Bezoekers van de open dag bij Huize De La Salle, onder wie veel buurtbewoners, konden zaterdagmiddag uitgebreid kennis maken met de cliënten, zoals hier in personeelsrestaurant De Dishoek waar een informatiemarkt was ingericht en tekeningen bezichtigd konden worden. De jongeren verzorgden ook rondleidingen en presentaties. (Foto: Peter de Koning).
Bezoekers van de open dag bij Huize De La Salle, onder wie veel buurtbewoners, konden zaterdagmiddag uitgebreid kennis maken met de cliënten, zoals hier in personeelsrestaurant De Dishoek waar een informatiemarkt was ingericht en tekeningen bezichtigd konden worden. De jongeren verzorgden ook rondleidingen en presentaties. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VEEL OMWONENDEN BEZOEKEN OPEN DAG BIJ HUIZE DE LA SALLE

'Unieke kans om jeugd te leren kennen'

STEFAN LATIJNHOUWERS

De eerste open dag sinds jaren op het terrein van Huize De La Salle trok zaterdag twee- tot driehonderd bezoekers naar het orthopedagogisch instituut aan de Schijndelseweg in Boxtel. De meerderheid bestond uit buurtbewoners die gebruik maakten van de mogelijkheid om te horen wat de instelling voor werkzaamheden verricht en vooral ook om de jongeren beter te leren kennen.

De La Salle is een orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum voor jongeren in de leeftijd van 6 tot 23 jaar met een licht verstandelijke beperking, gecombineerd met ernstige gedragsproblemen en/of een psychiatrische problematiek. In het werk van de instelling staat de jongere centraal, waarbij de specialistische behandeling afgestemd wordt op zijn of haar persoonlijke wensen en behoeften.

De medewerkers en jongeren van De La Salle verwelkomden het publiek zaterdag vanwege de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn. De bezoekers konden onder meer een kijkje nemen in één van de woningen op het uitgestrekte terrein en een informatiemarkt bezoeken in personeelsrestaurant De Dishoek. ,,,Het is zeker een jaar of tien geleden dat we de deuren opengezet hebben voor het publiek, dat vandaag de unieke kans heeft om de jongeren te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan", liet hoofd personeel en organisatie René Brans zaterdagmiddag weten. ,,We zijn heel blij met de hoge opkomst en het feit dat zoveel Boxtelaren vandaag gekomen zijn om te zien wat hier allemaal gebeurt. We werken met een behandelplan dat gericht is op het bieden van warmte, veiligheid, rust, structuur en stabiliteit en bieden de jongeren dagbesteding in de vorm van een school- en activiteitenprogramma."

De jongeren leverden zaterdag een belangrijke rol aan het evenement, onder meer door rondleidingen te geven, presentaties te verzorgen en broodjes en drinken te serveren. Behalve buurtbewoners kwamen zaterdag ook vertegenwoordigers van bedrijven en verenigingen af op de open dag. ,,Daarnaast zijn ook mensen die graag bij ons aan het werk willen, vandaag aan het goede adres", aldus beleidsmedewerker kwaliteit, pr en communicatie Inge Forger. ,,Wij hebben veel positieve reacties gekregen over de invulling van de open dag en goed ons verhaal kunnen doen."