Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'SEIZOENSGEBONDEN PARKEREN OP MARKTPLEIN IS NOODZAAK'

Ondernemers furieus over parkeerplan

HENK VAN WEERT

In een brief op poten hebben 35 centrumondernemers hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het plan dat wethouder Eric van den Broek vorige week lanceerde voor een autoluwe Markt in Boxtel. Winkeliers én horecaexploitanten weigeren nog langer met het gemeentebestuur te overleggen en zeggen hun bijdrage aan het Centrummanagement dit jaar niet te betalen.

De ondernemers in hartje Boxtel vinden dat zij niet serieus genomen worden door het college van B. en W. Dat schrijven Mark van de Moosdijk (café Markzicht), Dian van Zutven (Tin Tin Kappers) en Jarno van Doornmalen (Van Doornmalen Elektro) in hun brief die is ondertekend door nog 32 andere winkeliers en horecabazen en gisteren, woensdag 18 maart, werd bezorgd in het gemeentehuis.

Aanleiding voor het schrijven is het feit dat het zogeheten seizoensgebonden parkeren op de Markt, waarvan zij voorstander zijn, niet voorkomt in het voorstel van de detailhandelsvisie dat de gemeenteraad dinsdag 24 maart op tafel krijgt. Seizoensgebonden parkeren betekent dat alleen in de zomerperiode veertig autovakken verdwijnen, maar niet in de winter. Het raadsvoorstel van wethouder Van den Broek gaat er echter van uit dat de veertig parkeervakken volledig worden geschrapt. Want hij wil zo min mogelijk verkeersbeweging op de Markt.

BLAUWE ZONE

Door extra parkeergelegenheid te creëren aan de Rechterstraat (binnentuin van en de openbare fietsenstalling bij het gemeentehuis) en het Zusterspad en daar bovendien een proef van twee jaar met blauwe parkeerzones te houden, hoopt het college van B. en W. steun te vinden bij een raadsmeerderheid.

Die steun vindt het dagelijks bestuur van de gemeente in elk geval niet bij de centrumondernemers. 'De maat is vol!', stellen de winkeliers en horecabazen. 'Wij doen allemaal ons stinkende best om ons hoofd boven water te houden. Daarnaast denken we in onze eigen tijd veelvuldig met u mee om zo snel mogelijk stappen vooruit te kunnen zetten met ons centrum. Dit omdat we betrokken zijn bij Boxtel en elke week nog collega's zien die helaas de deuren moeten sluiten. Dit beeld willen wij een halt toeroepen en vandaar ook ons idee van het seizoengebonden parkeren op de Markt'.

RECLAMEBELASTING

Filipe van den Borne, voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel, heeft de brief níet ondertekend, maar is het wel eens met de kritiek op het parkeerplan. ,,Ruim een jaar hebben horecavoorzitter Richard Strik en ik overleg gevoerd met de gemeente om te komen tot een goed plan. Wij waren flink van streek toen we vorige week van de wethouder hoorden dat de Markt niet alleen in de zomer maar ook in de winter grotendeels autovrij wordt. Hierdoor konden wij onze achterban niet langer in bedwang houden en dat heeft ertoe geleid dat deze brief is geschreven." Van den Borne zette geen handtekening omdat hij het oneens is met de opmerking in de brief dat de ondernemers de aanslag voor reclamebelasting, in praktijk de contributie voor Centrummanagement, dit jaar niet betalen.

TELEURGESTELD

Dat de ondernemers niet blij zijn met zijn voorstel verrast wethouder Van den Broek niet helemaal. ,,Wel ben ik enigszins verbaasd én teleurgesteld over de grote woorden en de toonzetting van het schrijven. Ons plan maakt een einde aan de al jaren lopende discussie over het centrum. We kunnen op korte termijn extra parkeerplaatsen creëren omdat de plekken die we daarvoor in beeld hebben eigendom zijn van de gemeente. Bovendien geven we gehoor aan de roep om gratis parkeervakken door de invoering van blauwe zones."

Volgens de wethouder klapperen diverse projectontwikkelaars en een winkelformule die geïnteresseerd is om zich in Boxtel te vestigen, met hun oren als ze horen met hoeveel positivisme hier aan de centrumplannen wordt gewerkt. ,,Vanaf het begin dat we over de detailhandelsvisie spraken met burgers en instanties hebben we gezegd dat aan keuzes niet valt te ontkomen en dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken. Op tal van fronten zijn bezuinigingen onontkoombaar, maar voor economie investeren we juist extra. Veel meer dan eerdere colleges steken wij onze nek uit voor de ondernemers en dan is het teleurstellend dat er op deze manier wordt gereageerd."

