Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

lezing op dinsdag 24 maart in de rots

Vogelwerkgroep richt zich
dit jaar op de gierzwaluw

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar de Nederlandse Vogelbescherming ervoor koos het 'Jaar van de Spreeuw' te verlengen, slaat de Boxtelse Vogelwerkgroep dit jaar een andere weg in. De leden zetten een gedeelte van de activiteiten in het teken van de gierzwaluw. Eind april is deze niet-alledaagse vogel weer in Nederland te vinden. Mensen die meer willen weten over de gierzwaluw, zijn welkom bij de lezing van de Vogelwerkgroep Boxtel op dinsdag 24 maart vanaf 19.30 uur in gemeenschapshuis De Rots.

Coördinator Frans Maas van de Vogelwerkgroep noemt De Rots, waar de lezing plaatsvindt, een 'zeer toepasselijke locatie'. ,,Van oorsprong nestelde de gierzwaluw op rotsen. Door de komst van de mens gebruiken ze tegenwoordig woningen en kerken als broedplaatsen", legt Maas uit. ,,Vaak gaat het om oudere woningen waar het 'renovatiespook' nog niet heeft rondgewaard." De vernieuwing van wonen vormt namelijk een grote bedreiging voor de vogel. ,,Hierdoor verdwijnen broedplaatsen en heb je kans dat de gierzwaluw uit Nederland verdwijnt", aldus Maas.

Reden voor de Boxtelse Vogelwerkgroep om dit jaar eens extra aandacht te besteden aan deze vogel. ,,Bovendien is de gierzwaluw heel bijzonder", stelt coördinator Maas. Zo is zwaluw één van de laatste vogels die terugkeert uit het overwinteringsgebied. ,,De gierzwaluw wordt ook wel de honderd dagen-vogel genoemd, omdat hij relatief kort in Nederland verblijft."

Daarnaast is de vogel bijna zijn hele leven in de lucht te vinden. Door de korte pootjes en lange vleugels is het lastig om vanaf de grond weer op te stijgen. Voedsel, voornamelijk vliegende insecten worden ook in de lucht verzameld. De vogel broedt wel. ,,En wat dan weer opvallend is, is dat de jongen relatief lang in het nest blijven: zo'n 35 tot 40 dagen. Terwijl de jongen van andere vogels meestal na 15 tot 20 dagen uitvliegen", legt Maas uit. ,,Het lijkt ons interessant om te kijken hoe het met de Boxtelse gierzwaluw is gesteld."

De aftrap van het 'Boxtelse jaar van de zwaluw' vindt plaats op 24 maart. Hannie Nilsen van de gierzwaluwenwerkgroep Oisterwijk geeft uitleg over de vogel. Niet alleen inwoners, maar ook iedereen die betrokken is bij de bouw en renovatie van gebouwen is welkom, zoals vertegenwoordigers van de gemeente, woonstichting Sint-Joseph en de parochie.

meldpunt

De Vogelwerkgroep inventariseert de komende maanden waar gierzwaluwen in Boxtel verblijven. ,,Hiervoor moet je veel geduld hebben. De gierzwaluwen zijn heel snel. Als je één keer met je ogen knippert, zijn ze al weg", zegt Maas. Bovendien opent de Vogelwerkgroep ook een 'meldpunt' waar mensen vragen kunnen stellen en kunnen aangeven dat er een gierzwaluwen in de buurt aan het broeden zijn. Coördinator Maas: ,,Ook kunnen we adviseren hoe mensen de gierzwaluw het beste kunnen helpen."

Mensen kunnen voor vragen en opmerkingen contact opnemen met Elly Voets, telefoonnummer (0411) 68 36 53 of e-mailadres voets.elly@home.nl.