Afbeelding van de aarde ten tijde van de zonsverduistering op vrijdag 20 maart. Deskundigen waarschuwen om niet zonder eclipsbril naar de zonsverduistering te kijken. Het gebruik van een zonnebril of cd's is niet veilig. (Foto: MeteoGroep Weernieuws).
Afbeelding van de aarde ten tijde van de zonsverduistering op vrijdag 20 maart. Deskundigen waarschuwen om niet zonder eclipsbril naar de zonsverduistering te kijken. Het gebruik van een zonnebril of cd's is niet veilig. (Foto: MeteoGroep Weernieuws). Foto: Marc Cleutjens

ECLIPS BIJ GOED WEER OOK ZICHTBAAR IN NEDERLAND

Europa in ban van zonsverduistering

Bij goed weer is vrijdag 20 maart in heel Europa een fraaie zonsverduistering waar te nemen. De eclips begint in ons land om ongeveer half 10 en eindigt om kwart voor 12.

Het hoogtepunt valt net na half 11, om precies te zijn om 10.37 uur. Dan wordt 81 procent van het oppervlak van de zon door de maan afgedekt. Het is daarmee de 'grootste' zonsverduistering in ons land sinds 11 augustus 1999. De baan met totale afdekking ligt duizenden kilometers ten noorden van Nederland en loopt onder meer over de Faeröer Eilanden en Spitsbergen.

Het weer werkt waarschijnlijk goed mee, zo voorspelden meteorologen vanochtend. ,,Haal de eclipsbrilletjes maar tevoorschijn", klonk het jubelend. Hoewel wolkenvelden vanaf de Noordzee over een deel van ons land zullen trekken, zal het vooral in het zuidoosten regelmatig onbewolkt zijn; zo verwacht de MeteoGroup.

Op basis van de meest actuele berekeningen lijkt de kans op gaten in het wolkendek tijdens de zonsverduistering voor het zuidoosten van het land het grootst. ,,Alhoewel een dik wolkendek het zicht op de verduisterde zon kan belemmeren, is de eclips natuurlijk wel merkbaar: het zal donkerder zijn dan op een 'gewone' bewolkte ochtend in maart."

Meteorologen adviseren het natuurverschijnsel beslist waar te nemen. ,,De volgende keer dat we een vergelijkbare eclips in Nederland kunnen meemaken is in 2026."