEMMEN VOOR PROVINCIALE STATEN EN WATERSCHAP SPREEKT NIET VEEL MENSEN AAN

'Deze verkiezingen zeggen me eigenlijk niet zoveel'

PETER DE BEKKER

De Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. Daar draaide het om, woensdag. Op diverse locaties in Boxtel en omgeving kon gestemd worden. Onder meer in het waterschapsgebouw.

,,Ik hang nog even een lijst met de kandidaten op." Om kwart over zeven 's ochtends legt Anneke Spierema de laatste hand aan het stembureau in het waterschapsgebouw aan de Bosscheweg. De tafel is al ingericht. Daar liggen verschillende formulieren en - prominent - een zak snoep. ,,Die hebben we gekregen van de gemeente", vertelt Ans Kuilman. ,,Die snoepjes zijn niet voor ons, hoor. Die zijn voor de kinderen die met hun ouders hier komen."

'BEN ER KLAAR VOOR'

Grote vraag tijdens zo'n verkiezingsdag is steevast hoe hoog de opkomst zal zijn. Frans van Oorschot durft geen voorspelling te doen. ,,Vroeger kregen mensen een stembureau aangewezen", legt hij uit. ,,Dan wist je hoeveel mensen er zouden kunnen komen. Nu mensen overal mogen stemmen, heb ik geen idee."

De eerste stemmers komen om half acht binnen. Het zijn watergraaf Peter Glas en burgemeester Mark Buijs. ,,Ik ben er klaar voor", lacht Glas. Hij wil de burgemeester voor laten gaan, maar die staat erop dat de watergraaf als eerste zijn stembiljet inlevert. ,,Dit is tenslotte jóuw huis."

BIZAR

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen is de belangstelling vaak niet groot. Veel mensen hebben het gevoel dat die organisaties ver van hen af staan. Het spreekt daardoor niet aan. De meeste verkiezingsdebatten verzandden ook de afgelopen weken weer in confrontaties over de landelijke politiek en de verhoudingen in de Eerste Kamer.

,,Eigenlijk is het bizar", vindt Glas. ,,Het slotdebat over de Provinciale Statenverkiezingen ging niet over de provincie." Glimlachend: ,,Bij het waterschap ging het in ieder geval over water."

Bij de aftrap voor de waterschapsverkiezingen enkele weken geleden benadrukten de vele vrouwelijke lijsttrekkers dat er wel meer vrouwen in het dagelijks bestuur zouden moeten komen. Volgens hen is er nu sprake van haantjesgedrag. ,,Dat kan ik moeilijk beoordelen", vertelt Glas. ,,Maar ik ben sowieso voor meer diversiteit. Niet alleen qua mannen en vrouwen, ik pleit voor een afspiegeling van de samenleving."

'NIET STILGEZETEN'

In dorpshuis De Kei in Gemonde is het woensdagochtend druk bij het stemkantoor. ,,Wij zijn dik tevreden", vertelt Marjon Platenkamp. Hans Vugts bladert door de papieren: ,,Er zijn in anderhalf uur al 122 mensen geweest." Frans Sterks knipoogt: ,,We hebben niet stilgezeten."

Een vrouw stapt op de fiets na haar stem uitgebracht te hebben. ,,Deze verkiezingen zeggen me eigenlijk niks", geeft ze eerlijk toe. ,,Toen ik vorige week op de Markt in Boxtel was, sprak ik wat politici. Die vroegen me toch te gaan stemmen. Dat heb ik dan maar gedaan... Ik heb gisteren ook nog even gekeken naar het debat op tv."

De man die achter haar De Kei uitloopt, heeft een soortgelijk verhaal. ,,Ik doe dit puur om gebruik te maken van mijn stemrecht", vertelt hij. ,,De waterschapsverkiezingen spreken me niet heel erg aan, maar de Provinciale Statenverkiezingen wel. Die zijn namelijk van belang voor de Eerste Kamer. Ja, het reilen en zeilen in de landelijke politiek speelt nadrukkelijk mee bij mijn keuze."

WEKENLANGE CAMPAGNE

De blik van Marianne van der Sloot is wel nadrukkelijk op de provincie gericht. De Boxtelse oprichter van de jeugdgemeenteraad is tenslotte lijsttrekker van CDA Brabant.

Ze heeft er een wekenlange campagne op zitten, maar ook op de dag van de verkiezingen is ze nog druk. Haar verkiezingsdag begon om 03.15 uur, voor een interview bij omroep WNL in Hilversum. Vervolgens wachtte haar een bijeenkomst om de CDA-vrijwilligers te bedanken en daarna moest ze naar het provinciehuis voor de verkiezingsuitslag.

,,En donderdagochtend om 07.30 uur wachtte het eerste interview weer..."