begin mei vangt eerste fase aan

STA-P: project gaat eindelijk écht van start

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het bouwteam is samengesteld, de plannen zijn tot in de details uitgewerkt en dinsdag zijn ook omwonenden en andere belangstellenden geïnformeerd over de herinrichting van de route Stapelen-Sint-Petrusbasiliek (STAP). Het project bestaat uit vijf fasen, waarvan het eerste onderdeel, de herinrichting van de Clarissenstraat ter hoogte van de Oude Kerkstraat tot de Markt, naar verwachting op 6 mei van start gaat.

De bijeenkomst in SintLucas was vooral bedoeld om omwonenden en andere belangstellenden uitgebreid te informeren over de verschillende fases. Toch kwamen bezoekers nog met enkele opmerkingen over de plannen, die vorige zomer zijn vastgesteld door het college van B. en W. Zo uitte Arjen Witteveen zijn zorgen over parkeren in de toekomst en miste Steven van Groeningen een belangrijk aspect in STA-P: plekken waar banieren in de grond konden worden geplaatst. ,,Tijdens de bijeenkomst van vorig jaar in de bibliotheek heb ik dit al aangegeven en telkens heb ik de toezegging gehad dat deze plekken worden gerealiseerd, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Terwijl we zulke mooie banieren hebben om evenementen als de Heilig Bloedprocessie en de Herfstfair aan te kondigen."

Het bouwteam, bestaande uit afgevaardigden van de gemeente Boxtel en bouwbedrijf Heijmans, besloot het project in te delen in vijf fasen, die tussen mei en oktober plaats gaan vinden. In de eerste fase (6-31 mei) wordt gewerkt aan de Clarissenstraat tussen de Oude Kerkstraat en de Markt. Vervolgens verschuiven de activiteiten naar de Kruisstraat, ter hoogte van de Rechterstraat (inclusief plein voor boekhandel Bruna) tot de Croonpassage (1 juni tot half juli). Vanaf 22 juni komt daar de herinrichting van het weggedeelte vanaf de Sint-Petrusbasiliek tot de kruising van de Oude Kerkstraat met de Clarissenstraat bij.

eenduidig

Daarna is het de beurt aan de Burgakker. Gestart wordt met het weggedeelte voor de deur van SintLucas (half juli - begin augustus). De maand augustus staat in het teken van het gedeelte vanaf SintLucas tot en met het plein bij bibliotheek De Meierij. Het bouwteam houdt hiermee rekening met de schoolvakantie. De laatste fase, van eind augustus tot eind september, focust zich op het 'smalle deel' van de Burgakker: van de bibliotheek tot de Rechterstraat.

Het hoofddoel is een eenduidige markering van de route Stapelen-Sint-Petrusbasiliek. In het project krijgt de voormalige natuurstenen bestrating van het Breukelsplein ook een rol. Deze karakteristieke stenen worden glad gemaakt en zullen voor de rijbanen voor auto's en fietsers worden gebruikt. Met uitzondering van de Burgakker. De stenen die daar liggen, zijn namelijk een gemeentelijk monument. Deze stenen worden opnieuw gelegd, maar blijven op dezelfde plek. Wel komen de voetpaden in de Burgakker op gelijke hoogte met de rijbaan te liggen. Tijdens de diverse fasen breken medewerkers van Heijmans de straten open en wordt ook de afwatering vervangen.


Ook het plein voor de bibliotheek wordt flink onder handen genomen. Bomen met zitbankjes, kunst op de muur en nieuwe bestrating. Dat geldt ook voor het pleintje voor boekhandel Bruna. De fietsenstalling wordt verplaatst naar de bibliotheek. Bovendien wordt gekozen van de Kruisstraat een voetgangerszone te maken. Automobilisten die zich toch in de straat wagen, worden door middel van kentekenregistratie op de bon geslingerd.

deurmatten

Niet alles van project STA-P staat nog vast. Heijmans inventariseert momenteel nog onder bewoners in het gebied die aan de straat wonen of ze interesse hebben in geveltuinen. Wat ze in ieder geval wel krijgen, zijn deurmatten van steen die in de bestrating worden gelegd. Op deze manier vallen de woningen op een speelse manier op. Bovendien krijgen bewoners van rijks- of gemeentelijke monumenten de kans hun pand te laten 'uitlichten' door grondspots.

Er was behoorlijk wat interesse voor de bijeenkomst in SintLucas. Tientallen bezoekers lieten zich informeren door medewerkers van Heijmans en de gemeente en reageerden opgetogen op de plannen, al waren enkelen bezorgd of er geen nieuwe hangplek zou ontstaan na de herinrichting van het pleintje bij de bibliotheek. ,,Het is de realiteit, maar het is tóch jammer dat bij herinrichtingsplannen telkens moet worden gekeken naar mogelijk misbruik", stelde Wim van der Valk van Heijmans.

Kaatje van Asten woont al ruim dertig jaar aan de Burgakker. ,,Ik heb in al die jaren heel wat plannen voorbij zien komen, maar nu gaat er eindelijk iets gebeuren. Karakteristieke kenmerken van de straten worden behouden, dat vind ik erg belangrijk. En dat de Burgakker eindelijk volledig vlak wordt en dat er kunst op de gevels komt, juich ik alleen maar toe. Eindelijk gaat dit project écht van start." Gemeentemedewerker Patrick van Iersel onderstreepte dit. ,,En als aansluitend gestart kan worden aan de herinrichting van de Markt, kunnen we weer voor vele jaren vooruit."

inloopspreekuur

Jan-Hein Heijmans van het gelijknamige bouwbedrijf is aangesteld als omgevingsmanager van het project en is de contactpersoon voor omwonenden. Hij gaf aan dat vanaf mei een keet van Heijmans aan het Zusterpad te staan. ,,Tijdens de bouwwerkzaamheden houden we wekelijks inloopspreekuur waar omwonenden terecht kunnen met opmerkingen en vragen." Via een website, die een aantal weken voor de officiële start van STA-P wordt gelanceerd, blijven mensen op de hoogte van de werkzaamheden.


Viering over vasten

In de Ridderzaal van kasteel Stapelen vindt zondag 22 maart een viering plaats met als thema 'Vasten, hoe doe je dat?'. Vasten is een thema in alle religies. Actuele voorbeelden worden aangehaald, religieuze tradities komen langs en er worden liederen gezongen. De viering begint om 11.00 uur, de toegang is gratis.