Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ook spoorwegmuseum is enthousiast

'Mooi om ornamenten aan publiek te kunnen tonen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Ad Ligtenberg en Sjaak Doms van de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel', smid Harrie van der Ven en wethouder Herman van Wanrooij werden gisteren in het depot van het Spoorwegmuseum in Blerick verwelkomd door Hoofd Collecties Peter Paul de Winter en medewerker Ronald Snel. Niet alleen het Boxtelse gezelschap is blij met de ornamenten, óók De Winter reageert opgetogen over de plannen met de historische perronversieringen.

Dat de ornamenten bij het voormalige NS-station in Boxtel hoorden, is volgens De Winter meer dan duidelijk. ,,Dat blijkt uit vele foto's die we in bezit hebben." Deze Boxtelse exemplaren werden wel eens uitgestald in het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar inmiddels lagen de ornamenten alweer een tijdje in het depot. ,,Eigenlijk maken we nu een grote uitzondering", zegt De Winter. ,,Het museum is geen loket waar mensen zomaar spullen kunnen afhalen. Deze heren waren echter zó enthousiast dat we er graag aan mee wilden werken. Je kunt historische spullen allemaal wegstoppen, maar het is veel beter als iets een mooie plek krijgt waar iedereen het kan zien. Als museum bewaar je immers ook spullen voor iedereen en niet voor jezelf. Daarom is het mooi om deze unieke ornamenten straks te kunnen tonen aan het publiek."

OUDHEID

De exemplaren zijn in redelijke staat, aldus De Winter. ,,De beschadigingen zijn vooral tijdens de sloop van het NS-station ontstaan. En de smid was vol enthousiasme over de renovatie, dus dat komt zeker goed." De opvallende Pegasuspaardjes vormen ook een bijzonder element. ,,Natuurlijk heel herkenbaar voor alle reizigers die ooit op de trein hebben gewacht en op het perron rondkijken. Maar de paardjes komen we bijna nergens anders tegen. Wat ze precies voorstellen, is mij niet geheel duidelijk. Ik denk dat het een symbool is uit de oudheid dat snelheid en vooruitgang uitstraalt, net als de bekende gevleugelde wielen", legt De Winter uit. De ornamenten met de paardjes waren in Boxtel op het westelijke perron (Ladonkzijde) te zien.

Het Spoorwegmuseum heeft het Boxtelse gezelschap zeven hoekversieringen meegegeven. ,,Zelf hebben we er nu nog een stuk of tien over. Die blijven rustig in het depot liggen..."

RECREATIE

Een gedeelte van de ornamenten is tijdelijk in museum MuBo aan de Baroniestraat te zien, tijdens de tentoonstelling over het spoorjubileum van 2 mei tot en met 12 juli. ,,We zijn van mening dat ze daarna bij het NS-station te zien moeten zijn", zei Ad Ligtenberg gistermiddag. Wethouder Van Wanrooij erkende dat, maar gaf aan dat er op het Stationsplein de komende tijd al meerdere dingen worden gerealiseerd, zoals een roestvrijstalen zitbankje dat is ontworpen door Bert Snellaars. Wethouder Van Wanrooij: ,,Recreatie is een belangrijk kernwoord. Zo zie ik zelf wel iets in een mooie toegangspoort van Het Groene Woud."

Doms stelde voor een enquête te houden onder mensen die een bezoek brengen aan het feestweekend in mei. ,,Een mooi stukje burgerparticipatie..."