Negen van de twaalf eiken die nu nog ter hoogte van de pastorie aan de Sint-Lambertusweg staan, worden woensdag 25 maart gerooid. (Foto: Peter de Koning).
Negen van de twaalf eiken die nu nog ter hoogte van de pastorie aan de Sint-Lambertusweg staan, worden woensdag 25 maart gerooid. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EIKEN TER HOOGTE VAN DE PASTORIE WOENSDAG GEROOID

Markante bomen weg uit Gemonde

Negen markante eiken nabij de Sint-Lambertuskerk in Gemonde leggen woensdag 25 maart het loodje. Hans van der Schoot liet deze week namens de plaatselijke leefbaarheidsgroep weten dat de 140 jaar oude bomen gerooid moeten worden.

Negen van de twaalf eiken, die nu nog fier overeind staan ter hoogte van de pastorie in de 'binnenbocht' van de Sint-Lambertusweg, worden komende woensdag omgezaagd. ,,,,De eiken zijn ziek. Omdat een naastgelegen sloot is gedempt, krijgen ze te weinig water", aldus Van der Schoot. Ze verkeren in slechte staat en vormen een potentieel gevaar voor de verkeersveiligheid."

HERINNERING

Op initiatief van de leefbaarheidsgroep heeft een onderzoeksbureau een second opinion uitgevoerd. Van der Schoot: ,,Maar ook hieruit is helaas gebleken dat de bomen niet gered kunnen worden." De leden willen graag een blijvende herinnering aan de eiken, die bijna anderhalve eeuw lang op een beeldbepalende plek in het dorp staan te pronken. ,,Met het bedrijf dat de bomen gaat rooien is afgesproken dat we hiervoor een stuk stam van één tot anderhalve meter mogen gebruiken. Het streven is daarmee iets moois te vervaardigen, bijvoorbeeld een kunstwerk. Wat precies, mogen de inwoners van Gemonde bepalen", aldus de leefbaarheidsgroep.

Gemondenaren die een plan of idee hebben voor een blijvende herinnering, dat ook uitvoerbaar is, worden verzocht een e-mail te sturen naar info@leefbaarheidsgroepgemonde.nl. Het beste en mooiste idee zal uiteindelijk gerealiseerd worden.

Van der Schoot: ,,Als er geen reacties binnenkomen, is het de bedoeling om van de stam een zitbankje in het dorp te maken." (Foto: Peter de Koning).


Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt morgenavond, vrijdag 20 maart, de laatste van een reeks kaartavonden in gildehuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg te Gemonde. Tijdens deze bijeenkomst worden de zogeheten serieprijzen bekendgemaakt. Deelnemers kunnen vanaf 20.00 uur rikken en jokeren, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend. Deelname kost 2,50 euro.