Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Mogen burgers alsjeblieft óók nog meepraten over plannen voor Oosterhof?

Enkele weken terug trof ik op een zaterdag in winkelcentrum Oosterhof Jan de Vreede, voorzitter van Stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost. Hij stond daar om steun te verwerven voor de wijkkrant in Oost. Die steun zegde ik hem van harte toe, maar ik vroeg hem ook waarom in die krant (naast de mening van de bedrijfsleider van Jumbo) niet ook meningen van wijkbewoners van Oost over de toekomst van Oosterhof aan de orde kwamen. ,,Nee, dat kan niet", zei Jan, ,,want dat is politiek."

Op 11 maart trof ik in Brabants Dagblad een artikel aan over Oosterhof, waarin stond dat de ondernemers van Oosterhof die dag een veelbelovend uitbreidingsplan voor Oosterhof zouden presenteren en dat iedereen die er bij betrokken of geïnteresseerd was, welkom was. Ik ging er om 20.15 uur heen en wat schetste mijn verbazing? Het was helemaal niet de bedoeling dat ik daar als inwoner van Oost bij aanwezig was. De bijeenkomst was alleen voor ondernemers en politici. Maar, ik mocht toch blijven, zo vertrouwde men mij toe.

Wat is de conclusie die zich na deze twee gebeurtenissen opdringt? Dat de bewoners van Oost, met uitzondering van een wedstrijd van D66 enkele jaren terug waarin mensen werd gevraagd een toekomstvisie over Oosterhof te schetsen, bij mijn weten nooit naar hun mening is gevraagd. Dat komt vreemd over voor iemand als ik, die zich in zijn werkzame leven jarenlang met onderzoek naar vraagstukken van leefbaarheid heeft beziggehouden. In opdracht van overheden die de overtuiging waren toegedaan, dat als het om leefbaarheid gaat, zaken niet alleen aan ondernemers, politici, bestuurders en ambtenaren kunnen worden overgelaten.

Zo niet in Boxtel. Daar sleept de discussie tussen gemeente en ondernemers zich voort. Bewoners moeten maar afwachten wat daar uit komt. De toekomst van Oosterhof gaat ook over de leefbaarheid van de wijk Oost. Mét de zorgtaken die de gemeente krijgt toebedeeld, is het in een vergrijzende wijk als Oost van het grootste belang dat ook winkelvoorzieningen in stand blijven. Het is veelzeggend, dat dit argument te midden van al het gepalaver maar weinig wordt gehoord.

        GUI VAN HOOIJDONK

FOTO ONDER: De ondernemers in Oosterhof staan te popelen om het gedateerde winkelcentrum in Boxtel-Oost op te knappen. Ook willen ze uitbreiden, maar over de aantallen vierkante meters is nog geen overeenstemming met de gemeente Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).