FOTO BOVEN: In de plannen voor een autoluwe Markt blijven slechts vijftien parkeerplekken over. Voor de zomerperiode is dat prima vinden de centrumondernemers, maar in de winter willen ze meer autovakken. (Foto: Albert Stolwijk).


JEROEN NIEMEIJER NEEMT AFSCHEID VAN BRANDWEERKORPS

'Als de pieper gaat, laat je alles vallen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Via een kennis kwam Jeroen Niemeijer (50) in 1986 bij het Boxtelse brandweerkorps terecht. ,,Het leek me wel leuk en stoer", grinnikt de Boxtelaar. Hij vermoedde toen nog niet dat de brandweer een belangrijk deel van zijn leven werd. Zaterdag 21 maart neemt hij officieel afscheid van het korps.

,,Er werd me geadviseerd eerst in dienst te gaan. Vervolgens heb ik niet meer aan de brandweer gedacht, maar aan het einde van mijn diensttijd nam het korps contact met me op. Ik had geen idee wat de brandweer inhield, maar het leek me wel leuk én stoer", grinnikt Niemeijer. Drie jaar lang ging hij één avond in de week naar school. Vooral aan de opleiding tot chauffeur beleeft de Boxtelaar goede herinneringen. ,,Je moet alles een keer geoefend hebben, zo ook het rijden met een brandweerauto met vierwielaandrijving. Zo gingen we dus regelmatig legaal crossen op de Oirschotse heide", lacht Niemeijer.

oude rot

Hoewel de brandweer nog in opleiding was, ging hij al met het korps mee naar branden en ongevallen. ,,Natuurlijk heb je dan minder verantwoordelijkheden. Zo nam ik in mijn enthousiasme eens plaats in de eerste brandweerwagen. Daar werd ik al snel uitgejaagd. Ik was toch nog iets te kort bij de brandweer..." Inmiddels mag Niemeijer zich een oude rot in het vak noemen. Zo zorgde hij jaren voor het onderhoud van het brandweermateriaal en was hij brandwacht eerste klas, chauffeur en pompbediener. Onlangs volgde hij nog een cursus tot oefenleider.

,,De brandweer is een deel van mijn leven geworden. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om hiermee te beginnen. Ik heb hier veel geleerd, zoals de omgang met crisissituaties. Bovendien is het korps één grote familie", zegt Niemeijer. ,,Als de pieper gaat, laat je alles vallen en probeer je zo snel mogelijk bij de kazerne te zijn." Toen de Boxtelse kazerne nog in de Molenstraat zat, woonde hij in dezelfde straat. De kazerne verhuisde vervolgens naar de Brederodeweg, waarna Niemeijer een huis kocht in die buurt. Grinnikend: ,,Je zult je verbazen hoeveel brandweermannen nabij de kazerne wonen."

Op vliegtuigongevallen na heeft Niemeijer in de bijna dertig jaar dat hij bij de brandweer is aangesloten, bijna alles meegemaakt. ,,Door mijn ervaring kan ik goed inschatten welk materiaal nodig is bij ongevallen en branden." De branden waarbij slachtoffers vallen, vergeet je nooit meer, zegt Niemeijer, terwijl hij memoreert aan de woningbrand aan het Apollopad van 20 december 1992. Ook de ontsporing van de goederentrein in 1989 op het Boxtelse spoor zit in het geheugen van de brandweerman gegrift.

Niet alleen het leven van Niemeijer staat in teken van de brandweer, ook zijn echtgenote Thea is er al jaren bij aangesloten. ,,Ze begon in Vught en werd met haar korps zelfs landskampioen bij de brandweerwedstrijden. Helaas ben ik drie keer tweede geworden, dat doet toch zeer", grinnikt Niemeijer. Inmiddels is Thea aangesloten bij het Boxtelse korps. ,,Twee piepers die langs het bed liggen. Ook hebben we de visite wel eens moeten vragen de lichten uit te doen op het moment dat we allebei moesten uitrukken..." Zowel Thea als Jeroen is actief voor de Boxtelse brandweervereniging.

Niemeijer is vanwege fysieke redenen vorig jaar al gestopt als brandweerman. Zaterdag 21 maart wordt officieel afscheid van hem genomen. ,,Al zal ik nog regelmatig in de kazerne te vinden zijn."

Brandweerman Jeroen Niemeijer (50) neemt zaterdag 21 maart na bijna dertig jaar afscheid van het Boxtelse korps. (Foto: Peter de Koning).